Kinkhoest, samengevat

Ernstige complicaties maken kinkhoest gevaarlijk
Kinkhoest is een bacteriële infectie van de luchtwegen, veroorzaakt door Bordetella pertussis. Meest opvallend zijn de aanvallen van langdurige, heftige droge hoest die weken kunnen aanhouden. De ziekte lijkt eerst op een verkoudheid, maar na 1-2 weken treden de uitputtende hoestaanvallen op. Behalve de hoestaanvallen kunnen ernstige complicaties optreden als zuurstoftekort, longontsteking, klaplong, middenoorontsteking en hersenweefselontsteking. Bij zeer jonge kinderen kan de ziekte zelfs dodelijk zijn. Blijvende schade aan longen of hersenweefsel kunnen het gevolg zijn van de complicaties.

Sinds 1953 wordt in Nederland gevaccineerd tegen kinkhoest. Per 1957 zit kinkhoestvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma als onderdeel van het dktp-vaccin.

Aantal kinderen met kinkhoest toegenomen
Sinds de meeste kinderen worden gevaccineerd voor kinkhoest, is het aantal kinkhoestgevallen sterk gedaald. In de periode 1996-2004 is het aantal kinkhoestgevallen echter weer flink hoger, namelijk 3.000-9.500 per jaar. Elke twee tot drie jaar treedt een epidemische verheffing op. Kinderen van 5-9 jaar lopen het meeste risico. Ongeveer 250 tot 400 kinderen met kinkhoest belanden per jaar in het ziekenhuis. De grootste groep bestaat uit baby’s tot 3 maanden. De toename van het aantal kinderen met kinkhoest kan deels worden verklaard doordat de bacterie veranderd is, waardoor de huidige vaccinatie minder effectief is. Het aantal gevallen van kinkhoest blijft de laatste jaren op het verhoogde niveau. Of het aantal kinkhoestgevallen in de toekomst toe- of afneemt of gelijk blijft is niet goed in te schatten. Dit is afhankelijk van de vaccinatiegraad en wordt mogelijk beïnvloed door het gebruikte vaccin in de komende jaren.

Bron: 
Nationaal Kompas Volksgezondheid, versie 3.6