Onthaasten met Ronald Helder
Maatschappelijke gezondheid
Maatschappelijke gezondheid
06/10/2023
1 min
0

Zwanenhof Zenderen: Heel helder helen

06/10/2023
1 min
0

In Zenderen (Twente) staat een retraitehuis, dat wordt omgebouwd naar een nieuw soort zorghotel: de Zwanenhof Zenderen. In dit oude klooster kunnen we met de nieuwste technieken (e-Health) mensen opvangen die niet(meer) in het ziekenhuis horen, maar nog ondersteuning nodig hebben voordat ze naar huis kunnen om verder te revalideren.

Voor als je na het ziekenhuis nog niet naar huis kan

De Zwanenhof Zenderen is er voor ieder mens die opzoek is naar gezondheid. Voor rust bij burn-out, herstel na kankerbehandeling tot dagbesteding van lichtgehandicapten met de samenwerking van studenten. Mensen die andere mensen ondersteunen en waar veel aandacht is voor technologie (e-Health) om iedereen een handje te helpen.

 “In ziekenhuizen is men bezig met de ziekte genezen, wij willen de mens na hun ziekteproces ondersteunen naar gezondheid om een betere en gezondere versie van jezelf te worden.” ~ Ronald Helder

Ruimte voor alle faciliteiten voor herstel

De Zwanenhof Zenderen heeft een totale oppervlakte van 6200m2, met tientallen kamers, behandelkamers en zelfs appartementen. Er komen restaurant en terrassen rondom het huis. Om te ontmoeten, elkaar op te zoeken en gezelschap te houden. Zowel binnen als buiten. Ook mensen die een dagje erop uit zijn, zijn welkom op de horeca-plekken. Er is een veel ruimte rondom het complex voor onze ‘Beweeg en Beleeftuin’; voor ontspanning, sporten, herstellen, onderwijs en om zorg te verbinden.

Waarom?

“Ik zet mijn IT-ervaring in om kwetsbare, eenzame, mensen in de samenleving een betere kwaliteit van leven te geven. Mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie, mensen die zich alleen voelen. Geweldig toch dat IT kan bijdragen aan een oplossing? Ik zie kracht in het online en offline verbinden van mensen met elkaar in dit prachtige project in Zenderen.” vertelt Ronald Helder, één van de initiatiefnemers.

Ronald Helder ziet dat mensen geen nummertje zijn, maar een persoon. Ze zijn geen patiënt en hoeven niet “geholpen” te worden. Ze zijn mens en wij geven hen een hand om op eigen kracht een betere en gezondere versie van henzelf te worden. Oftewel: “Het is onze missie om de zorg een stukje menselijker te maken.”

Steun van alle kanten

Er zijn inmiddels tientallen instanties, overheden en bedrijven die zich hebben aangesloten om De Droom van Zenderen werkelijkheid te laten worden. Gemeentes, opleidingen, zorgspecialisten, ziekenhuizen, bouwbedrijven, voedsel- en voedingsketens, Universiteit en veel omwonenden zien de plannen zitten en hopen (en verwachten) dat het zorghotel snel haar deuren opent.

Lees meer van Ronald Helder hier.

Reacties