#77 LinkedIn Influencers in de sociale- en zorgsector
Elke week brengen we een nieuwe lijst van invloedrijke LinkedIn-profielen in de sociale- en zorgsector. Deze diverse groep influencers belicht een scala aan thema's, van innovaties in de ouderenzorg tot gezonde voedingsgewoonten, van psychische welzijn tot fysieke gezondheid. Ze delen super interessante inzichten en perspectieven die het volgen waard zijn!
De sociale- en zorgsector influencer lijst van deze week
- Fleur van Puijenbroek
- Martin Hersman
- Jodi Sturge
- Sandra Vermeulen
- Anneke Polman
- Joy Moonen
Lees hieronder meer over deze zorghelden en waar zij over praten op hun LinkedIn-pagina.
Fleur van Puijenbroek
Fleur van Puijenbroek is oprichter van Met name mensenwerk (MNMW) en projectleider Inclusiepact Onbeperkt Meedoen Zwolle. In 2019 werd de wereld van Fleur onder haar voeten vandaan getrokken, toen ze de stempel plotseling ernstig slechthorend (sudden deafness) kreeg. Slechthorend zijn betekent meer dan het niet goed kunnen horen van geluid. Sindsdien zet Fleur haar (werk)ervaring in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De afgelopen 15 jaar is ze werkzaam geweest in de arbeidsbemiddeling, waarvan de laatste 10 jaar op management- directieniveau. In deze jaren heeft Fleur vele werkvloeren bezocht, veel teams gezien en veel arbeidsculturen van dichtbij mogen observeren en adviseren. Daarnaast is Fleur de oprichter van Met name mensenwerk.
MNMW begeleidt werkgevers naar een sociaal veilige en inclusieve werkomgeving, zodat inclusie de norm wordt binnen iedere organisatie. Organisaties die actief werken aan sociale veiligheid, diversiteit en inclusie worden bestempeld als aantrekkelijker en zijn innovatiever en productiever. En beter in staat zich snel aan te passen aan veranderingen in de markt. Ook zet Fleur zich graag in als inspirerend spreker of als gecertificeerd vertrouwenspersoon.
LinkedIn: Fleur van Puijenbroek laat je inzien dat inclusie vereist dat je moeite moet doen om oprecht te luisteren, te leren en open te staan voor verschillen. Het vereist een verschuiving: richt je niet op wat iemand niet kan. Richt je op wie iemand is. En accepteer dat we allemaal anders zijn.
Martin Hersman
Martin Hersman is spreker/facilitator prestatievermogen en Vitaal Leiderschap. Als voormalig Olympisch topsporter, business leader en spreker/coach heeft Martin ervaren om de wereld van topsport en het bedrijfsleven op een unieke en realistische manier samen te brengen. Zijn kracht ligt in het blootleggen van de parallellen én de verschillen tussen deze twee werelden, en het vertalen hiervan naar inspirerende, interactieve presentaties en trainingen. Na 20 jaar op het hoogste sportniveau te hebben gepresteerd en ruim twee decennia te hebben gewerkt als business leader en accountmanager, begrijpt Martin wat er nodig is om in uiteenlopende contexten te presteren. Hij neemt individuen en groepen mee in een reis die draait om het ontdekken en benutten van de voorwaarden voor optimale prestaties. Martin’s aanpak biedt wetenschappelijke inzichten, relevante anekdotes en inzichten die verankerd zijn in zijn eigen ervaringen en direct toepasbaar zijn in praktijk. Van topschaatser naar managementrollen in het bedrijfsleven, vitaliteitscoach, sportcommentator, auteur én ambassadeur van de Beweegalliantie. Stilzitten is er niet bij sinds Martin Hersman zijn schaatsen aan de wilgen hing. Hij vertelt in zijn onlangs gepubliceerde boek Always Ready hoe je mentaal én fysiek fit blijft in een wereld vol afleiding en gemak.
LinkedIn: Martin Hersman wil Nederland helpen om het fitste land ter wereld te worden. Niet door mensen te pushen, maar door ze te laten ervaren wat vitaliteit oplevert en hoe belangrijk self-love is. Houd je genoeg van jezelf om een blokje om te wandelen? Om goed te eten? Dat maakt het verschil.
