Stichting start online poeptest en roept op: kijk vaker achterom
AMERSFOORT (ANP) - Een nieuwe online poeptest van de Maag Lever Darm Stichting laat mensen weten wat hun ontlasting betekent. De stichting wil vooral dat Nederlanders vaker achterom kijken na een bezoekje aan de wc. De kleur, vorm en geur kunnen immers veel zeggen over je gezondheid, benadrukt de stichting.
De test geeft deelnemers een e-mail met persoonlijk advies over hun grote boodschap. Het belangrijkste is dat mensen leren praten over ontlasting, vindt de stichting. "Mensen schamen zich nu nog te veel om het te hebben over poepen", legt een woordvoerster uit. "Dat kan ertoe leiden dat ze langer rondlopen met klachten dan nodig is. Of dat mensen niet durven te poepen als ze eigenlijk wel moeten gaan." En dat heeft ook weer gevolgen, zoals kans op opstopping als je je wc-bezoek uitstelt.
Volgens de woordvoerster begint schaamte soms al op de basisschool. "Sommige kinderen vinden het onprettig om op school te poepen. En ook volwassenen zijn bang dat het gaat stinken of dat het te veel geluid maakt. Zeker een wc-hokje dat van boven en onder open is, draagt daar niet aan bij."
Goede zithouding
De ontlasting goed in de gaten houden, kan soms ook lastig zijn aangezien Nederland veel meer zogeheten 'plonstoiletten' heeft. Daarbij belandt de drol direct in het water, waardoor het minder stinkt. Deze 'diepspoeltoiletten' worden nu eenmaal veel meer verkocht in ons land, zegt de woordvoerster. "Mensen hoeven zeker niet over te schakelen op een toilet met een plateau. Onze tip is gewoon: leg wat wc-papier in het water voordat je je boodschap doet. Dan kun je nog even kijken voor je doorspoelt."
Verder raadt de stichting een goede zithouding aan op de wc: het liefst een gehurkte houding door middel van een lagere wc of een krukje voor je voeten. Ook is het belangrijk om veel water te drinken en vezelrijk te eten, en om voldoende beweging en ontspanning te krijgen. Dat houdt de darmen "fit en in beweging".
Woensdag is het overigens Nationale Poepdag, in het leven geroepen door de Maag Lever Darm Stichting.