"Eenzaamheid is de grootste ziekmaker in de Westerse wereld."

Andries Melchers is psycholoog en directeur van Stichting Lucrum, een groeiend samenwerkingsverband van organisaties uit de zorg en woningbouwcoöperaties. “Gemiddeld 42% van de mensen in Nederland is eenzaam” vertelt hij in een interview met gezondheid.nl. “Dat zou iedereen moeten weten zodat ze hun hand uitsteken om er iets aan te doen. Maar ik zie zeker ook kansen om vanuit mijn stichting om hier iets aan te doen.”

‘ANBO wil 15.000 eenzame ouderen verassen met een kerstkaart’ is het meest recente nieuwsbericht op anbo.nl, de belangenorganisatie voor ouderen in Nederland. Maar ook in kranten en op televisie gaat het regelmatig over eenzaamheid. Op twitter was dit jaar de hashtag #eenzamejongeren trending, vaak in combinatie met #maatjegezocht. “Veel mensen hebben geen idee hoe eenzaam mensen kunnen zijn” vertelt Andries. “Ook omdat de vraag stellen of iemand eenzaam is vaak niet meevalt. Er is een soort taboe op. Ik denk dat we een groot deel van de eenzaamheid op kunnen lossen als we verschillende organisaties samen laten werken.” De concrete plannen kunnen niet direct op heel veel steun van zorgverzekeraars rekenen. “Ik denk dat we hier op termijn miljarden mee kunnen besparen. Deels aan medicijnen die niet meer verstrekt hoeven te worden omdat mensen zich slecht voelen. En deels doordat ziektes zoals hartproblemen minder voorkomen als mensen zich niet eenzaam hoeven te voelen.” 

Samen tegen eenzaamheid 

Eigenlijk is het heel simpel: twee organisaties die hun krachten bundelen, kunnen al heel veel doen tegen eenzaamheid bij ouderen. Dit is het idee van Andries Melchers, directeur van Stichting Lucrum, een van de twee organisaties. Hij wil graag samenwerken met Stichting Gouden Dagen. Deze organisatie heeft als doel eenzaamheid tegen te gaan. Dat doen ze door het creëren van mooie contactmomenten. “Maar het is vaak een grote uitdaging om mensen die eenzaam zijn te bereiken. Op de vraag: ‘bent u eenzaam?’, rust een taboe. Wij komen, vanuit Stichting Lucrum, al bij heel veel mensen aan de deur. We bezorgen producten en boodschappen. Als de vrijwilligers van Stichting Gouden Dagen hierbij aansluiten, kunnen ze de bezorging gebruiken als dekmantel om aan de koffietafel te komen.”  

Groepsdieren

Mensen zijn van oorsprong groepsdieren. “In jouw genen staat gewoon dat je contact moet hebben met anderen” vertelt Andries. “Als je ouder wordt, verdwijnen steeds meer netwerken. Wanneer je steeds minder mensen ziet en spreekt, ga je je eenzaam voelen. De kans op kwalen neemt dan enorm toe. Het kost klauwen met geld om al die ziektes, zoals hartklachten, achteraf op te lossen. Dan kun je toch veel proberen om het echte probleem op te lossen?” Voor Andries is het simpel. Zijn strijd tegen eenzaamheid gaat door. Wil je ook iets doen? Ga eens op de koffie bij een buurvrouw, buurman, of een oom of tante die niet zo vaak bezoek krijgt.