#80 LinkedIn Influencers in de sociale- en zorgsector

Elke week brengen we een nieuwe lijst van invloedrijke LinkedIn-profielen in de sociale- en zorgsector. Deze diverse groep influencers belicht een scala aan thema's, van innovaties in de ouderenzorg tot gezonde voedingsgewoonten, van psychische welzijn tot fysieke gezondheid. Ze delen super interessante inzichten en perspectieven die het volgen waard zijn!

De sociale- en zorgsector influencer lijst van deze week

  • Edwin Hansma
  • Willeke Baumgartner
  • Niek van den Adel
  • Anne van den Ouwelant
  • Enrique Gomez
  • Frederieke Vriends

Lees hieronder meer over deze zorghelden en waar zij over praten op hun LinkedIn-pagina.

Edwin Hansma

Edwin Hansma is begeleider, spreker en schrijver en gelooft dat échte beweging niet ontstaat door harder te werken, maar door beter te voelen wat klopt. Vanuit zijn achtergrond in coaching en organisatieontwikkeling is Edwin op ontdekkingstocht gegaan naar wat moeiteloosheid écht betekent. Wat begon als een persoonlijke zoektocht, groeide uit tot een methode die wetenschap, psychologie, spiritualiteit en kwantumdenken verbindt – zonder poespas, met beide benen op de grond. In zijn boek Hey... ja jij! Het zit al in je! kun je aan de hand van anekdotes, praktijkvoorbeelden en oefeningen je eigen oplossingen ontwikkelen om jouw doelen om te zetten in gewenste resultaten. Zo neem je de regie weer over je eigen leven. Een inspirerend, praktisch en leerzaam handboek, voor ieder die op zoek is naar een blijvende verandering om sneller (persoonlijk) resultaat te boeken. In zijn boek Moeiteloos Leven - Ontdek de kracht van het Quantumperspectief (binnenkort beschikbaar) deelt hij inzichten, verhalen en praktische handvatten om stress en controle los te laten en je energie af te stemmen op wat je werkelijk wilt creëren. Of hij nu werkt met ondernemers, leiders, teams of individuele professionals – Edwin gelooft dat bewustzijn de sleutel is tot duurzame verandering. Niet door te fixen wat er niet klopt, maar door ruimte te maken voor wat zich wíl ontvouwen.Zijn begeleiding is uitnodigend, intuïtief en afgestemd. Geen standaard methodes, maar een bedding voor groei – in jouw tempo, op jouw manier.

LinkedIn: Edwin Hansma laat aan de hand van voorbeelden zien dat moeiteloos leven geen mysterie is. Het ontstaat wanneer je stopt met vechten tegen het leven. Hoe minder je probeert te controleren, hoe meer rust, helderheid en richting als vanzelf ontstaan.

Willeke Baumgartner

Willeke Baumgartner is intimiteits- en datingcoach voor single vrouwen. Willeke helpt vrouwen om hun seksualiteit te claimen voor zichzelf, zodat zij zonder schaamte, schuld en angst durven te genieten van zichzelf en van het leven. Dit doet ze door hen weer in contact te brengen met hun lichaam, inzicht te geven in waar de weerstand op seksualiteit vandaan komt en onbewuste negatieve overtuigingen te herkennen en transformeren. Als seksualiteit op een constructieve, heilige manier wordt ingezet is het transformatief, voedend en helend, óók voor vrouwen die geen langdurige relatie hebben. Het helpt om je potentieel te leven. En iedere vrouw kan dat leren! Seksualiteit vormt het wezen van ieder mens en seksuele energie is de basis van al het leven op aarde. Mensen die uit contact zijn met hun seksualiteit zijn feitelijk uit contact met hun eigen wezen en kunnen geen aanspraak meer maken op hun eigen energiebron. Dit maakt seksualiteit tot een krachtig middel om mensen uit hun kracht te halen. Dat is vooral bij vrouwen gebeurd, die met hun scherpe intuïtie vaak de status quo hebben getart. Het is dus niet raar dat jij verlangt naar verbinding met je seksualiteit, ook als je geen langdurige relatie hebt. Het is zelfs logisch. Jouw intuïtie klopt! Zelf heeft Willeke als single jarenlang het verlangen gehad om haar seksualiteit te claimen, maar het taboe was voor haar te groot om er iets mee te doen. Toen Willeke uiteindelijk besloot om wel haar seksualiteit te claimen, veranderde haar leven echt op alle fronten. Ze koos makkelijker voor haarzelf, leerde genieten, kreeg meer energie, vond een geweldige partner en maakte zelfs een carrièreswitch.

LinkedIn: Willeke Baumgartner heeft als missie single vrouwen te leren hoe ze de verbinding met hun seksualiteit kunnen herstellen en de energiestroom weer op gang kunnen brengen. Met veel aandacht voor veiligheid in jezelf en je omgeving en met liefdevolle ondersteuning bij claimen van je seksualiteit voor jezelf.

Niek van den Adel

Niek van den Adel vertelt op nationale en internationale podia als spreker graag over zijn ‘bewogen’ leven. Niek was een horecajongen, die op een dag besloot dat hij consultant wilde worden. Wat resulteerde in een groot huis, groot salaris, grote auto en… een motor. Op 16 juli 2010 ging Niek onderuit met een hoge dwarslaesie en pijnlijk extraatje tot gevolg; een syringomyelie (een bobbel in zijn nek die zorgt voor constante zenuwpijn) en die de 10% van zijn lichaam dat het nog doet, constant bedreigt. Toch bracht het niet alleen maar pijn. Niek werd verliefd op zijn ergotherapeute en gelukkig zij ook op hem. Na een helse periode van mentale en fysieke pijn, vallen en opstaan, weerstand en acceptatie, weet Niek deze traumatische gebeurtenis om te buigen naar kracht. Eindelijk snapt hij wat hij hier op aarde komt doen. Lang zal ze leasie, Mr. Featherforce is geboren! Zelf weet Niek dus als geen ander dat, als je de omstandigheden niet meer kunt veranderen, alleen jezelf nog maar kunt veranderen. En ondanks dat hij aan zijn rolstoel gekluisterd zit, zit stilzitten absoluut niet in zijn DNA. Naast het spreken is Niek inmiddels ook ondernemer, spreker, schrijver en vooral ook mens. Een mens die nu op wereldreis gaat om te ontdekken wat hij nog meer van het leven leren mag. Precies 14 jaar na zijn bijna fatale motorongeluk gaat Niek samen met zijn gezin voor iets langer dan een half jaar de wereld over reizen. En geloof hem, dit gaat een reis met veel hoge pieken en een aantal flinke dalen worden. Want wanneer je met een hoge dwarslaesie de aardbol over gaat, zijn er een aantal dingen die net iets minder vanzelfsprekend zijn.

LinkedIn:  Niek van den Adel neemt je mee in alles wat hij leert aan de andere kant van de wereld. Verwacht niet alleen maar mooie plaatjes en verhalen over hoe fantastisch het is, want hij weet zeker dat ook op reis het 25% van de tijd kut is. Maar zonder tegenslagen geen lessen en zonder lessen geen veerkracht.

