Begin dit jaar 18 meldingen hersenvliesontsteking door streptokok

DEN HAAG (ANP) - Zeker achttien mensen hebben in de eerste drie maanden van dit jaar hersenvliesontsteking opgelopen door een infectie met zogeheten groep-A-streptokokken. Dat is een "opvallend hoog aantal" volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis (NRLBM), dat bij het Amsterdam UMC hoort.

Hersenvliesontsteking kan levensbedreigend zijn. Ook andere ernstige infecties door de GAS-bacterie komen nog steeds relatief veel voor. Dat is al sinds vorig jaar het geval.

Meestal verloopt een infectie met dit soort bacteriën onschuldig. GAS veroorzaken bijvoorbeeld kinderziektes als krentenbaard of roodvonk. Veel zieker worden patiënten als de bacterie doordringt tot weefsel, de bloedbaan, de longen of het hersenvlies. Zo'n invasieve infectie kan levensbedreigend zijn. Sinds vorig jaar ligt het aantal problematische infecties opvallend hoog, ook in andere Europese landen, zonder dat duidelijk is hoe dat komt.

Kinderen

In 2022 werden zeker 42 jonge kinderen in Nederland ernstig ziek van een GAS-infectie. Negen kinderen overleden. Dit aantal is ongewijzigd in de nieuwste cijfers die het RIVM maandag publiceerde.

Het totale aantal meldingen van invasieve GAS-infecties lag in maart iets lager dan in februari. Dat geldt dan weer niet voor fasciitis necroticans, waarbij geïnfecteerd weefsel afsterft. Dit ziektebeeld werd in totaal 23 keer gemeld in maart, tegen 16 keer in februari. Voor 2022 was deze aandoening zeldzamer. Vanwege het risico op fasciitis necroticans wordt GAS soms "de vleesetende bacterie" genoemd.

Meldplicht

Toxische shocksyndroom door een groep-A-streptokokkeninfectie werd in maart 17 keer gemeld. Dat is minder vaak dan in februari, toen hier 26 meldingen over binnenkwamen. Artsen zagen ook minder patiënten met kraamvrouwenkoorts, een andere ziekte die door de bacterie kan ontstaan. Dit aantal daalde van 30 in februari naar 24 in maart.

Voor deze ernstige aandoeningen gold al langer een meldplicht. Sinds half januari zijn artsen en laboratoria in veel meer gevallen verplicht om GAS-infecties te melden bij de GGD, die ze weer doorgeeft aan het RIVM. In maart werden 132 van deze overige meldingen gedaan, tegen 143 in februari. Voor conclusies is het nog te vroeg, zegt een woordvoerder van het RIVM.

Als een invasieve GAS-infectie wordt gemeld, kan de GGD uit voorzorg antibiotica voorschrijven aan huisgenoten van de patiënt. Mits op tijd toegediend, kan dat ernstige ziekte voorkomen.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN