#78 LinkedIn Influencers in de sociale- en zorgsector
Elke week brengen we een nieuwe lijst van invloedrijke LinkedIn-profielen in de sociale- en zorgsector. Deze diverse groep influencers belicht een scala aan thema's, van innovaties in de ouderenzorg tot gezonde voedingsgewoonten, van psychische welzijn tot fysieke gezondheid. Ze delen super interessante inzichten en perspectieven die het volgen waard zijn!
De sociale- en zorgsector influencer lijst van deze week
- Karin van Doesum
- Patrick Nohl
- Lysbeth de Vries
- Sebastiaan Kieft
- Judith Buma
- Anna Christina Loots
Lees hieronder meer over deze zorghelden en waar zij over praten op hun LinkedIn-pagina.
Karin van Doesum
Karin van Doesum is preventiepsycholoog bij Impluz Preventie en is gespecialiseerd in preventieprogramma's voor Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen. In de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg worden de kinderen niet altijd betrokken bij het behandeltraject van de psychische problemen van de ouders. Uit internationale ervaringen en onderzoeken blijkt echter dat het juist beter is om het gehele gezin te betrekken in het traject. Zo is het niet alleen beter voor de ontwikkeling van het kind, maar kan het ook op latere leeftijd psychische klachten voorkomen en mentale veerkracht vergroten. Karin zet zich al ruim 30 jaar met veel passie in voor kinderen van ouders met psychische problemen of een verslaving, de zogenaamde KOPP/KOV. Samen met 23 andere onderzoekers uit zeven verschillende landen pleit Karin voor de inzet van gezinsgerichte interventies binnen de ggz. Om dit te realiseren is een grote verandering in zorgbeleid hard nodig. Kinderen die opgroeien bij ouders met psychische problemen hebben een grotere kans om zelf op latere leeftijd ook in de hulpverlening terecht te komen. Het uitgangspunt van het samenwerkingsverband is om te kijken hoe ze deze vicieuze cirkel kunnen doorbreken. Het viel de onderzoekers op dat behandelingen binnen de volwassenen- en de jeugd-ggz zich voornamelijk focussen op het individu. Het is beter voor het kind als de behandeling van de ouder(s) zich ook focust op het hele gezin in plaats van alleen de individuele cliënt. Ons idee is dat het gezin zo vroeg mogelijk betrokken moet worden bij ouders met psychische problemen, ook door het betrekken van de partner. Zo heeft het kind een betere kans om zich gezond te ontwikkelen en wordt voorkomen dat het kind zelf veel last krijgt van negatieve gevoelens of psychische problemen, ook op latere leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van ouders met psychische problemen of een verslaving, een grotere kans hebben om zelf soortgelijke problemen te ontwikkelen op latere leeftijd. Niet alleen kan een gezinsgerichte interventie de kans op psychische problemen bij kinderen verkleinen, maar het vergroot ook de mentale weerbaarheid en veerkracht.
LinkedIn: Karin van Doesum pleit samen met andere onderzoekers voor de inzet van gezinsgerichte interventies binnen de ggz bij ouders met psychische- of verslavingsproblemen. Dit verkleint de kans op psychische problemen bij kinderen en het vergroot ook de mentale weerbaarheid en veerkracht.
Patrick Nohl
Patrick Nohl is eigenaar van Innovamotor en ambassadeur bij de Geheelmeesters. Patrick is een zorgprofessional die buiten de eigen kolom kijkt, kennis deelt en zich compromisloos inzet om een toekomstvaste zorg te ontwerpen. Patrick geeft onder andere trainingen in
'Het positief omarmen van veranderingen, innovaties en technologieën'. Hij gelooft dat deze mindset bijdraagt aan het vergroten van het werkplezier op de werkvloer. Door gebruik te maken van goede innovaties en technologieën wordt dit namelijk makkelijker en leuker. Daarnaast verminderen innovaties en technologieën de werkdruk op de werkvloer. Als je dezelfde handeling sneller en efficiënter kan doen door het juist gebruiken van een hulpmiddel kun je, je gewonnen tijd anders besteden. Ook is het belangrijk om het goede gesprek te voeren over wat er toe doet bij je bewoners en cliënten, met je bewoners en cliënten, zodat je echte waarde kan toevoegen aan iemands gezondheid en je ook rekening houdt met zijn zorg/ziekte. Patrick is ervan overtuigd dat zijn trainingen een game changer zijn voor de gezondheidszorg. Het creëert namelijk ruimte voor de grotere zorgen en dus antwoorden op de toenemende zorgvragers, de groeiende groep ouderen en de toenemende complexiteit die gezond ouder worden met zich meebrengt.
LinkedIn: Patrick Nohl zet zich in om met name in de zorg mensen veranderingen, innovaties en technologieën positief te laten omarmen en daarbij te zorgen dat we de mens weer mens laten zijn en het werkplezier op de werkvloer wordt vergroot.
