Preventie : het ziek zijn vóór zijn!
Maatschappelijke gezondheid
Maatschappelijke gezondheid
06/10/2023
1 min
0

Preventie : het ziek zijn vóór zijn!

06/10/2023
1 min
0

Stel nu, dat we het voor elkaar krijgen, dat minder mensen naar de huisarts gaan. Dat is mogelijk. Door zèlf gezond te leven, of gezonder te worden. Het klinkt logisch, maar er wordt relatief weinig aandacht aan geschonken. ‘Preventieve aanpak’, zoals het officieel heet, is de meest slimme en efficiënte oplossing. Er is een lange weg te gaan, maar het kan. Als je preventie aantrekkelijk maakt!

Zorgkosten rijzen de pan uit

De kosten van zorg en medicatie stijgen per dag. We weten dat dit komt door vergrijzing, bevolkingsgroei en steeds duurdere medicatie en medische apparatuur.

Als je efficiënter en effectiever te werk gaat, kan zorg goedkoper. Veel instanties zijn hier al jaren mee bezig. De aankomende slimme, intelligente en technologische toepassingen zullen in de nabije toekomst wellicht de torenhoge geldstromen iets dragelijker kunnen maken. Maar ook in stroomlijning van de zorg-infrastructuur moet er heel wat gebeuren, zo meldt SmartHealth naar aanleiding van een onderzoek van Nictiz. Maar is stroomlijning dè (enige) oplossing?

Game changer

Aandoeningen worden pas (h)erkent, als je bij de huisarts zit. Dan gaat de molen draaien. Het meten, het weten en de vergoedingen van de zorgverzekeraar. Wat nu, als we eerder naar onszelf kijken?

 Wat ons betreft, is de èchte ‘game changer’: wij zelf. Als persoon, als mens, als patiënt. Je hebt zelf veel tools in handen om minder vaak beroep te doen op het zorgstelsel. Natuurlijk hebben we het hier niet over ernstig letsel, aangeboren afwijkingen en genetische bepaalde aandoeningen. We hebben hier wel over algemene gezondheid, waaraan we zelf iets kunnen doen. Eigen verantwoordelijkheid dus.

Overheid

De overheid is ook bezig met ‘preventie’ als oplossing. In 2014 startte Het Nationaal Programma Preventie en heeft als doel een vermindering van de groei van het aantal mensen met een chronische ziekte. De focus van het programma ligt op minder alcohol, roken, depressie, diabetes, overgewicht en meer bewegen.

Het gaat hierbij vooral over wetgeving, chronische ziektes en verslavingen. Keihard nodig en de overheid doet wat moet. Maar we hebben zelf ook een verantwoordelijkheid. Naar onszelf, naar onze leefomgeving, maar ook naar bijvoorbeeld onze kinderen.

Leuk maken

Maar hoe ga je mensen beïnvloeden? Aanmoedigen om meer te bewegen, anders te eten, minder zout, minder suiker, meer groente….Moet de overheid dat doen? De industrie? Scholen? Het antwoord is: wij met z’n allen. ‘Belonen’ is het toverwoord. Door te laten inzien wat goed voor je is. Als je meedoet en je krijgt er wat voor terug: gezonder en minder ziek zijn.

Gezondheid.nl schenkt aandacht aan preventie. Meer bewegen, slimmer sporten, gezonder eten. Ook brengen we technologie dichterbij. Welke slimme apparaten en apps zijn er om je te helpen je leefstijl eenvoudig aan te passen en je doelen te halen.

Reacties