Spellen om buiten te spelen met kinderen, alleen of samen

Weg met die schermpjes! Buitenspelen is niet alleen ongelooflijk leuk, maar het is ook van onschatbare waarde voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Het kan soms een uitdaging zijn om ze van die schermen af te krijgen - ze roepen al snel 'verveling' als je voorstelt om naar buiten te gaan. Maar laten we eerlijk zijn, niets verslaat de energieboost en de vreugde van lekker ravotten in de buitenlucht! We hebben een uitgebreide lijst samengesteld die zowel voor het kind alleen als met de vriendjes van je kind(eren) voor eindeloos plezier zorgt. Klaar om die schoenen aan te trekken en samen met de kinderen de wereld buiten te veroveren? Onze lijst met kinderspellen is gemakkelijk aan te passen aan verschillende leeftijdsgroepen.  

Spellen voor kinderen om buiten te spelen

Parcours race

Een parcours race is een spannend buitenspel waarbij kinderen een uitgestippelde renbaan buiten afleggen, waarbij ze verschillende obstakels en uitdagingen moeten overwinnen. Denk aan het springen over horden, zigzaggen tussen bomen door, balanceren op boomstammen en kruipen onder touwen door. Afhankelijk van waar je woont kun je zelf een leuk parcours verzinnen. De kinderen proberen het parcours zo snel mogelijk af te leggen, terwijl ze alle obstakels correct uitvoeren. Het doel is niet alleen om de snelste te zijn, maar ook om hun eigen tijd te verbeteren bij elke poging.

Benodigdheden: Stopwatch of smartphone om te timen.

Kubb

Kubb is een traditioneel Zweeds buitenspel dat strategie en precisie vereist. Het doel van het spel is om de houten blokken van de tegenstander omver te werpen met houten stokken, terwijl je je eigen blokken beschermt. Het spel kan gespeeld worden met twee spelers of in teams, en het is een geweldige manier om buiten actief bezig te zijn terwijl je je strategische vaardigheden aanscherpt.

Benodigdheden: Kubb set.

Speurtocht

Organiseer een speurtocht in de buurt of in een park. Maak een lijst met verborgen schatten of interessante items die de kinderen moeten vinden. Verdeel ze in teams en geef ze aanwijzingen om de verborgen voorwerpen te vinden. Het team dat als eerste alle items heeft gevonden, wint! Als je niet zoveel zin hebt om dit helemaal uit te denken dan kun je ook lijstjes maken met voorwerpen, insecten en boomsoorten die kinderen moeten vinden. Bijvoorbeeld een blauwe Toyota, een slak, een treurwilg, graffiti waarin de letter 'D' zit, huisnummer 87 en meer. Laat je creativiteit de vrije loop!

Benodigdheden: pen en papier.

Fotografie spel

Geef je kinderen een wegwerpcamera of Instant Camera en moedig ze aan om de wereld om hen heen vast te leggen! Laat ze op ontdekkingstocht gaan en foto's maken van interessante vondsten, mooie landschappen of grappige momenten. Na afloop kunnen jullie samen de foto's bekijken en bespreken wat ze hebben vastgelegd. Het is een geweldige manier om hun observatievermogen te stimuleren en creativiteit te bevorderen, terwijl ze ook genieten van een leuke buitenactiviteit! Je kunt met een wegwerpcamera deze activiteit ook over een tweede dag verdelen (als het regent bijvoorbeeld) en samen de foto's in een fotoboek plakken, dingen erbij tekenen en er een lekker creatief momentje van maken.

Benodigdheden: wegwerpcamera of Instant Camera.

Waterballonnengevecht

Op een warme dag is er niets leuker dan een waterballonnengevecht! Vul een aantal waterballonnen en verdeel ze over de spelers. Laat ze elkaar proberen te raken door de ballonnen te gooien. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt en dat iedereen plezier heeft zonder gewond te raken. Met de onderstaande herbruikbare waterballonnen krijg je ook meteen een boekje met 10 spellen die super leuk zijn om te spelen tijdens warm weer!

Benodigdheden: waterballonnen.

Hindernisbaan

Zet een hindernisbaan op in de achtertuin met behulp van allerlei objecten zoals hoepels (je kunt ook met stoepkrijt rondjes tekenen), kegels, touwen, en dozen. Laat de kinderen de baan afleggen door over, onder, en door de verschillende obstakels te gaan. Je kunt ook een timer toevoegen om het competitief te maken. Het voordeel van dit spel is dat je de objecten voor een hindernisban echt honderd verschillende spelletjes voor de kids kunt gebruiken.

Benodigdheden: hoepels, kegels, touwen, dozen, pionnen, voetbal en meer.

Vliegeren

Vliegeren is een tijdloze activiteit die zowel leuk als uitdagend kan zijn. Ga naar een open veld en laat de kinderen hun vliegers oplaten. Ze kunnen experimenteren met verschillende vliegerontwerpen en zien wie de vlieger het hoogst kan laten vliegen of de meest spectaculaire stunts kan uitvoeren.

