#81 LinkedIn Influencers in de sociale- en zorgsector

Elke week brengen we een nieuwe lijst van invloedrijke LinkedIn-profielen in de sociale- en zorgsector. Deze diverse groep influencers belicht een scala aan thema's, van innovaties in de ouderenzorg tot gezonde voedingsgewoonten, van psychische welzijn tot fysieke gezondheid. Ze delen super interessante inzichten en perspectieven die het volgen waard zijn!

De sociale- en zorgsector influencer lijst van deze week

  • Koert Hommel
  • Bianca Blaauw
  • Anne-Mei The
  • Sas Steysiger
  • Emily Homburg-van den Berg
  • Vanessa van Egeren

Lees hieronder meer over deze zorghelden en waar zij over praten op hun LinkedIn-pagina.

Koert Hommel

Koert Hommel is “Painfluencer”. Sinds zijn studententijd heeft Koert last van pijn: eerst lage rugpijn, later chronische pijn. Sinds 2012 raakt hij langzaam gewend aan een leven met dagelijkse pijn. Dat betekent dat je voortdurend flexibel moet zijn, moet doseren, balanceren en jezelf opnieuw moet uitvinden. Koen vindt het belangrijk dat er meer begrip komt voor chronische pijn als een ziekte op zich, met grote individuele, maatschappelijke en economische gevolgen. Daarom deelt hij zijn levensverhaal en ervaringen als patiënt in de media en op zijn eigen blog. Ook ondersteunt hij andere chronische pijnpatiënten via de Landelijke Pijn Organisatie (LPO): voor en met patiënten. De LPO zet zich in voor volwassenen die te maken hebben met chronische pijn. De LPO bouwt Pijnstad voor mensen die op zoek zijn naar herstel. Die weer grip willen krijgen op hun leven mét pijn. Voor iedereen die, soms, door de bomen het bos niet meer ziet. Die op zoek is naar goede informatie over pijn, behandelopties en zelfzorg. En die contact zoekt met andere mensen met pijn, om ervaringen te delen en tips uit te wisselen. Informatie over pijn is online enorm verspreid en versnipperd aanwezig -en soms gewoon tegenstrijdig. Daarbij is er een grote hoeveelheid behandelmogelijkheden in Nederland, maar welke past bij jou en de fase waarin je zit? Hoe kun je leren van anderen die hebben leren omgaan met pijn in het leven? Hoe voorkom je dat je chronische pijn overhoudt aan een -soms eenvoudige- operatie? En hoe kun je je levensstijl aanvullen of aanpassen, zodat pijn weer minder prominent wordt? Koen gelooft niet zo in stelligheid, in meningen zonder nuance. Er zitten altijd meerdere kanten aan iets. En als hij die doortrekt naar chronische pijn: dat is een complexe ziekte, zonder ‘één allesomvattende oplossing’. Pijn moet je ook van meerdere kanten onderzoeken.

LinkedIn:  Koert Hommel vindt het belangrijk dat er meer begrip komt voor chronische pijn als een ziekte op zich, met grote individuele, maatschappelijke en economische gevolgen en deelt daarom zijn levensverhaal en ervaringen als patiënt.

Bianca Blaauw

Bianca Blaauw is een gepassioneerde en empathische coach, gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die verlies ervaren en rouwen. Na haar eigen verlies van haar dochter aan suïcide, heeft Bianca waardevolle begeleiding ontvangen, wat voor haar enorm helpend was. Vanuit die ervaring is Bianca een individuele opleiding gestart tot Practitioner Coach. Dit deed ze niet alleen om zelf te groeien als persoon, maar ook om als ervaringsdeskundige anderen te ondersteunen die met verlies te maken hebben. Als ervaringsdeskundige weet Bianca hoe belangrijk het is om steun te bieden vanuit begrip en herkenning. Haar pad als coach is diep geworteld in haar eigen persoonlijke ervaringen. Als moeder van twee dochters heeft ze het verlies van haar oudste dochter, die zelf koos voor haar eigen einde, van dichtbij meegemaakt. Dit immense verdriet heeft haar leven voor altijd veranderd en heeft Bianca gevormd tot de coach die ze nu is. Bianca weet hoe het is om de pijn van verlies te dragen en hoe zwaar het is om verder te gaan wanneer alles om je heen lijkt in te storten. Haar benadering is zowel spiritueel als praktisch, waarbij ze haar intuïtie en ervaring inzet om anderen te helpen hun eigen pad van herstel te vinden. Met een hart dat openstaat voor de diepste emoties, biedt Bianca naast coachingsessies ook de ruimte om stil te staan bij het proces van rouw, herstel en groei. Ze gelooft dat ieder verlies een kans biedt om spiritueel te groeien en ondersteunt haar cliënten bij het vinden van licht in de donkerste momenten.

