Lichaam en anatomie

Spataderen

Wat zijn spataderen?

Spataderen  zijn ontsierende en soms pijnlijke verwijdingen van aderen, bijvoorbeeld in de benen. Spataderen ontstaan onder andere door vaak en langdurig stilstaan. De aderlijke bloeddruk stijgt hierdoor lokaal in de benen ten opzichte van de druk waarmee het bloed terugvloeit naar het hart. Hierdoor zullen de aderen in de benen maximaal gevuld worden waardoor ze worden gerekt. De beenaderen zijn elastisch, maar kunnen bij overvulling overrekken, waarbij de in de aderen ingebouwde, op regelmatige afstanden optredende terugslagkleppen het begeven, hetgeen tot spataderen kan leiden. Spataderen zijn in hoge mate erfelijk. Ze treden ook vaak op in de zwangerschap.

Bij beweging, bijvoorbeeld wandelen, zakt de druk in de benen al na enkele passen aanzienlijk omdat de spiercontracties in de benen de aderen leegdrukken waardoor het bloed beter naar het  hart terugvloeit.

Behalve in de benen kunnen spataderen ook elders voorkomen, bijvoorbeeld in de balzak bij de anus (aambeien) en in de slokdarm.

Ontstaan van spataderen

De spataderen ontstaan niet zomaar. Er is vaak een reden waarom ze ontstaan. Vaak en langdurig stilstaan, denk aan het beroep van een winkelbediende, leraren, in de horeca of een verkeersregelaar. Door langdurig staan stijgt de aderlijke bloeddruk in de benen. De aders zijn elastisch en zullen langzaamaan groter worden. De kleppen kunnen daarom niet meer goed sluiten waardoor de kans op spataders toeneemt. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld erfelijke aanleg en ouderdom, maar ook zwangerschappen. Hormonen kunnen goed van invloed zijn op spataderen. Tijdens de zwangerschap komen er veel hormonen vrij die hierop van invloed kunnen zijn. Als laatste oorzaak is daar overgewicht. Overgewicht kan veel lichamelijke klachten veroorzaken waaronder hart- en vaatziekten. Een spatader valt onder een vaatziekte.

Reactie plaatsen