Benodigdheden: vlieger zelf kopen of knutselen. Op YouTube kun je veel video's vinden voor het maken van vliegers maar het is goed om te weten dat dit in praktijk een stuk lastiger is dan je zou verwachten (de vliegers werken vaak niet maar het maak-proces is natuurlijk heel leuk voor kinderen).

Stoepkrijt

Geef de kinderen wat stoepkrijt en laat ze hun creativiteit de vrije loop laten op de stoep of op het trottoir. Ze kunnen tekeningen maken, hopscotch spelen, of zelfs hun eigen doolhof ontwerpen. Stoepkrijt is een eenvoudige maar leuke manier om buiten actief te zijn en kunstzinnig bezig te zijn.

Benodigdheden: stoepkrijt.

Balonnenpoppen met zelfgemaakte katapult

Vul een aantal ballonnen met water en hang ze aan een touw of waslijn op. Geef de kinderen een katapult of een tennisracket en laat ze proberen om de ballonnen kapot te slaan terwijl ze in beweging zijn. Je kunt ze zelf ook een katapult laten maken. Dit spel is niet alleen leuk, maar het helpt ook om hand-oog coördinatie en reactievermogen te verbeteren.

Touwspringen

Een eenvoudig maar effectief spel, touwtjespringen kan zowel alleen als in groepen worden gespeeld. Geef de kinderen een lang touw en laat ze proberen om over het touw te springen terwijl het wordt gezwaaid door een of meerdere spelers. Ze kunnen verschillende sprongen proberen, zoals dubbelspringen of achteruit springen, om het uitdagender te maken. Je kunt hier leuke spelletjes vinden om te doen met een springtouw.

Benodigdheden: springtouw.

Badminton

Badminton is een fantastisch spel voor kinderen om hun hand-oog coördinatie en behendigheid te verbeteren. Het vereist een badmintonracket en een shuttlecock. Zet een net op in de tuin of op een speelplaats en verdeel de kinderen in twee teams. Ze moeten de shuttlecock over het net heen en weer slaan, waarbij ze punten verdienen wanneer de shuttle de grond raakt aan de kant van het andere team.

Benodigdheden: badmintonset en optioneel een badmintonnet.

Frisbee

Frisbee is een leuk en actief spel dat gespeeld kan worden met een frisbee-schijf. Verdeel de kinderen in twee teams en stel een doelwit op, zoals een doelpaal of een bepaalde afstand waar de frisbee naartoe moet worden gegooid. Het doel is om de frisbee naar een teamgenoot te gooien en uiteindelijk het doelwit te raken. Het team dat het meeste punten scoort, wint het spel.

Benodigdheden: frisbee.

Klittenband Vangbal

Klittenband vangbal, ook wel bekend als klittenband balgooien, is een leuk spel dat zowel behendigheid als samenwerking vereist. Elk kind draagt een klittenbandvest met een grote klittenbanddoel op de voorkant. Eén kind gooit een bal met klittenband naar een ander kind, die probeert de bal te vangen op zijn of haar vest. Het doel is om zoveel mogelijk ballen te vangen binnen een bepaalde tijdslimiet. Dit spel kan zowel individueel als in teams worden gespeeld, en het bevordert zowel de hand-oog coördinatie als de teamgeest.

Benodigdheden: klitterband vangbal (probeer niet nat te laten worden) of andere speelset.

Waterpistolen gevecht

Waterpistolen zijn perfect voor zomerse dagen vol waterpret. Leef je buiten uit in watergevechten, gebruik een speeltuin als slagveld en nodig alle kinderen uit de buurt uit om mee te doen. Niets lekkerders dan een leuk watergevecht voor kinderen!

Benodigdheden: waterpistol(en).

Maar wat als er geen vriendjes in de buurt zijn?

Geen zorgen, deze spellen zijn ook perfect voor kinderen om alleen van te genieten! Moedig ze aan om bijvoorbeeld een solo-parcours race te houden, waarbij ze tegen zichzelf strijden om hun eigen tijd te verbeteren. Of laat ze experimenteren met stoepkrijt om kunstwerken te maken of hun eigen hinkelbaan te creëren. Als ouder kun je ze aanmoedigen, een timer instellen om hun voortgang bij te houden en ze belonen voor hun inzet en creativiteit.


De voordelen van buitenspelen voor de Gezondheid


Er is veel bewegingsarmoede bij kinderen en dit neemt alleen maar toe terwijl buitenspelen voor kids zo onwijs belangrijk is Buitenspelen is niet alleen leuk, maar het heeft ook aanzienlijke voordelen voor de gezondheid van kinderen. Ten eerste helpt het om de fysieke gezondheid te verbeteren. Door buiten te spelen, krijgen kinderen de nodige lichaamsbeweging, wat natuurlijk mega belangrijk is voor de ontwikkeling van sterke botten en spieren, het bevorderen van een gezond gewicht en het verminderen van het risico op obesitas.

Daarnaast draagt buitenspelen bij aan de mentale gezondheid van kinderen. Het buiten zijn, omringd door de natuur, kan stress verminderen en het algemene welzijn verbeteren. Bovendien stimuleert buitenspelen de creativiteit en verbeeldingskracht van kinderen, omdat ze worden aangemoedigd om nieuwe spellen te bedenken en zichzelf uit te dagen.