Tekort aan logopedisten loopt verder op

UTRECHT/WOERDEN (ANP) - De vraag naar logopedisten neemt in Nederland nog verder toe, meldt kennisinstituut voor de zorg Nivel. Het aantal studenten voor dit vak blijft ook achter bij de vraag. Nivel deed onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) en het Landelijk Overleg Opleidingen Logopedie (LOOL).

Jaarlijks beginnen circa 550 mensen met de opleiding logopedie, maar dat zouden er volgens het Nivel zeker 700 moeten zijn willen de achterstanden op den duur worden ingelopen. Intussen zouden meer uren werken per persoon, een meer doelmatige aanpak in de praktijk, vermindering van administratieve lasten en invoering van innovatieve behandelmethoden enigszins soelaas kunnen bieden, denkt het Nivel.

De NVLF hield zelf een enquête, waaraan 683 respondenten uit de logopedie meewerkten. De uitkomsten tonen volgens een woordvoerder aan dat vacatures en wachtlijsten sinds 2018 "gestaag" stijgen. "Hoewel er dit jaar een lichte afname is van moeilijk vervulbare eerstelijnszorg vacatures, blijven de percentages zorgwekkend hoog."

Duizend van de 1300 aangesloten praktijken hebben een wachtlijst. Van de praktijken in de eerste lijn heeft 62 procent zelfs langer dan het hele jaar een wachtlijst. Van alle cliënten moet een kwart minstens zeven maanden wachten op behandeling. Jaarlijks zijn er 285.000 unieke eerstelijnscliënten voor logopedie.

Bron: © 2024 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN