#63 LinkedIn Influencers in de sociale- en zorgsector

Elke week brengen we een nieuwe lijst van invloedrijke LinkedIn-profielen in de sociale- en zorgsector. Deze diverse groep influencers belicht een scala aan thema's, van innovaties in de ouderenzorg tot gezonde voedingsgewoonten, van psychische welzijn tot fysieke gezondheid. Ze delen super interessante inzichten en perspectieven die het volgen waard zijn!

De sociale- en zorgsector influencer lijst van deze week

  • Harold Keldermans
  • Noortje van Goch
  • John Treub
  • Bernice Bekkers
  • Harold van Garderen
  • Denise Eygendaal

Lees hieronder meer over deze zorghelden en waar zij over praten op hun LinkedIn-pagina.

Harold Keldermans

Harold Keldermans is werkgelukdeskundige bij Werkgelukstrijder. Hij  heeft in zijn loopbaan bij de Koninklijke Landmacht veel ervaring opgedaan binnen het operationeel domein, binnen HR en op het gebied van leiderschap. Sinds 2019 heeft Harold een nieuwe passie op het gebied van werkgeluk. Dankzij twee opleidingen op dit gebied en inmiddels behoorlijk wat kennis en ervaring is hij  zeer actief op dit gebied, onder andere als spreker, workshopleider en adviseur binnen en buiten Defensie. Door onder andere zijn operationele ervaring (waaronder 2 missies in oorlogsgebieden) en diverse leidinggevende functies, is Harold  in staat te begrijpen wat nodig is voor zowel de lijnmanager als de medewerker. Werkgeluk is meer dan alleen plezier hebben in het werk dat je doet: je bent enthousiast over je werk, je haalt voldoening uit je werk, je wordt erdoor uitgedaagd en je voelt je gemotiveerd. Werkgeluk zit aan de amplitieve kant van het welbevinden van medewerkers. Aan de slag gaan met werkgeluk betaalt zich op meerdere manieren uit. Alle positieve effecten zoals lager ziekteverzuim, hogere productie en meer innovatief vermogen zijn inmiddels ruimschoots wetenschappelijk bewezen.

LinkedIn:  Harold Keldermans deelt voorbeelden van hoe bijvoorbeeld een van oorsprong sterk hiërarchische, taakgerichte organisatie zoals het Ministerie van Defensie de beweging weet te maken naar een cultuur met een meer mensgerichte leiderschapsvisie.

Noortje van Goch

Noortje van Goch werkt als verslavingsconsulent bij Novadic-Kentron, de verslaving-expert voor Brabant. Een mooier vakgebied dan verslavingszorg kan Noortje zich niet voorstellen. Het heeft een rijke inhoud en de meest indrukwekkende cliënten. Haar kennis en ervaringen deelt ze graag met andere professionals, met als doel compassie en begrip voor mensen met een verslaving en hun naasten te vergroten. In de spreekkamer heeft haar koffiebekertje ook aan de andere kant van de tafel gestaan. Noortje heeft ervaren hoe kwetsbaar en gefrustreerd, maar ook hoe gehoord en gezien je je daar kunt voelen.

LinkedIn: Noortje van Goch deelt behalve serieuze berichten om compassie en begrip voor mensen met een verslaving en hun naasten te vergroten, ook grappen en satire. Vooral als ze zich ergens boos over maakt, is dat een goede uitlaatklep. Soms moet je iets gewoon even op z'n kop zetten om het duidelijk te maken.

John Treub

John Treub is Vakleerkracht Bewegingsonderwijs en Programmamanager Duurzaam Onderwijs. John laat zien hoe het experimenteren met innovatieve onderwijsconcepten leerkrachten inspireert om hun eigen vakdidactische structuur en werkwijzen in de gymles bij te stellen. De basisgedachte van John’s Student-Designed Games bewegingsonderwijs, is dat leerlingen met verschillende bewegingsniveaus op een uitdagende en betekenisvolle manier kunnen deelnemen aan de les, waarbij ze zelf invloed uitoefenen op het ontwerp van een spel. Door deze onderwijsmethode bepalen leerlingen in zekere zin voor een deel hoe de gymles wordt vormgegeven. Tijdens het ontwerpen en spelen van een zelfbedacht spel leren ze waarom het belangrijk is om er regels aan te verbinden. Daarnaast wordt samenwerking gestimuleerd en kunnen leerlingen oefenen met het geven van instructie en uitleg aan klasgenoten. Niet alleen de leerlingen maar ook de leerkracht leert actief mee.

LinkedIn:  John Treub laat met voorbeelden zien hoe bewegingsonderwijs bijdraagt aan een intrinsieke motivatie om steeds hoger te willen, grenzen te verleggen en stralend te falen. Door vallen, opstaan en leren doorgaan creëer je kansen om boven jezelf en soms zelfs boven de rest uit te stijgen.