LinkedIn: Bianca Blaauw draagt het verlies van haar dochter door suïcide met zich mee en blijft haar verhaal vertellen. Wat haar dochter doormaakte, komt nog steeds véél te vaak voor onder jongeren die worstelen met hun mentale gezondheid. Als school, als docent, als begeleider kun je van onschatbare waarde zijn. Jongeren hebben veilige plekken nodig waar ze mogen voelen, praten én er gewoon mogen zijn.

Anne-Mei The

Anne-Mei The is eigenaar van Tao of Care en hoogleraar Langdurige Zorg en Sociale Benadering Dementie aan de Vrije Universiteit. Als cultureel antropoloog houdt Anne-Mei zich bezig met aangrijpende onderwerpen als euthanasie, palliatieve zorg en dementie. Deze laatste ziekte wordt ook wel de epidemie van de 21e eeuw genoemd: 1 op de 5 mensen krijgt de diagnose dementie en het is doodsoorzaak nummer 1. Niet alleen de omvang is afschrikwekkend, ook de beeldvorming: een terminale ziekte die ontmenselijkt. Met haar bedrijf Tao of Care ontwikkelde Anne-Mei daarom in de afgelopen jaren een nieuwe methode, die nu Sociale Benadering genoemd wordt. Haar kennis en ervaring van het jarenlang volgen van mensen met dementie en hun naasten, in combinatie met haar gesprekken met honderden betrokkenen en experts, zijn omgezet in een praktische werkwijze om mensen met dementie weer mens te laten zijn. Er werken tientallen mensen aan de ontwikkeling en implementatie van de Sociale Benadering in heel Nederland. Op dit moment werken er honderden mensen met behulp van de Sociale Benadering in de dementiezorg. De Sociale Benadering is een niet weg te denken beweging en opgenomen in de 'Nationale Dementiestrategie 2021 - 2030'. Anne-Mei schreef meerdere boeken over dementie, waaronder Wij blijven mensen. De beweging die Anne-Mei inzet is: van verhalen, naar patronen, naar inzichten, naar oplossingen. Hierover verscheen recent nog een artikel in De Volkskrant: De mens blijven zien bij dementie: ‘De vraag hoe je verder moet met je leven, wordt te weinig gesteld’.

LinkedIn:  Anne-Mei The pleit voor een andere benadering van de zorg voor mensen met dementie. Dit is vooral medisch van aard, terwijl we moeten kijken naar hoe je mensen in hun sociale rollen versterkt en hun kwaliteit van leven waarborgt.

Sas Steysiger

Sas Steysiger is expert in Bodywork, Intimiteit & Sexuele Vrijheid en helpt mensen om hun lichaam écht te voelen. Om spanning, blokkades en oude patronen los te laten, zodat er meer ruimte ontstaat voor verbinding, verlangen en diepere intimiteit. Haar werk draait om lichaamsbewustzijn en vaak rondom het thema seksuele energie. Niet alleen in de fysieke zin, maar in de breedste vorm: het voelen en toelaten van álles wat in je leeft. Emoties, verlangens, angsten, patronen – alles heeft een plek in jouw lijf. Als je leert luisteren naar wat je lichaam vertelt, opent dat een wereld van vrijheid, plezier en diepgang. Er zijn geen taboes als je met Sas werkt. Of het nu gaat over verlangens, blokkades, schaamte of het herontdekken van je seksualiteit – alles mag er zijn. Sexuele energie is een levensenergie, en wanneer deze vrij kan stromen, heeft dat impact op je hele leven. Sas werkt  1 op 1 met klanten die bereid zijn om naar binnen te kijken. Die voelen dat er meer mogelijk is in hun lijf, in hun beleving van intimiteit, in hun relatie met zichzelf en de ander. Sas begeleidt hen in het creëren van meer ontspanning, meer plezier en meer verbinding – met zichzelf en met de ander. Haar aanpak is diepgaand, confronterend en transformerend. Geen snelle oplossingen, geen trucjes. Maar écht werk. Omdat ze gelooft dat échte verandering begint bij het durven voelen van alles wat er al is.

LinkedIn:  Sas Steysiger laat zien dat het tijd is om eindelijk echt van binnen naar buiten te gaan leven. Niet langer op de automatische piloot. Niet langer veilig verstopt achter je muurtjes. Maar echt. Zodat jouw binnenwereld eindelijk de ruimte krijgt die het verdient.

