Bezig met laden

 

 

Bloedverdunner leidt niet tot snellere afname ademhalingsproblemen

Ongeveer 1 op de 2000 mensen per jaar krijgt ARDS. Deze aandoening kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer een patiënt lijdt aan een ernstige longontsteking of een bacteriële bloedstroomvergiftiging. Door de ontstekingsreactie wordt de bloedstolling in de longen geactiveerd en worden de bloedvaten in de longen poreus. Hierdoor lekken vocht en eiwitten in de longblaasjes. Daarnaast worden ontstane bloedstolsels minder effectief afgebroken. Hierdoor kan zuurstof in de longen moeilijker worden overdragen aan het bloed. Uiteindelijk leidt dit tot hevige benauwdheid en moeite met ademhalen. Patiënten worden daarom opgenomen op de intensive care en aan de beademing gelegd. Tot op heden is er geen manier gevonden om de oorzaak van ARDS te behandelen. De klachten nemen uiteindelijk wel af door de onderliggende ziekte (longontsteking, bloedstroomvergiftiging) te behandelen, maar dan kan al blijvende schade in de longen zijn aangericht.

Intensivist in opleiding Alexander Cornet van VU medisch centrum onderzocht of de bloedverdunner APC (Activated Protein C) gebruikt kan worden om ARDS te behandelen. Hiertoe kreeg een groep van zeventig patiënten gedurende vier dagen het middel toegediend via een infuus. De poreusheid van de bloedvaten in de longen werd voor en na de behandeling gemeten met behulp van een radioactief middel. Een snellere afname van die poreusheid zou namelijk kunnen leiden tot een snellere afname van de ademhalingsproblemen, zo was de veronderstelling.

Cornet ontdekte in zijn onderzoek dat behandeling met APC niet leidt tot een snellere afname van de ademhalingsproblemen. De stollingsafwijking in het bloed neemt wel af, maar de periode dat patiënten aan de beademing moeten liggen is net zo lang als bij patiënten die niet met APC zijn behandeld. Cornet concludeert daaruit dat APC geen geschikt middel is om ARDS mee te behandelen.