Preventie leuk; een positief zetje om gezond te blijven
Preventie gaat over het voorkomen van ziekte. Het stelselmatig aanspreken van je eigen lichaam op reiniging, herstelvermogen en weerbaarheid. Als je niet luistert naar signalen van je lichaam, is de kans op ziekte groter. Als je beter op jezelf past, hoef je minder naar de dokter. Als er minder burn-outs zijn en overgewicht een halt toegeroepen wordt, dan zal het zorgstelsel ‘lucht’ krijgen.
Is preventie leuk?
Het lijkt erop dat alles wat leuk, lekker en fijn voelt niet gezond is. Denk aan voeding: suiker, zout, vet, alcohol. Of alles wat het leven gezonder maakt juist vervelend is. Denk aan bewegen: (vrije) tijd maken, zweten, spierpijn. Veel mensen zijn al goed bezig, maar anderen hebben even een zetje nodig. Een ‘reason why’ of soms gewoon een app waarmee je doelen kunt stellen. Een stok achter de deur dus.
“Als je je auto regelmatig laat keuren, zijn de reparaties overzichtelijk, te voorspellen en te overzien. Als je niets doet en je auto gaat stuk, dan weet je zeker dat de kosten niet gaan meevallen.” Zegt Bob de Wit in ons gesprek. Zo simpel kan het zijn.
Ook kabinet aan zet
Volgens een bericht van RTL Nieuws moet de overheid ingrijpen, vinden verschillende gezondheidsorganisaties. De (over)consumptie van ongezonde voedingsstoffen zoals suiker, zout en vet moeten omlaag. Want als het niet gebeurt, zo waarschuwen zij, kan twee derde van de bevolking in het jaar 2040 aan overgewicht lijden. Maar wat doe jij?
Praktische voorbeelden: bewegen
Wat kunnen jij en ik doen? Slimmer omgaan met de middelen die voor handen zijn. Hele praktische manieren om te bewegen bijvoorbeeld:
- Ommetje van de Hersenstichting met prof. Dr. Erik Scherder als energieke ambassadeur
- Wandelrouteboekje van Natuurmonumenten
- 7 oefeningen om thuis te sporten van de Hartstichting
- Tips van het Diabetes Fonds
Als we preventief willen optreden, dus ‘voorkomen is beter dan genezen’, dan zullen we bij onszelf moeten beginnen. Wij als mens, als ouder, als consument; niet meer kijken naar overheden, zorg en verzekeraars die ons vertellen dat we gezond moeten te blijven, maar ook zelf stappen zetten. Letterlijk en figuurlijk.