Anne van den Ouwelant

Anne van den Ouwelant is eigenaar van Trauma Company, het Kenniscentrum voor traumasensitieve ondersteuning. Anne geeft trainingen die praktische kennis over trauma bieden aan uiteenlopende professionals in onder meer het onderwijs, de zorg, vluchtelingenwerk, hulpverlening en defensie. Met méér praktische kennis over trauma begrijpen zij getraumatiseerde mensen beter. En dat zorgt voor veiligheid. De traumasensitieve trainingen van Trauma Company zijn gericht op mensen die anderen ondersteunen. Maar hulpverleners en onderwijzers in oorlogen en crises, leven natuurlijk in dezelfde verschrikkelijke situatie als de mensen die zij helpen. Omdat Anne het heel praktisch en interactief uitlegt, gaan mensen vaak eerst bij zichzelf herkennen hoe trauma werkt. En daarna kun je een ander helpen zichzelf te begrijpen. Anna ziet hulpverleners en docenten veranderen wanneer ze zien waar gedrag vandaan komt. Ze worden rustiger. Uitleg geven over trauma doet Anne aan de hand van symbolen. Dat zijn eenvoudige voorwerpen als een belletje, een ordner, een telefoon en een wetboek, die verschillende delen van de hersenen voorstellen. Als je alarmbelletje gaat rinkelen omdat er iets niet klopt, je hoort bijvoorbeeld een knal of je ziet vuur, slaan die andere delen dicht. Je komt dan moeilijker uit je woorden en kunt je eigen emoties niet zo goed meer reguleren. Als je alarmbel continu aanstaat, automatisch en vaak met een heel goede reden, zoek dan kleine momentjes waarop het belletje even rustig kan zijn. Al lukt dat een minuut per dag. Even met een hond of kat knuffelen, een zonnestraal op je gezicht voelen, mooie muziek luisteren. Later kun je die momenten proberen uit te breiden. Dat doet Anne bijvoorbeeld met opdrachten zoals een ademhalingsoefening of tappen of creativiteit, maar soms is het eerst heel klein beginnen. Zo komt je systeem even op adem en bouw je een buffer op. Wanneer de alarmbel rinkelt, zijn er vaak geen woorden. Daarom werkt Anne ook veel met kunst. Kunst werkt eigenlijk altijd, overal en met iedereen. Ze heeft met voormalig drugsbendeleden zitten schilderen. Je verbindt weten en voelen met elkaar en dat is wat trauma nodig heeft.

LinkedIn:  Anne van den Ouwelant droomt van een trauma-sensitieve samenleving. Waar er eindeloos wordt geïnvesteerd in verbinding. Waar vicieuze cirkels van geweld en misbruik doorbroken worden. Hoe beter we trauma begrijpen, hoe sensitiever we met onszelf en elkaar omgaan. Zolang ze leeft, zal Anne zich hiervoor inzetten.

Enrique Gomez

Enrique Gomez steekt samen met drie anderen op 12 december in een oceaanroeiboot de Atlantische Oceaan over tijdens de World’s toughest Row – Atlantic Challenge. De World’s toughest Row – Atlantic Challenge is ’s werelds zwaarste roeirace. Dit avontuur beleven, vinden zij op zichzelf geweldig maar ook eenzijdig. Bestgole is ontstaan uit de eerste twee letters van hun achternamen, maar staat vooral voor “Goed Doel”. Dit doel hebben ze gevonden in Spieren voor Spieren. Enrique en zijn teamleden kunnen hun geen leven zonder spieren voorstellen. Iedereen gebruikt ze elke dag. Voor kinderen met een spierziekte is dit niet of nauwelijks mogelijk. Spelen is vaak al lastig, laat staan sporten. Aansluiting vinden, bij vriendjes of vriendinnetjes, is moeilijk en maakt ze erg afhankelijk van anderen. Hun avontuur willen ze inzetten als middel om deze kinderen te helpen. Drie jaar na een zwaar ongeluk, met bijna dodelijke afloop, is Enrique nog aan het revalideren en is hij nog bezig zijn veranderde lijf te leren kennen en accepteren. Dat is best moeilijk. Er is van binnen en van buiten veel veranderd. Inclusief de constante pijn. Helaas...fietsen, hardlopen en lange marsen, en dan bedoelt hij de "extreme" kant doet erg veel pijn (stootbelasting). Sloeproeien is zijn ding en dat kan hij gelukkig nog! Ook houdt hij nog steeds van avontuur en andere maffe fysieke uitdagingen, zoals meedoen aan THE WORLD'S TOUGHEST ROW! Een roeiwedstrijd van LaGomera (Tenerife) naar Antigua (cariben). 5000 km van rechts naar links over de Atlantische oceaan.

LinkedIn:  Enrique Gomez ondervindt na een heftig ongeluk dagelijks hoe belangrijk een gezond lijf en spieren zijn, maar ook de belemmering van het niet hebben ervan. Enrique Gomez steekt samen met drie anderen op 12 december in een oceaanroeiboot de Atlantische Oceaan over tijdens de World’s toughest Row – Atlantic Challenge voor het goede doel Spieren voor Spieren.

