Abortus

Wat gebeurt er bij een abortus?

Bij een abortusingreep wordt de zwangerschap weggehaald. Als je nog maar een paar weken zwanger bent wordt dat gedaan d.m.v. een zuigcurettage.

Bij een abortus wordt dan het baarmoederslijmvlies met het daarin genestelde vruchtzakje wordt door een buisje dat met een slang aan een pomp is verbonden, weggezogen. Je zwangerschap is dan definitief afgebroken.

Ben je niet verder zwanger dan 7 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, dan kun je ook kiezen voor de abortuspil. Met behulp van twee verschillende soorten tabletten wordt dan een soort miskraam opgewekt. Als je zwangerschap verder gevorderd is dan 12 weken, wordt de ingreep ingewikkelder. Als je tot abortus besluit, is het dus verstandig zo vlug mogelijk te komen.

De abortusbehandeling

De behandeling duurt zelden langer dan een minuut of 10. Over het algemeen moet je een uur vóór de behandeling in de kliniek aanwezig zijn.

Eerst krijg je een gesprek waaruit moet blijken dat je er goed over hebt nagedacht, dat je uit vrije wil naar de kliniek bent gekomen, en dat de abortus voor jou noodzakelijk is. Alles wat er verder gaat gebeuren, word je uitgelegd.

Daarna vindt er aanvullend onderzoek plaats, waarbij altijd een echo wordt gemaakt. Is de zwangerschap verder gevorderd dan 12 weken, dan duurt de behandeling ook wat langer.

Soms krijg je ook een uur voordat de behandeling begint twee tabletjes die wat krampen veroorzaken en de baarmoedermond wat open maken. Pas daarna word je onder narcose gebracht om de zwangerschap af te breken.

Na de ingreep mag je meestal snel naar huis. Soms is het verstandiger nog 1 of 2 uur in de kliniek bij te komen en wat te drinken of te eten.

Reactie plaatsen