RIVM: zeven op de tien zwangere vrouwen halen kinkhoestvaccin
BILTHOVEN (ANP) - Zeven op de tien zwangere vrouwen laten zich vaccineren tegen kinkhoest. Dat komt naar voren in de jaarlijkse vaccinatiecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Met de prik in de 22e week van de zwangerschap beschermen vrouwen zichzelf en hun ongeboren kind tegen kinkhoest. Die ziekte kan gevaarlijk zijn voor pasgeboren baby's. Door het vaccin zijn ze in hun eerste maanden ertegen beschermd.
Het RIVM heeft geen exacte cijfers, maar kan wel een inschatting maken. Voor kinderen die in 2021 werden geboren heeft het instituut die iets naar boven bijgesteld. Het instituut schat voor dat jaar nu in dat 71 procent van de zwangeren toen de prik heeft gehaald. Eerder lag dit percentage op 66 procent, maar toen waren de gegevens van de regio's Amsterdam, Rotterdam en Limburg-Noord nog niet allemaal binnen.
Voor vorig jaar komt het RIVM uit op een minimaal percentage van 64 procent. Het werkelijke cijfer is echter hoger. Dat komt doordat een deel van de vrouwen ervoor kiest de 22 wekenprik niet op hun naam te laten registeren. Sinds begin 2022 wordt voor die registratie expliciet om toestemming gevraagd. Van de vrouwen die het kinkhoestvaccin kwamen halen, bleef 13,7 procent liever anoniem. Deze vaccinaties kunnen voor een deel bij de genoemde 64 procent worden opgeteld, maar niet volledig, want het gaat voor een deel ook om moeders die pas in 2023 (zijn) bevallen.
Algemene vaccinatiecijfers
Een andere moeilijkheid voor de onderzoekers van het RIVM is dat ze geen actuele cijfers hebben over het aantal zwangere vrouwen. Ze kunnen de vaccinatiegraad daarom pas achteraf berekenen, mede op basis van het aantal geboren kinderen.
Het RIVM maakte donderdag ook algemene vaccinatiecijfers bekend. Daaruit bleek tot bezorgdheid van het instituut dat de vaccinatiegraad voor jonge kinderen is gedaald tot onder de 90 procent.
De 22 wekenprik beschermt overigens niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen tetanus en difterie. Een los kinkhoestvaccin wordt nergens geproduceerd. Het vaccin wordt sinds 2019 aan zwangere vrouwen aangeboden.