#79 LinkedIn Influencers in de sociale- en zorgsector

Elke week brengen we een nieuwe lijst van invloedrijke LinkedIn-profielen in de sociale- en zorgsector. Deze diverse groep influencers belicht een scala aan thema's, van innovaties in de ouderenzorg tot gezonde voedingsgewoonten, van psychische welzijn tot fysieke gezondheid. Ze delen super interessante inzichten en perspectieven die het volgen waard zijn!

De sociale- en zorgsector influencer lijst van deze week

  • Inge Bongers
  • Amy-Jane Gielen
  • Claire Orth
  • Patricia Luiten-Smits
  • Jason Bhugwandas
  • Brankele Frank

Lees hieronder meer over deze zorghelden en waar zij over praten op hun LinkedIn-pagina.

Inge Bongers

Inge Bongers begeleidt je als (systemisch) coach en therapeut bij PUUR ontwikkelen bij het ontrafelen en doorbreken van herhalende, belemmerende patronen en het herstellen van de verbinding met jezelf. Je leert voelen en (h)erkennen wat jij nodig hebt zodat je beter voor jezelf kunt zorgen en meer innerlijke rust, energie, plezier en vertrouwen ervaart. Inge’s begeleiding is persoonlijk en gaat uit van gelijkwaardigheid; van mens tot mens. Ze legt haar pad naast dat van jou. Inge deelt haar  eigen proces en nodigt je uit te onderzoeken hoe het voor jou is. Want waarom zou jij jezelf laten zien als zij dat niet doet? Jullie lopen samen, naast elkaar, als reiziger en gids. Inge is betrokken, nieuwsgierig, weet tot de kern te komen en werkt vanuit een open houding, waarin vertrouwen en verbinding essentieel zijn. Confrontatie waar nodig, maar ook humor en reflectie vormen een belangrijk onderdeel van haar begeleiding.

LinkedIn: Inge Bongers laat zien dat je om het jezelf goed te laten gaan, het verleden of hele generaties voor jou niet opgelost of ‘gefixt’ hoeven te worden. Het hoeft alleen erkend te worden dat de geschiedenis is gegaan zoals het is gegaan. Als het die ruimte mag krijgen, ontstaat er rust in het systeem.

Amy-Jane Gielen

Amy-Jane Gielen is eigenaar van Evidence Based Work (EBW) en levert een bijdrage aan effectief sociaal en veiligheidsbeleid. Wat werkt? Voor wie, onder welke omstandigheden en op welke wijze? Dat zijn vragen waar Amy-Jane zich al 15 jaar mee bezig houdt. Het is haar doel om deze kennis beschikbaar te stellen en mensen te helpen nog effectiever beleid te maken. Maar hier houdt de missie van Amy-Jane niet op. Beleid met impact kan alleen gecreëerd worden door effectieve en weerbare professionals. Haar motto is ‘best practices need best people’.  Dat vereist veel meer dan alleen investeren in deskundigheidsbevordering. Het vraagt ook om aandacht voor de mens achter de professional, de meervoudige identiteiten die we allemaal hebben, goed zorgen voor jezelf, voor elkaar en het kunnen uitspreken van de dilemma’s en spanningsvelden in ons werk. Je kunt alleen impact maken en zichtbaar zijn als je de beste versie bent van jezelf. Als spreker en coach leert Amy-Jane in haar Hack Your Habits keynotes en masterclasses hoe je ijzersterke gewoontes ontwikkelt én volhoudt. In 60 minuten brengt ze meer kennis over gewoontes en gedragsverandering, meer competentie en zelfvertrouwen om zelf succesvolle gewoontes te ontwerpen en meer motivatie en inspiratie om hier in de praktijk mee aan de slag te gaan.

LinkedIn:  Amy-Jane Gielen legt de systemische problemen in onze samenleving bloot die bijdragen aan ongelijkwaardigheid. Al 16 jaar is het haar missie om beleid met impact te maken en nu zet ze haar kennis graag in om jou - aan de voorkant van het beleidsproces - te helpen beleid met impact te maken en het systeem te fixen.