Vanessa van Egeren

Vanessa van Egeren is geboren in een klein dorpje onder de rook van Haarlem. Er was vroeger thuis sprake van huiselijk geweld, verslaving en psychische problematiek. Vanessa verwarde seks met liefde en aandacht. De aandacht die ze thuis niet kreeg, kreeg ze van jongens en mannen op straat. Vanessa is op 13-jarige leeftijd begonnen met experimenteren met drank en drugs. Al snel was ze verslaafd. Op 16-jarige leeftijd belande Vanessa in de prostitutie. Op 18-jarige leeftijd werd ze doorverkocht van de ene pooier aan de andere pooier. Dat is de rode draad door haar leven. Prostitutie, verslaving, maar ook psychische kwetsbaarheid. Vanessa is slachtoffer van mensenhandel en werd verkracht en mishandeld. Ze wist niet beter en dacht dat dat haar leven was. De drank en drugs verdoofde de pijn. Vanessa werkte om te gebruiken en ze gebruikte om te werken. Het lukte haar jarenlang niet om andere keuzes te maken. In 2015 raakte Vanessa zwanger. Ze stond verslaafd te tippelen op de Europalaan en was suïcidaal op dat moment. Haar leven had geen zin meer en ineens groeide er nieuw leven in haar. Dat was haar keerpunt! Vanessa besloot te gaan vechten. Niet voor haarzelf, maar voor het nieuwe leven dat in haar groeide. Dat nieuwe leven zorgde er uiteindelijk voor dat Vanessa zichzelf kon herpakken. Na 23 jaar actieve verslaving en 19 jaar prostitutie ging dat niet vanzelf. Vanessa wilde niet dat haar kind zou opgroeien bij een verslaafde moeder. Ze is zelf het product van verslaafde ouders met een psychische kwetsbaarheid. Vanessa is gestopt met gebruiken en keihard aan haarzelf gaan werken. Op dit moment zet Vanessa zich in als ambassadeur voor het Overweeghuis in Utrecht en is ze lid van het expertteam. Vanessa denkt mee met bepaalde vraagstukken en ze spreekt op bijeenkomsten. Dan legt ze uit wie ze is, praat ze over haar eigen prostitutieverleden en waarom een Overweeghuis zo belangrijk is voor de stad Utrecht.

LinkedIn: Vanessa van Egeren blogt over haar herstel na haar leven dat bestond uit prostitutie, verslaving, maar ook psychische kwetsbaarheid. Door te schrijven over haar leven en herstel hoopt ze anderen te inspireren.

Emily Homburg-van den Berg

Emily Homburg-van den Berg is een gedreven professional met 15+ jaar ervaring op het snijvlak van overheid en onderwijs. Sterk in beleidsontwikkeling, innovatie en implementatie in complexe maatschappelijke contexten. Expert in ambtelijk vakmanschap, teamontwikkeling en verbindend leiderschap. Emily’s missie is om ambtenaren bewust vakbekwaam te laten groeien. Beroepsethiek en persoonlijke ethiek elkaar te laten versterken. Vanuit die missie heeft Emily het Expertisecentrum voor Ambtelijke Innovatie & Authenticiteit opgericht, een plek voor ambtelijke groei en werkt ze met plezier als ambtelijk pionier. Het ambt bewust bekwaam beoefenen, vraagt om nieuwe antwoorden en handvatten. Deze creëert Emily bij Expertisecentrum VAIA. Dit centrum is bedoeld als ‘safe zone’ binnen overheidsland gericht op de ontwikkeling van ambtenaren  en overheidsorganisaties. Ze bieden naast coaching (mentorschap individueel en voor teams) ook trainingen voor ambtenaren van alle lagen en uit alle regio’s. Daarnaast heeft Emily het eerste boek binnen de overheid geschreven dat gaat over wat het ambtenaar zijn met jou doet ipv hoe het zou moeten. Dit boek is er voor alle ambtenaren die vanuit hun hart willen werken. Ontdek al lezende wat vakbekwaam zijn in de overheid echt betekent. Hoe je bewust kunt werken vanuit het hart en met je gevoel als ambtenaar.

LinkedIn:  Emily Homburg-van den Berg laat zien hoe je blij en zelfverzekerd jouw weg als ambtenaar kunt blijven vinden in een gemeentelijke organisatie.  Zonder jezelf snel te verliezen in energielekken, slangenkuilen en allerlei frustraties.

Ook op de lijst? Sluit je aan!


Gezondheid.nl put inspiratie uit persoonlijke verhalen en de kracht van sprekers die zich uitspreken, en stimuleert samenwerking voor een betere toekomst in de gezondheidssector, waardoor ze een bron van motivatie en verandering vormen. Ben je actief in de zorg of gezondheidssector, zoals een zorgprofessional, ggz-medewerker, personal trainer, therapeut, ervaringsdeskundige, of werk je aan een gezondheidscampagne of innovatie? Als je bijdraagt aan een gezonder Nederland, in welke vorm dan ook, nodigt Gezondheid.nl je uit om je impact te vergroten door bij te dragen aan ons platform.

Sluit je aan en deel je kennis en ervaringen.

LinkedIn Zorg influencers

Elke week stellen we een lijst samen met nieuwe LinkedIn influencers die actief zijn in de sociale- en zorgsector. Deze lijst wordt gedeeld op de LinkedIn-pagina's van Gezondheid.nl, en van daaruit verzamelen we suggesties voor de volgende lijst van LinkedIn influencers in de zorg. Mensen die voor Gezondheid.nl schrijven voegen wij ook regelmatig toe aan de LinkedIn influencers lijst.