Lysbeth de Vries
Lysbeth de Vries is auteur van het DOEboek Positieve Gezondheid, trainer en spreker Positieve Gezondheid en docent Leefstijlcoaching op het ROC van Twente. Lysbeth helpt organisaties, waaronder scholen, met het implementeren van het gedachtegoed Positieve Gezondheid. Dit doet ze door middel van tools, zoals het DOEboek Positieve Gezondheid, kletspot, DOEbox Positieve Gezondheid en trainingen. Met Edukr8 maakt Lysbeth Positieve Gezondheid praktisch en levert ze een bijdrage aan het welzijn van anderen in de maatschappij. Al in 2018 was Lysbeth betrokken bij de Koplopertafel Onderwijs. Een initiatief vanuit iPH, waarbij verschillende onderwijsinstellingen onderzochten hoe Positieve Gezondheid beter in het onderwijs kon worden verweven. Op dat moment waren het hbo en de universiteit al betrokken, maar was het mbo nog niet vertegenwoordigd. Lysbeth vindt het belangrijk om verder te kijken naar wat er in het onderwijs gebeurt en hoe je daarin van elkaar kunt leren. Positieve Gezondheid vond ze een interessante invalshoek. In de opleiding doceer je zaken als gedragsverandering, gesprekstechnieken en coaching. Daar hangt Positieve Gezondheid wel mee samen. Maar Lysbeth vroeg zich toen ook af hoe je dat voor studenten praktisch kon maken. Lysbeth heeft daarom het DOEboek Positieve Gezondheid geschreven en waar de toch wat zware vraagstukken van Positieve Gezondheid, bijvoorbeeld over zingeving, gecombineerd worden met iets luchtigs. Door de corona-lockdowns zien we dat studenten ander gedrag laten zien. Het algemene beeld onder docenten is dat studenten wat passiever zijn, ze hangen wat meer achterover. Hierdoor nemen ze minder regie en schuiven de oplossing vaak naar de ander. Positieve Gezondheid kan helpen om de eigen regie weer te stimuleren. Daarbij gebruikt Lysbeth het gedachtegoed niet alleen in de beroepsopleiding, maar ook om studenten op te leiden tot een veerkrachtig persoon.
LinkedIn: Lysbeth de Vries maakt Positieve Gezondheid praktisch en toepasbaar, zodat docenten en hun studenten er iets aan hebben. Om jongeren veerkrachtig op te laten groeien, is het belangrijk om aandacht te hebben voor de mentale gezondheid van jongeren.
Sebastiaan Kieft
Sebastiaan Kieft helpt bedrijven en organisaties bij het creëren van een inclusieve werkcultuur waarin neurodivergent talent écht tot bloei komt. Inclusief leiderschap en een sterke werkcultuur zijn dé sleutel tot innovatie en groei. Toch worstelen veel bedrijven met talentbehoud, stress en burnouts, diversiteit en werkgeluk. Maar wat als de oplossing al binnen handbereik ligt? De sleutel? Neurodiversiteit als kracht inzetten. Mensen met ADHD, autisme of dyslexie denken anders, zien kansen die anderen missen en brengen creativiteit en probleemoplossend vermogen. Maar te vaak sluit de werkomgeving hen buiten. Inclusief leiderschap betekent niet alleen erkennen dat iedereen anders is, maar ook actief ruimte maken voor die verschillen. Versterk je bedrijf door neurodivergent talent te benutten – stimuleer innovatie, verbeter probleemoplossend vermogen en versterk teamdynamiek. Dit leidt tot meer groei, concurrentiekracht en succes.
LinkedIn: Sebastiaan Kieft laat met humor, energie en scherpe inzichten zien hoe inclusief leiderschap niet alleen de werkcultuur versterkt, maar ook leidt tot meer innovatie en succes. Samen bouwt hij aan een inclusieve werkvloer!
Judith Buma
Judith Buma is businesscoach voor alleen geboren tweelingen en meerlingen en is gespecialiseerd in de patronen, overtuigingen en gedrag daarvan. 1 op de 10 mensen is een alleen geboren tweeling. Sommige experts beweren zelfs dat het er 1 op 8 is, of misschien nog wel meer. Dat betekent dat ruim 10% van de wereldbevolking onbewust een groot verlies met zich meedraagt. Bij de meeste mensen wordt dit nooit vastgesteld, terwijl de impact diepgaand is. Uit eigen ervaring weet Judith hoe dit zich kan uiten. Bij Judith werd het zichtbaar in een geboorteopstelling. Voor haar kwam het als een volslagen verrassing toen ze in een opstelling zag dat ze er één is van de tweeling. Judith zal nooit meer vergeten dat ze keihard begon te schreeuwen. Vervolgens ging haar lijf helemaal schudden. Haar hoofd zei nee: ‘het kan niet’ en haar lijf zei: ‘ja’. Na intensieve coaching en therapieën van vijf jaar, kon Judith ook toen pas haar generationeel trauma loslaten, wat bij haar zorgde voor jarenlang depressie. Sindsdien is haar missie mensen bewust te maken dat dit een enorme impact op je leven kan hebben. Het is zo belangrijk om te weten dat je dit bent omdat je vaak verstrengeld bent met de identiteit van je wederhelft. Judith helpt dus alleen geboren tweelingen om weer in hun eigen identiteit te komen, waardoor hun relaties en geld in hun business weer moeiteloos gaat stromen.
LinkedIn: Judith Buma weet dat het achterhalen dat je een alleen geboren tweeling bent, alles kan veranderen. Judith weet hoe essentieel dit inzicht is en daarom is het haar missie om Nederland en België hiermee bekend te maken en alleen geboren tweelingen te helpen hun leven 180 graden te transformeren.
Anna Christina Loots
Anna Christina Loots is LIFE 3.0 aan het bouwen, waar Geneeskunde 3.0 en Zelfbestuur worden gecombineerd om een wereld te creëren waar ziekte wordt voorkomen voordat het begint. Het is Anna Christina’s persoonlijke, professionele en levenslange missie om ervoor te zorgen dat dit de universele standaard wordt voor zorg, kennis en menselijk potentieel - zodat we langer, gezonder en gelukkiger kunnen leven, terwijl onnodige ziekten en onnodig lijden worden teruggedrongen. Anna Christina heeft haar vader zien sterven aan kanker - na jaren van slechte dagelijkse keuzes. Ze zag de geestelijke gezondheid van haar moeder achteruit gaan omdat ze zichzelf nooit gaf wat ze nodig had. Anna Christina heeft te veel mensen te laat zien beseffen dat de manier waarop ze leefden hen ziek maakte. Anna Christina zet zich in om dat te veranderen. Ze gelooft dat energie de basis van het leven is, dus bouwde ze een systeem om het traceerbaar, optimaliseerbaar en uitbreidbaar te maken. Net zoals financiële geletterdheid heeft veranderd hoe we met geld omgaan, zal energie geletterdheid veranderen hoe we leven. De Energy Expansion Formula die Anna Christina heeft ontwikkeld, helpt mensen om hun energie in realtime op te laden, te laten stromen en te beheren - of ze nu Olympiërs zijn, leidinggevenden of iemand die geen genoegen neemt met middelmaat.
Om deze visie te realiseren heeft ze in 2024 It's A New Day! opgericht; een collectief van tien bedrijven die de infrastructuur voor LIFE 3.0 opbouwen - van wearables en biometrische tracking tot gepersonaliseerde precisiesupplementen via bloed- en epigenetische tests en van onderzoek tot high-performance lichaamswerk. Alles is ontworpen om mensen te helpen hun energie, gezondheid en prestaties in eigen handen te nemen. In november 2025 organiseert Anna Christina de eerste wereldwijde Building LIFE 3.0 Confluence in Lissabon - een bijeenkomst van pioniers, wetenschappers, oprichters en systeembouwers. Ze heeft het woord “samenvloeiing” gekozen omdat het het ontmoetingspunt van rivieren betekent - waar afzonderlijke, losgekoppelde systemen samenkomen om samen te smelten tot een verenigd, levend en evoluerend (eco)systeem.
LinkedIn: Anna Christina Loots gaat verder dan het standaard advies om “naar je lichaam te luisteren”. In plaats daarvan geeft ze je concrete cijfers en inzichten, waardoor vage concepten worden omgezet in duidelijke, door data gestuurde en wetenschappelijk onderbouwde strategieën.
Ook op de lijst? Sluit je aan!
Gezondheid.nl put inspiratie uit persoonlijke verhalen en de kracht van sprekers die zich uitspreken, en stimuleert samenwerking voor een betere toekomst in de gezondheidssector, waardoor ze een bron van motivatie en verandering vormen. Ben je actief in de zorg of gezondheidssector, zoals een zorgprofessional, ggz-medewerker, personal trainer, therapeut, ervaringsdeskundige, of werk je aan een gezondheidscampagne of innovatie? Als je bijdraagt aan een gezonder Nederland, in welke vorm dan ook, nodigt Gezondheid.nl je uit om je impact te vergroten door bij te dragen aan ons platform.
Sluit je aan en deel je kennis en ervaringen.
LinkedIn Zorg influencers
Elke week stellen we een lijst samen met nieuwe LinkedIn influencers die actief zijn in de sociale- en zorgsector. Deze lijst wordt gedeeld op de LinkedIn-pagina's van Gezondheid.nl, en van daaruit verzamelen we suggesties voor de volgende lijst van LinkedIn influencers in de zorg. Mensen die voor Gezondheid.nl schrijven voegen wij ook regelmatig toe aan de LinkedIn influencers lijst.