Bob de Wit: Society 4.0 en de impact op de gezondheidszorg
De toekomst voorspellen kan hij niet, maar prof. dr. Bob de Wit houdt zich wel dagelijks bezig met het begrijpen van de toekomst. “Ik verdeel mijn tijd over de wetenschap, ik werk op Nyenrode en ik heb een strategie adviesbureau” vertelt hij in een interview met ons. Zijn verwachting is dat we naar een andere maatschappijvorm gaan. Hij legt graag uit waarom hij dat denkt en wat voor gevolgen dat heeft voor de gezondheidszorg.
Nieuwe maatschappijvorm Society 4.0
“De maatschappijvorm waar we naartoe gaan, noem ik society 4.0, maatschappij 4.0” legt Bob de Wit uit. Hij schreef ook een boek met deze titel over wat hij denkt dat er kan gebeuren. De reden dat Bob de Wit verwacht dat er een nieuwe maatschappijvorm aankomt, is dat tot voor kort industriële bedrijven (bedrijven die aan de basis staan van iets, die zelf iets produceren, red.) de grootste bedrijven waren. Tegenwoordig zijn het vaak techbedrijven of investeerders, financiële bedrijven en farmaceutische bedrijven die het grootst zijn. “Dat zijn de grote wereldspelers op dit moment.” Dit is een grote verandering, met grote gevolgen voor de toekomst, aldus de heer de Wit. “Ik probeer te schetsen hoe de toekomst eruit kan zien.”
Bob de Wit: "Corporate states gedragen zich als landen"
“Veel van die grote bedrijven zijn wereldspelers.” vertelt Bob de Wit verder. “Die kijken niet naar een land als Nederland. Ik noem ze ook corporate states omdat ze zich gedragen als landen.” Als we willen dat het anders gaat, dan ziet De Wit vooral een rol voor burgers. “Als je als burgers samen zeg maar een betere toekomst op wilt gaan, dan kan het ook gebeuren.” Een andere werkwijze in de gezondheidszorg bijvoorbeeld. “In de gezondheidszorg zie je al een verschuiving naar meer regionaal, naar algemene gezondheid en naar preventie. Dat zijn de grote dingen die spelen.” Een voorbeeld waar dit allemaal naar voren komt, is de Vitaal Vechtdal beweging. Dit is een beweging van diverse organisaties in het Vechtdal die, zoals ze zelf schrijven, ‘mensen, van jong tot oud, stimuleert om zelf actief aandacht te besteden aan de eigen gezondheid’.
Preventieve gezondheidszorg: voorkomen is beter dan genezen
Een belangrijk onderdeel hierbij is preventie. Niet achteraf kijken wat er misging, maar vooraf kijken wat je kunt voorkomen. “Gezondheid is meer dan alleen maar naar de dokter gaan en gerepareerd worden in een ziekenhuis. Het is een beetje hetzelfde als met een auto. Als je blijft rijden tot ‘ie stopt, wordt het een dure reparatie. Maar als je af en toe een APK doet dan kun je meten wat er aan de hand is. Ga je vast wat dingetjes repareren en vervangen en dan gaat het veel beter.” Soortgelijke kansen ziet Bob de Wit voor de gezondheidszorg. “Met allerlei technologie, Apple Watches bijvoorbeeld, kun je ook aan preventie doen. Je kunt zien hoe het met je gaat. Met je vitamines, bloed cholesterol… “Op basis van deze metingen komen er dan adviezen. Meer bewegen, minder eenzaamheid en preventief je cholesterol in de gaten houden. “De zorg wordt dan minder reparatie, maar meer gezondheid in z’n algemeenheid. Het moet er ook meer voor zorgen dat de grote driver vooral de gezondheid van mensen is.”
Bekijk hier het video interview met Bob de Wit