Vital Forest komt met bijzondere oplossing om stress tegen te gaan op de werkvloer

Menno Brouwer faciliteert via zijn onderneming Vital Forest bijzondere ontspanmomenten ter bevordering van het welzijn binnen organisaties. Daar waar dagelijks veel van medewerkers wordt gevraagd, wordt er volgens Menno nog te weinig gedacht aan momenten van ontspanning op de werkvloer, terwijl ieder mens momenten van ontspanning nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Werk draait niet alleen om werk, maar ook om het welzijn van de medewerker en cliënt. Een organisatie met uitgebluste medewerkers kan minder goed zijn doel bereiken dan een organisatie met ontspannen en bevlogen medewerkers.

Ontspanmomenten dragen bij aan een beter gevoel en minder (werk)stress. Daarom is het van belang dat organisaties ook structureel ontspanmomenten gaan aanbieden binnen organisaties. Om deze boodschap over te kunnen brengen faciliteert Menno unieke comfortrooms met zijn onderneming Vital Forest. Daarnaast heeft hij een relaxmobiel op wielen gerealiseerd, waarin gebruikers het belang van een ontspanmoment kunnen ontdekken en direct de voordelen van een ontspanmoment kunnen ervaren.

Wat is Vital Forest?

Menno biedt met Vital Forest ontspanmomenten aan waarbij alle zintuigen van een gebruiker worden geprikkeld. Dit doet hij door vaste comfortrooms te faciliteren binnen organisaties en door ontspanmomenten aan te bieden met zijn nieuwe relaxmobiel.

Medewerkers en/of cliënten verlaten bij binnenkomst van een comfortroom van Vital Forest direct de werkvloer en ze komen binnen in een oase van rust. Ze kunnen hierin 15-20 minuten genieten van de mooie rustgevende thema’s. Menno gaat hiervoor elk seizoen de natuur in om unieke natuurbeelden te maken en hij combineert deze met passende ambiances sfeerlicht en een passende etherische seizoensgeur.

Werkstress gerelateerd verzuim kost jaarlijks 3,1 miljard euro

Werkgerelateerde gezondheidsklachten vormen een groot maatschappelijk probleem in Nederland. De gevolgen zijn groot voor zowel de medewerkers als de organisatie. Een organisatie betaalt dagelijks voor één zieke medewerker minimaal € 250,- per dag, met een gemiddelde van € 9.100,- per werknemer per jaar en de totale werkstress gerelateerde verzuimkosten lopen volgens het TNO zelfs op tot 3,1 miljard euro per jaar.

Voor beschikbare medewerkers is het gevolg dat de werkdruk voor hen alleen maar hoger wordt en ook zij meer kans gaan maken op werkgerelateerde lichamelijke en psychische klachten. Het is volgens Menno een vicieuze cirkel, waarbij de kern van het probleem steeds reactief aangepakt wordt en niet preventief. Volgens Menno moet deze vicieuze cirkel vooral in de zorgsector doorbroken worden door preventief te investeren in het welzijn binnen organisaties.

Het belang van ontspanmomenten op de werkvloer

Het is belangrijk dat het gevoel van een persoon binnen een organisatie positief is om als organisatie optimale prestaties te kunnen verwachten. Door als organisatie preventief ontspanmomenten aan te bieden zorgt een organisatie ervoor dat er waardering wordt getoond naar het personeel. Het aanbieden van ontspanmomenten binnen een organisatie is een unieke secundaire arbeidsvoorwaarde. Door de secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren wordt het werken binnen een organisatie aantrekkelijker gevonden, ontstaat er minder personeelsverloop en tegelijkertijd verbetert het welzijn binnen een organisatie, waardoor de vicieuze cirkel doorbroken kan worden.

Een ontspanmoment als vast onderdeel van de werkdag

Menno moest vaak in de spitsuren reizen in het openbaar vervoer en daardoor kwam hij vaak geprikkelde en gestreste mensen tegen. Hij ontdekte dat de mensen vaak van/naar werk aan het reizen waren en kwam al snel tot de conclusie dat men in privétijd er alles aan doet om voldoende te ontspannen en de batterij op te laden, maar dat de mogelijkheden tot ontspanning op de werkvloer vaak beperkt zijn.

Hierdoor had Menno tijdens zijn stages en schooldagen soms moeite om de lange werkdag door te komen. De pauzes die hij kreeg, voelden niet altijd als echte pauzes en hij werd soms zelfs voor gek verklaard als hij tijdens werktijd even zijn ogen dicht wilde doen, omdat hij zich niet meer goed kon concentreren. Ook was bij geen van alle werkgevers een rustgevende ruimte te vinden waarin personeel zich kon terugtrekken van de drukte.

Later kwam Menno erachter dat zijn collega’s ook soms behoefte hadden om op de werkdag even te relaxen, omdat ze moe waren en zich na verloop van tijd ook niet meer konden concentreren, maar dit simpelweg niet durfden aan te geven. Menno is vastberaden dat een ontspanmoment ter bevordering van het welzijn een onderdeel moet worden van de werkdag en daarom ontwikkelde hij tijdens zijn studie Food Innovation aan de HAS Hogeschool Vital Forest.


Menno Brouwer: ‘’Iedereen heeft momenten van ontspanning nodig om goed te kunnen functioneren binnen een organisatie’


Ervaringen

Uit de eerste ervaringen blijkt dat het Vital Forest een bijzonder en effectief ontspanmoment biedt voor zowel medewerkers als cliënten. Waar begeleiders even privé een moment van rust ervaarden, is de relaxmobiel één grote attractie voor verstandelijk beperkten en zorgde een ontspanmoment er een aantal keer voor dat een bewoner met dementie die zich minder goed voelde weer vrolijk verder ging met de dag.