Lichaam en anatomie

Gezichtstransplantatie

Wat is een gezichtstransplantatie?

Een gezichtstransplantatie is een geheel of gedeeltelijke transplantatie van het gezicht van een overleden donor naar de ontvanger. Bij een gezichtstransplantatie worden de gezichtsspieren, de bindweefsellaag en de huid getransplanteerd. In extreme gevallen kunnen ook stukken bot van de donor worden mee getransplanteerd. Een gezichtstransplantatie wordt uitgevoerd bij personen met ernstig letsel aan het gezicht opgelopen door een trauma, verbranding, ziekte, of een aangeboren afwijking.

De gezichts-trekken van een mens zijn één van de belangrijkste vormen van zijn identiteit. Dat is wat een mens ziet wanneer men in de spiegel kijkt en zichzelf conceptualiseert. Dus met een gezichtstransplantatie loopt men absoluut het risico om de eigen identiteit kwijt te raken.

Herstel na een gezichtstransplantatie

Natuurlijk kan de gezichtstransplantatie ook goed doen. De patiënt die bijvoorbeeld niet goed  zelfstandig kan ademen, of niet kan spreken of slikken, heeft met het nieuwe gezicht deze mogelijkheid weer teruggekregen. Maar of dat automatisch betekent dat hij zijn nieuwe uiterlijk gemakkelijk kan accepteren, is twijfelachtig. Het is een radicale, pijnlijke medische ingreep en dat moet lang helen. Het kan jaren duren voordat de patiënt is hersteld.

Volgens de experts is het belangrijk dat de patiënt voor en na de transplantatie goed begeleid wordt. Na een gezichtstransplantatie ziet de patiënt er niet zo uit als vroeger, maar hij ziet er ook niet precies zo uit als de donor. Hij lijkt op iets daar tussenin, dus het kan lastig zijn om dat te accepteren. Psychologische hulp is daarbij net zo belangrijk als fysieke zorg en bezigheidstherapie.

Reactie plaatsen