Jodi Sturge
Jodi Sturge is Assistent-professor Departement Design, Productie en Management aan de Universiteit Twente en projectcoördinator voor Ageing Right Care. Jodi heeft het onderzoeksprotocol ‘ How to Age Right and Care(fully) at home?’ gepubliceerd. Een protocol voor een vergelijkend onderzoek in meerdere fasen naar veroudering en intramurale thuiszorg in drie landen. Jodi heeft onderzocht hoe het “Hospital at Home” concept de patiëntenzorg verandert, zodat mensen thuis medische zorg kunnen krijgen. Het protocol schetst een methodologie om verschillende gezondheidsuitkomsten, patiënttevredenheid en kosteneffectiviteit te beoordelen voor Hospital at Home voor ouderen in de gebouwde, sociale en technologische omgeving. Patiëntgerichte benadering staat centraal. Het onderzoek benadrukt het belang van zorgpaden voor patiënten en verzamelt inzichten van mensen die Hospital at Home krijgen, zodat hun stem centraal staat in de resultaten. De resultaten van dit onderzoek kunnen het beleid en de praktijk in de gezondheidszorg informeren en zo de weg vrijmaken voor een bredere toepassing van Hospital at Home zorgmodellen.
LinkedIn: Jodi Sturge laat o.a. zien dat de interactie tussen mens en gebouw waardevolle inzichten kan bieden voor toekomstige ontwerpen en ontwerptechnologieën die nieuwe interactie, inclusiviteit en het welzijn van mensen met dementie bevorderen.
Sandra Vermeulen
Sandra Vermeulen is eigenaar van Met Zonder Ouders en KOPP/KOV ervaringsdeskundige. Met Zonder Ouders is een platform voor volwassenen die zijn opgegroeid met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Sandra deelt hier o.a. over haar eigen ervaringen als kind-van, spreekt voor professionals/studenten en organiseert activiteiten voor gelijkgestemden. Sinds 2022 heeft Sandra ook een community waar mensen lid van kunnen worden. Hier kunnen zij met elkaar in gesprek gaan op het forum, een maatje vinden en meedoen aan activiteiten of deze zelf opzetten. Door het bereik van haar platform (met name Instagram) heeft Sandra veel interactie met de doelgroep. Hierdoor heeft ze niet alleen veel kennis over KOPP/KOV, maar kan ze zaken ook gemakkelijk ophalen/uitvragen of onder de aandacht brengen. Bovendien heeft Sandra inmiddels een rijk netwerk opgebouwd van professionals en ervaringsdeskundigen die zich met dit thema bezighouden. Sandra is zelf opgegroeid met twee ouders met psychische problematiek en dus ook een volwassen KOPP. Dit zorgde bij haar thuis voor veel spanning, zorgen en onveiligheid. Sandra was vooral aan het overleven (dat had ze toen nog niet door) en had het gevoel dat er geen oog was voor wie zij was en wat zij nodig had. Hierdoor voelde Sandra zich afgewezen en eenzaam. Als gevolg van haar jeugd loopt ze in haar volwassen leven nog regelmatig tegen dingen aan, bijvoorbeeld op werkgebied of in relaties. Dan wordt weer even duidelijk dat ze bepaalde dingen heb gemist vroeger. Bovendien heeft Sandra nog regelmatig last van het Met Zonder Ouders gevoel en blijft het soms lastig om om te gaan met een ouder met wie het niet goed gaat.Sandra vindt het een hele zoektocht om uit te vogelen hoe ze met dit alles om moet gaan. Sinds ze bewust bezig is met dit stukje van haar, gaat het veel beter met haar. Het contact met lotgenoten dat ze door Met Zonder Ouders heeft gevonden, heeft Sandra veel gebracht. Ze begrijpt beter wat de impact van haar jeugd is geweest en voelt ze zich eindelijk niet zo alleen en ‘anders’ meer.
LinkedIn: Sandra Vermeulen deelt op ‘Met Zonder Ouders’ informatie, blogs en boekentips voor mensen met een ouder (of ouders) met psychische en/of verslavingsproblematiek.