Bernice Bekkers

Bernice Bekkers begeleidt in haar praktijk jongeren die vastlopen en hun ouders. Daarnaast verzorgt ze via ' Gedoe in de klas' groepsopstellingen binnen scholen, in de klassen. Bernice weet als geen ander, na bijna 30 jaar docent, mentor en zorgcoach te zijn geweest, hoe een klas, hoe een leerling je bezig kan houden. Wat je ook probeert, het werkt maar even. Momenteel is er zoveel gaande en zoveel verandering nodig; een andere manier van kijken en handelen. Door middel van groepsopstellingen wordt door op de onzichtbare, maar voelbare laag te kijken, weer balans in een klas gebracht en meer bewustwording en veiligheid gecreëerd. Mentoren en docenten worden geholpen meer grip op de klas, op de kinderen, op het gedrag te krijgen, door ze te laten ervaren wat hun eigen aandeel kan zijn. ‘De klas, de leerling is je spiegel, durf je erin te kijken…?’

LinkedIn:  Bernice Bekkers laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe je door op een systemische manier naar een klas te kijken, je ziet wat er speelt in de onderstroom, dat je wel voelt maar niet je vinger achter kunt krijgen. Door meer inzicht in te krijgen wat er écht speelt, kun je de sociale veiligheid in de klas bevorderen en/of bestendigen.

Harold van Garderen

Harold van Garderen is directeur van 4Vitea en heeft een  manier ontdekt om verandering, kennis en ervaring in beeld te brengen door mensen hun ervaringen en observaties te laten delen door daarover te vertellen, schrijven, tekenen of foto’s te nemen. Speciaal was dat de vertellers hun ervaring ZELF onderzoeken, zodat je niet langer afhankelijk bent van dure onderzoekers en geheime algoritmen om de betekenis daarvan te ontsluiten. Op basis hiervan boort Harold de ervaringen, kennis en toezichtkracht van heel veel mensen over hun werk, producten, diensten of de samenleving aan op een open, schaalbare, betaalbare én ethische manier. Onze samenleving en organisaties worden mondiger en kennisintensiever. De roep om meer participatie klinkt steeds luider. De ervaring, kennis en wijsheid van werkvloer, inwoners en klanten zijn inmiddels essentieel om te besturen, beleid te maken, te innoveren, transformeren, beveiligen en verduurzamen. Kloven overbruggen is niet onmogelijk. Iedereen kan het realiseren. Als je maar de moed hebt mensen te zien als bron van unieke kennis, ervaring en wijsheid. Harold ontwikkelt samen met zijn collega’s participatieve oplossingen om met die unieke bron te verbinden en deze onderdeel te maken van de bedrijfsvoering, bestuur en democratie.

LinkedIn: H arold van Garderen laat zien dat participatie steeds belangrijker wordt en de overheid zich niet overal mee moet bemoeien. Zo moet een zorgverzekering een collectieve constructie zijn met INWONERS als eigenaars én aan het stuur. Niet de zorgaanbieders en ook niet de politici.

Denise Eygendaal

Denise Eygendaal is orthopedisch chirurg gespecialiseerd in Elleboogchirurgie en de eerste vrouwelijke hoogleraar orthopedische chirurgie in Nederland. Denise kreeg dit jaar van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen de Corrie Hermann Prijs uitgereikt. De erkenning is bedoeld voor vrouwelijke artsen die zich sterk maken voor emancipatie binnen hun vakgebied. Het aantal vrouwen blijft achter ten opzichte van andere vakgroepen die van oudsher minder vrouwen dan mannen aantrekken. Denise zet zich in om jonge meiden al vroeg enthousiast te maken voor deze tak van geneeskunde: “We denken misschien dat meisjes intrinsiek minder geïnteresseerd zijn in boren, zagen en schroeven. Dat zijn de handvaardigheden die je – net als een timmermansoog trouwens – nodig hebt in de orthopedie. Maar meisjes die dat juist leuk vinden, zijn er wel degelijk. Daarom moeten we al vroeg beginnen met enthousiasmeren.”

LinkedIn:  Denise Eygendaal zet zich in voor emancipatie binnen haar vakgebied en gaat daarvoor o.a. bij scholen op bezoek om te vertellen over het vak orthopedische chirurgie en dat dat zeker niet altijd een grote sterke man is.

Ook op de lijst? Sluit je aan!


Gezondheid.nl put inspiratie uit persoonlijke verhalen en de kracht van sprekers die zich uitspreken, en stimuleert samenwerking voor een betere toekomst in de gezondheidssector, waardoor ze een bron van motivatie en verandering vormen. Ben je actief in de zorg of gezondheidssector, zoals een zorgprofessional, ggz-medewerker, personal trainer, therapeut, ervaringsdeskundige, of werk je aan een gezondheidscampagne of innovatie? Als je bijdraagt aan een gezonder Nederland, in welke vorm dan ook, nodigt Gezondheid.nl je uit om je impact te vergroten door bij te dragen aan ons platform.

Sluit je aan en deel je kennis en ervaringen.

LinkedIn Zorg influencers

Elke week stellen we een lijst samen met nieuwe LinkedIn influencers die actief zijn in de sociale- en zorgsector. Deze lijst wordt gedeeld op de LinkedIn-pagina's van Gezondheid.nl, en van daaruit verzamelen we suggesties voor de volgende lijst van LinkedIn influencers in de zorg. Mensen die voor Gezondheid.nl schrijven voegen wij ook regelmatig toe aan de LinkedIn influencers lijst.