Frederieke Vriends

Frederieke Vriends is directeur van MIND Us. De druk op jongeren is groot en steeds vaker ervaren ze psychische problemen. Dat kan grote gevolgen hebben voor hun toekomst en de toekomst van de maatschappij. MIND Us werkt aan een gezonde ontwikkeling van jongeren: om kwetsbaar te zijn, te groeien, te leren en te ervaren. Zodat ze weerbaarder worden en grip krijgen op hun mentale gezondheid. Binnen MIND Us bundelt Frederieke krachten, stimuleert (vernieuwende) initiatieven en zorgt dat mentale problemen van jongeren de juiste aandacht krijgen. Samen met jongeren, beleidsmakers, ondernemers en wetenschappers creëren ze een podium waar jongeren zich gezien en gehoord voelen. En waar hun oplossingen leiden tot meer veerkracht en een goede mentale gezondheid. MIND Us. Samen voor een mentaal gezonde jeugd. Zeggen dat het niet zo goed gaat, is voor veel jongeren lastig. Die drempel ligt enorm hoog. Vanaf de oprichting van MIND Us in 2022 hoort Frederieke dat al terug in de gesprekken die ze voeren met jonge mensen. Het zou fijn zijn als een ander eens aan hen vraagt hoe het gaat. Hoe het écht gaat. Om die ander meer kennis en vertrouwen te geven bij het voeren van zo’n gesprek, hebben ze De Checkers ontwikkeld. Het is een online tool die bestaat uit drie modules van elk 15 minuten. De tool leert hoe je jongeren met beginnende mentale klachten kan ondersteunen door een luisterend oor te bieden en de juiste vragen te stellen. Dat gebeurt aan de hand van oefeningen, voorbeelden en do’s en don'ts. Zo hopen we mensen bewust te maken van hun rol als supporter. In de huidige samenleving is geluk een van de belangrijkste dingen. Winkels liggen vol met zelfhulpboeken en op sociale media laten we zien hoe goed het gaat. Zo lijkt het alsof je het geluk zelf in de hand hebt. Je kan er als het ware goed in zijn. En voel je je ongelukkig? Dan is het je eigen schuld! Geen wonder dat het voor jongeren voelt als falen wanneer ze het mentaal lastig hebben. Uit onderzoek weten we dat mentale problemen kunnen toenemen als er niet over gesproken wordt. Het voelt eenzaam en je gaat er alleen maar meer van piekeren.

LinkedIn:  Frederieke Vriends creëert een podium waar jongeren zich gezien en gehoord voelen zonder dat daar direct professionals voor ingezet hoeven te worden. Een ouder of een docent die de kinderen door en door kent kan vaak het gesprek net zo goed voeren. Zo krijgen jongeren de ruimte om kwetsbaar te zijn en vroegtijdig emoties te delen.

Ook op de lijst? Sluit je aan!


Gezondheid.nl put inspiratie uit persoonlijke verhalen en de kracht van sprekers die zich uitspreken, en stimuleert samenwerking voor een betere toekomst in de gezondheidssector, waardoor ze een bron van motivatie en verandering vormen. Ben je actief in de zorg of gezondheidssector, zoals een zorgprofessional, ggz-medewerker, personal trainer, therapeut, ervaringsdeskundige, of werk je aan een gezondheidscampagne of innovatie? Als je bijdraagt aan een gezonder Nederland, in welke vorm dan ook, nodigt Gezondheid.nl je uit om je impact te vergroten door bij te dragen aan ons platform.

Sluit je aan en deel je kennis en ervaringen.

LinkedIn Zorg influencers

Elke week stellen we een lijst samen met nieuwe LinkedIn influencers die actief zijn in de sociale- en zorgsector. Deze lijst wordt gedeeld op de LinkedIn-pagina's van Gezondheid.nl, en van daaruit verzamelen we suggesties voor de volgende lijst van LinkedIn influencers in de zorg. Mensen die voor Gezondheid.nl schrijven voegen wij ook regelmatig toe aan de LinkedIn influencers lijst.