Kinkhoest: Wat is kinkhoest?

Kinkhoest, een bacteriële luchtweginfectie
Kinkhoest is een besmettelijke infectie van de luchtwegen. Deze infectie wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis en uit zich vooral in een kenmerkende hoest. In de volksmond wordt de ziekte ook wel ‘honderd-dagen-hoest’ genoemd. Volgens de ICD-10 zijn de volgende kinkhoestvarianten te onderscheiden:

* A37.0 Kinkhoest door Bordetella pertussis
* A37.1 Kinkhoest door Bordetella parapertussis
* A37.8 Kinkhoest door overige gespecificeerde Bordetella species
* A37.9 Kinkhoest, niet gespecificeerd
Kinkhoest wordt overgebracht door hoesten. Bij hoestende patiënten duurt de besmettelijkheid tot 3 weken na het ontstaan van de klachten. Ook iemand zonder klachten kan anderen besmetten.

Sinds 1957 zit de kinkhoestvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma als onderdeel van het dktp-vaccin.

Verkoudheid eerste symptoom
Kinkhoest lijkt vaak eerst op een verkoudheid met soms koorts. Na 1-2 weken ontstaan de typische kinkhoestklachten: aanvallen van heftig en langdurig hoesten met een harde droge hoest, waarbij taai slijm wordt opgegeven, en een piepende, gierende ademhaling. Benauwdheid en blauw aanlopen kunnen het gevolg zijn. Soms braakt de patiënt. De hoestaanvallen kunnen weken aanhouden. Daarna gaan ze over in een losse hoest die nog maanden kan voortduren. Door de vele hoestbuien raakt de patiënt uitgeput.

Longontsteking vaak complicatie
Kinkhoest heeft diverse complicaties, waaronder middenoorontsteking, bloedingen onder het bindvlies van het oog en neusbloedingen. Bij meer dan 20% van de gevallen van kinkhoest treedt longontsteking op, bij 3% koortsstuipen en bij 1% hersenweefselontsteking. Ook kan kinkhoest leiden tot een klaplong en blijvende beschadiging van het longweefsel. Vooral bij jonge kinderen verloopt de ziekte vaak ernstig en voor baby’s kan de ziekte dodelijk zijn. Kinkhoest kan behandeld worden met antibiotica, maar dit is alleen zinvol als gestart wordt in een vroeg stadium. De kuur verkort alleen de besmettelijkheid, maar heeft geen invloed op de ernst en duur van de ziekte.

Bron: 
Nationaal Kompas Volksgezondheid, versie 3.6