Hevig menstrueel bloedverlies: een bloedserieus probleem

Tijdens de Bloedserieus campagnemaand in november wordt een veel voorkomend gynaecologisch probleem in de spotlights gezet: hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt hier in de premenopauze mee te maken. In Nederland alleen gaat het om ongeveer 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar.

Oorzaken en symptomen van hevig menstrueel bloedverlies

Hormoonveranderingen zijn meestal de oorzaak van HMB - al is in 60% van de gevallen geen eenduidige oorzaak te vinden. Ook myomen (vleesbomen) en poliepen kunnen hevige menstruaties veroorzaken. Veel bloedverlies is het belangrijkste symptoom van HMB. Hevig is een subjectief begrip. Gynaecologen houden een drempelwaarde van 80-120 ml aan. De gemiddelde hoeveelheid is 30-50 ml per menstruatie.  

Andere symptomen die op HMB kunnen duiden, zijn een korte cyclus (minder dan 21 dagen), een langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen), pijnlijke menstruaties, het verlies van grote stolsels en vermoeidheid door ijzertekort. Vrouwen met HMB hebben vaak meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig en moeten deze soms om de 1-2 uur verwisselen. Niet in elk beroep kun je om het uur naar de wc om doorlekken te voorkomen. Verzuim van werk, sport en sociale activiteiten en productiviteitsverlies liggen op de loer. 

Taboe rondom menstruatieklachten

Vrouwen wachten lang voordat zij medische hulp zoeken. Door kennisgebrek en taboes is onvoldoende duidelijk welke menstruatieklachten er ‘nu eenmaal bij horen’ en wanneer het gerechtvaardigd is om een afspraak te maken met de huisarts of om doorverwijzing te vragen voor de gynaecoloog. Een derde van de vrouwen zoekt helemaal geen hulp. Bijna de helft van de vrouwen die wel hulp zocht, heeft hier langer dan een jaar mee gewacht, 17% wachtte zelfs langer dan 5 jaar.

Vroegtijdige diagnose voorkomt gezondheidsrisico's

Een late diagnose en behandeling hebben niet alleen invloed op de kwaliteit van leven, maar brengen ook onnodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Abnormaal bloedverlies tijdens de menstruatie kan namelijk ook het symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals endometriose, adenomyose, PCOS, een stollingsstoornis of een infectie. Het is daarom belangrijk medisch onderzoek te laten doen.

Bewustwoordingscampagne Bloedserieus

Vrouwen met HMB hebben een bloedserieus verhaal. De bewustwordingscampagne Bloedserieus moedigt vrouwen aan open te zijn over hevige menstruaties. Tegen elkaar én tegen de arts. HMB is een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere, eenvoudige behandelopties bestaan. Meer informatie over de campagne Bloedserieus is hier te vinden.