Claire Orth

Claire Orth is diëtist, leefstijlcoach en personal trainer met een brede interesse in mentale en fysieke gezondheid. Claire is onze nieuwe auteur en heeft vorige week haar eerste artikel voor Gezondheid.nl geschreven ‘ Stad versus dorp: Wat is gezonder?’. Naast haar uitgebreide kennis van sport en voeding heeft ze ook veel ervaring in psychologie en gedragsverandering. Ze gelooft sterk dat alles met elkaar in verbinding staat, waardoor ze altijd naar het grotere geheel kijkt. Claire weet dat een gezonde leefstijl niet alleen afhankelijk is van wat we eten of hoeveel we bewegen, maar ook van onze mentale gezondheid en de manier waarop we omgaan met stress, emoties en motivatie. In haar rol als diëtist heeft ze niet alleen mensen geholpen met afvallen, maar ook mensen begeleidt met uiteenlopende aandoeningen, waaronder maag- en darmaandoeningen zoals PDS. Gedragsverandering speelt een cruciale rol in haar begeleiding, waarbij ze kritisch blijft en altijd streeft naar het begrijpen en toepassen van wetenschappelijk onderzoek. Claire’s reis bracht haar bij het besef dat ze via schrijven over voeding en gezondheid nog meer mensen kan bereiken. Hierdoor heeft ze ervoor gekozen om zich te focussen op het schrijven, terwijl ze nog steeds mensen adviseert en haar kennis actueel houdt door bijscholing.

LinkedIn: Claire Orth heeft als doel je te voorzien van betrouwbare informatie, zodat je beter geïnformeerde keuzes kunt maken voor een gezonder leven. Claire schrijft en deelt artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen op basis van wetenschappelijk onderbouwde kennis over voeding en gezondheid.

Patricia Luiten-Smits

Patricia Luiten-Smits is eigenaar van Innovamotor en werkt als verpleegkundige op de Warande. De Warande bestaat uit twee afdelingen waar 37 cliënten met lichamelijke klachten wonen. Samen met haar collega's ondersteunt Patricia de cliënten in de laatste fase van hun leven. Als HBO- verpleegkundige heeft ze hierbij oog voor zowel de cliënten, de collega's en leerlingen, als de processen in de zorg. Als ambassadeur innovatie kijkt Patricia hoe ze de zelfredzaamheid van cliënten en hun kwaliteit van leven kan behouden/vergroten. Dit door bijvoorbeeld het inzetten van de zelfredzaamheidstas of een VR-bril. Voor de medewerkers kijkt ze hoe ze hun werk makkelijker en leuker kan maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inzetten van een transferbed. Bij Innovamotor zijn ze ervan overtuigd dat iedere medewerker een waardevolle schakel is in de keten van verandering. Patricia en haar collega’s staan klaar om teams en organisaties te inspireren en hen te begeleiden in het benutten van deze kracht. Iedereen bezit deze unieke eigenschap en het is hun gezamenlijke missie om te ontdekken hoe ze deze optimaal kunnen inzetten. Verken samen met Patricia de prachtige kansen en geef een toekomst vol creativiteit, groei en verandering vorm.

LinkedIn: Patricia Luiten-Smits laat zien hoe je zorgtechnologie implementeert. Door gewoon te doen is het korte antwoord, maar de werkelijkheid is wel wat lastiger, iets met cultuur en veranderkracht. Door haar inzichten en oplossingen te delen, laat Patricia zien hoe je van een idee naar een goede integratie gaat.

Jason Bhugwandas

Jason Bhugwandas heeft tien jaar lang gestreden voor een veiligere jeugdzorg. Tien jaar lang geloofde hij – tegen beter weten in – dat de sector te redden was. Nu, na een decennium van onderzoek, strijd en blootleggen van misstanden, trekt hij de enige logische conclusie: jeugdzorg is niet kapot door onmacht of onkunde, maar door onwil. Het is een bittere realisatie. Een systeem dat claimt kinderen te beschermen, heeft hen stelselmatig mishandeld, genegeerd en uiteindelijk verraden. Nu Jason definitief stopt en een vernietigend oordeel achterlaat dat de sector niet te redden is, verdient hij weer een plekje in onze zorg influencers lijst. Politieke belangen, geldstromen en bureaucratische leugens zijn blijkbaar belangrijker dan de levens van beschadigde kinderen. Jason, zelf beschadigd door het systeem, dacht als insider iets te kunnen veranderen. Maar insiders die de waarheid spreken, worden óf genegeerd, óf het systeem spuugt ze uit. Jason verwoordt het op Silent Warriors in zijn eigen woorden: “De jeugdzorg en ik hebben altijd een hobbelige relatie gehad, maar ik bleef uit vertrouwen.” 10 jaar van mijn leven omdat ik – onterecht – in jullie geloofde. “Ik vertrek omdat het stuk is.” En dat is het. Stuk. Een overheid die zegt ‘het beste voor te hebben met kinderen’, maar ze zonder nazorg laat verkommeren.Een politiek systeem dat zegt ‘voor slachtoffers te strijden’, maar hun dossiers stof laat verzamelen in een la. Een maatschappij die zegt ‘dit nooit meer te laten gebeuren’, maar het vergeet zodra de volgende hype zich aandient.

