Lichaam en anatomie

Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Duizeligheid

Wat is Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Duizeligheid?

Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Duizeligheid is een ziekte waarbij u te maken heeft met een in aanvallen optredende, positieafhankelijke, ongevaarlijke duizeligheid, welke wordt ervaren als draaiduizeligheid.

De duizelingen ontstaan na het maken van specifieke bewegingen van het hoofd, zoals voorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan één minuut en is vaak aanwezig in lig. Dit laatste onderscheidt BPPD van andere vormen van duizeligheid.

BPPD wordt veroorzaakt binnen in het binnenoor, in het labyrint (het evenwichtsorgaan) door de aanwezigheid van ‘oorkristallen’ in een deel van het binnenoor waar zij zich niet horen te bevinden.

Normaal worden deze kanalen alleen geprikkeld door beweging van het hoofd. De ‘kristallen’ zijn afkomstig uit het utriculum, maar hebben zich verplaatst door een infectie, een hoofdtrauma of door degeneratie van het binnenoor door het ouder worden.

In de helft van alle gevallen is de oorzaak van de BPPD onduidelijk.

De behandeling van BPPD

BPPD is één van de belangrijkste veroorzakers van draaiduizeligheid en één van de best behandelbare vormen.

De behandeling bestaat uit:

  • Het testen van het evenwichtsorgaan en het evenwicht
  • Repositiemanoeuvres, dit zijn handelingen waarbij de ‘kristallen’ weer naar een andere plaats gebracht worden, waar zij geen storing meer kunnen geven
  • Indien nodig oefeningen doen, gericht op het minder gevoelig maken van het evenwichtsorgaan, zo treedt er gewenning op en nemen de duizeligheidsklachten af.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


Casuïstiek voor doktersassistenten / Ik ben zo duizelig / druk 1

Door:  S. van der Krogt & A. Starink

Reactie plaatsen