Anneke Polman
Anneke Polman brengt met haar boek Maak je vooral geen zorgen (en bijbehorende lezing) scherpzinnig advies en 32 zorgwerkende tips. Ze is er voor iedereen die patiënt is, patiënt wordt of er eentje kent. Ze gunt zorgprofessionals mensgerichte zorg. Zodat ze weer van betekenis zijn EN kunnen genieten. “Ik ben er even niet. Ik ben overreden door een graafmachine”. Met dat – best bijzondere – appje aan haar vrienden begint Anneke haar carrière als patiënt. Net voordat het gele gevaarte haar benen vermorzelde, was ze nog een eigenwijze adviseur, een inventieve vraagbaak en een brutale ontregelaar. Nu wordt ze ineens gebombardeerd tot casus en overgeleverd aan heel veel mensen in evenveel witte jassen. Ongewild wordt ze wat ze nooit had willen zijn: onderdeel van het (zorg)systeem. En wie daarin wil meedraaien, blijkt te moeten voldoen aan knap lastige eisen. In dit boek, waarin geen woord is gelogen, schrijft ze vol humor over de gebeurtenissen rond haar bed: over Pijn, Professionals, Perspectief, Po’s, Pompjes en nog veel meer zaken die haar dagelijks verbazen en soms tot wanhoop drijven. Met 32 gouden tips geeft ze de miljoenen beginnende en toekomstige casussen in de Nederlandse zorg ook nog eens een onmisbare basiscursus ‘succesvol patiëntschap’ mee. Want patiënt zijn kan iedereen, maar zie er maar eens echt goed in te worden.
LinkedIn: Anneke Polman maakt goedbedoeld, oprecht, confronterend en soms provocerend, met plezier, iets dat vast zit los of verbindt dat wat los zit. Ze zorgt dat de combinatie van passie en een goed opgeleid brein ingezet wordt om gezamenlijk die wenselijke verandering in de zorg in gang te zetten.
Joy Moonen
Joy Moonen is eigenaar van Empower Mij en is zoveel meer dan alleen gehandicapt. Joy is vrouw, moeder, spreker en auteur zonder dat het haar beperkt. Joy kwam zwaar spastisch ter wereld. Medici waren ervan overtuigd dat zij nooit een volwaardig leven zou kunnen leiden. Joy heeft echter het tegendeel bewezen. Met vallen en opstaan ontdekte zij de motiverende kracht van haar beperking en is het levende bewijs dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Joy functioneert geheel zelfstandig, verplaatst zich in een elektrische rolstoel, heeft een man en een dochter én is directeur van een succesvol bedrijf. Met haar van sterke wilskracht overtuigende levensverhaal inspireert zij vele mensen. Mensen die een anderswerkend lijf hebben kunnen veel meer als we de maatschappelijke norm van lichamelijke perfectie verbreden. Dit doet Joy via lezingen, projecten, coaching en het schrijven van boeken voor volwassenen en kinderen. Inclusie doe je - stap voor stap - samen in alle domeinen van de samenleving. Hiervoor zijn voorbeelden nodig zodat je de kans hebt om je referentiekader te verbreden. '”Als je de norm van lichamelijke Perfectie verlegt heb je geen lijf wat je beperkt, het werkt anders”. Joy heeft geleerd om eigen verantwoording te dragen in haar leven, ze mankeert immers niets aan haar hoofd. Dit verschil mogen wij in Nederland gaan maken: haar lijf werkt anders, maar verder wil ze hetzelfde als ieder ander. Het zijn de onwetendheid, de mentaliteit en het beleid die maken dat dit een uitdaging is. “Iets niet kunnen wordt vaak verward met niet weten hoe het op een andere manier wel zou kunnen”.
LinkedIn: Joy Moonen laat zien, horen en voelen dat een beperking geen beperking hoeft te zijn. Welke dit ook is. Dit doet ze in organisaties, in gezinnen, met boeken en bij het ontwikkelen van eigen projecten.
Ook op de lijst? Sluit je aan!
Gezondheid.nl put inspiratie uit persoonlijke verhalen en de kracht van sprekers die zich uitspreken, en stimuleert samenwerking voor een betere toekomst in de gezondheidssector, waardoor ze een bron van motivatie en verandering vormen. Ben je actief in de zorg of gezondheidssector, zoals een zorgprofessional, ggz-medewerker, personal trainer, therapeut, ervaringsdeskundige, of werk je aan een gezondheidscampagne of innovatie? Als je bijdraagt aan een gezonder Nederland, in welke vorm dan ook, nodigt Gezondheid.nl je uit om je impact te vergroten door bij te dragen aan ons platform.
Sluit je aan en deel je kennis en ervaringen.
LinkedIn Zorg influencers
Elke week stellen we een lijst samen met nieuwe LinkedIn influencers die actief zijn in de sociale- en zorgsector. Deze lijst wordt gedeeld op de LinkedIn-pagina's van Gezondheid.nl, en van daaruit verzamelen we suggesties voor de volgende lijst van LinkedIn influencers in de zorg. Mensen die voor Gezondheid.nl schrijven voegen wij ook regelmatig toe aan de LinkedIn influencers lijst.