Dit is geen systeemfout.

Dit is het systeem.

En Jason is weer een pion die het veld heeft verlaten, niet omdat hij dat wilde, maar omdat hij inzag dat het vechten tegen een muur was.

LinkedIn:  Jason Bhugwandas heeft tien jaar lang gestreden voor een veiligere jeugdzorg. Jeugdzorg en hij hebben altijd een hobbelige relatie gehad, maar Jason bleef uit vertrouwen. 10 jaar van zijn leven omdat hij - onterecht - in hen geloofde. Jason vertrekt omdat het stuk is.

Brankele Frank

Brankele Frank is neurobioloog en auteur van het boek Over de kop. Brankele en ontdekte toen ze een burn-out kreeg dat een gebrek aan kennis haar herstel moeilijker maakte. Want, wat is een burn-out nou eigenlijk? Wat ze nodig had was precies weten wat er in haar lichaam gebeurde. Ze besloot zelf onderzoek te doen. Met het idee dat als je begrijpt wat een burn-out is, je ook sneller kunt herstellen. Ze ontdekte ze dat je een burn-out echt kunt zien in je hersenen. Het bewijs dat het niet ‘alleen in haar hoofd’ zat. Chronische stress verandert letterlijk je brein. Stresshormonen hebben grote invloed op je hersenen. Je hersencellen krimpen in gebieden die belangrijk zijn voor denken en onthouden. Tegelijk worden de emotionele delen van je hersenen actiever. Waardoor je prikkelbaarder en gevoeliger bent. Hierdoor wordt alles in je omgeving overweldigend en moeilijk te verwerken. Kenmerken die horen bij een burn-out komen best vaak voor en worden daarom nog wel eens gemist. Klachten zijn: altijd moe zijn, moeite met concentratie en hevige emotionele reacties. Het is belangrijk om de vroege tekenen van overspanning te herkennen om erger te voorkomen. Je reactie op stress of een lastige situatie noem je jouw ‘coping mechanisme’. Dit kan helpend zijn, bijvoorbeeld een wandeling maken om spanning kwijt te raken. Of juist negatief: steeds weer met een zak chips op de bank naar een scherm staren. Het is belangrijk om je emoties niet te onderdrukken en gezond om te gaan met stress. Als je weet wat jouw coping mechanisme is kan je zorgen voor een gezonde balans. Probeer je emoties echt te voelen en niet weg te drukken. Zo voorkom je dat stress zich opstapelt en uiteindelijk  een burn-out wordt.

LinkedIn: Brankele Frank geeft antwoord op de vraag wat er aan de hand is in het brein en het lichaam bij een burn-out, omdat haar gebrek aan kennis hierover haar eigen genezing in de weg zat. Als je precies weet wat er in je lichaam gebeurt, kun je ook sneller herstellen.

Ook op de lijst? Sluit je aan!


Gezondheid.nl put inspiratie uit persoonlijke verhalen en de kracht van sprekers die zich uitspreken, en stimuleert samenwerking voor een betere toekomst in de gezondheidssector, waardoor ze een bron van motivatie en verandering vormen. Ben je actief in de zorg of gezondheidssector, zoals een zorgprofessional, ggz-medewerker, personal trainer, therapeut, ervaringsdeskundige, of werk je aan een gezondheidscampagne of innovatie? Als je bijdraagt aan een gezonder Nederland, in welke vorm dan ook, nodigt Gezondheid.nl je uit om je impact te vergroten door bij te dragen aan ons platform.

Sluit je aan en deel je kennis en ervaringen.

LinkedIn Zorg influencers

Elke week stellen we een lijst samen met nieuwe LinkedIn influencers die actief zijn in de sociale- en zorgsector. Deze lijst wordt gedeeld op de LinkedIn-pagina's van Gezondheid.nl, en van daaruit verzamelen we suggesties voor de volgende lijst van LinkedIn influencers in de zorg. Mensen die voor Gezondheid.nl schrijven voegen wij ook regelmatig toe aan de LinkedIn influencers lijst.