Interview met Michael de Levie, fysiotherapeut en oprichter van The KneeClub
In dit interview spreekt Gezondheid.nl met Michael de Levie, een gedreven sportfysiotherapeut die gespecialiseerd is in knierevalidatie. Hij behandelt voornamelijk mensen met voorste kruisband blessures (VKB) en werkt nauw samen met kniespecialisten verspreid over heel Nederland. Hij runt naast zijn werk als fysiotherapeut ook een online knie-platform: The KneeClub. Michael deelt hier inzichten, samen met vakgenoten, over veelvoorkomende knieproblemen en informeert mensen met knieblessures.
Wat is je achtergrond en wat je heeft gemotiveerd om sportfysiotherapeut te worden, vooral gespecialiseerd in knierevalidatie?
Sport heeft altijd mijn interesse gehad. Als kind heb ik gebasketbald en ben uiteindelijk topsport gaan beoefenen. Vanwege blessureleed ontstond al snel mijn interesse in fysiotherapie. Knieblessures gaan meestal hand in hand met sport; om die reden ben ik mezelf gaan specialiseren in knierevalidatie. Er is niets mooiers dan mensen weer te leren lopen en hen te begeleiden richting het sportveld, terug naar hun sport.
Wat heeft je geïnspireerd om The KneeClub op te richten?
Het samenbrengen van zorgprofessionals om in gesprek te gaan over de knie, het gezamenlijk tillen van kniezorg naar een hoger niveau, en het bieden van hoogwaardige informatie aan patiënten of cliënten zijn mijn drijfveren geweest om The KneeClub te starten.
Kun je uitleggen wat het doel is van The KneeClub?
Het doel van The KneeClub is tweeledig. Enerzijds is het doel om de patiënt uitgebreid te informeren over hun knieklachten en behandeling, maar ook om hen wegwijs te maken in het uitgebreide landschap van zorgverleners. Simpel gezegd: de juiste kniezorg op de juiste plaats. Anderzijds is het doel om de kniezorg naar een hoger niveau te tillen door kennis en kunde te delen met een groep zorgprofessionals die gespecialiseerd zijn in de knie.
Hoe heeft The KneeClub zich ontwikkeld sinds de oprichting?
De afgelopen tijd zijn we vooral op Instagram hard aan het groeien en hebben we ondertussen een flinke groep volgers, wereldwijd. Op ons Instagram Kanaal van The KneeClub delen we video’s met oefeningen voor herstel, tips, ervaringsverhalen en meer. Ook kunnen mensen lid worden en krijgen ze toegang tot unieke content. We gaan ons dit jaar ook wat meer focussen op ons YouTube kanaal. Er borrelt dus van alles!
Hoe kwam het idee voor de jaarlijkse masterclass tot stand en wat is het belangrijkste doel van deze bijeenkomst?
Er is niets mooier dan een groep gelijkgestemden bij elkaar te brengen. Tijdens deze avonden gaan fysiotherapeuten, orthopedisch chirurgen, sportartsen en podologen met elkaar in gesprek. Op deze manier ontstaat een interessant en diepgaand gesprek over de knie vanuit verschillende perspectieven. Hierbij staat het delen van kennis en kunde voorop, maar ook netwerken met elkaar is een belangrijk aspect. Het doel is om gezamenlijk de kniezorg te verbeteren.
Kun je enkele hoogtepunten delen van eerdere masterclasses en hoe ze hebben bijgedragen aan het verbeteren van kniezorg?
Een van de mooie aspecten van de avond is dat je een gezicht hebt bij de persoon. Nederland is klein en het benutten van elkaars expertise is belangrijk. Persoonlijk contact verlaagt deze drempel. Een ander belangrijk punt is dat iedereen op zijn eigen manier werkt. Een kijkje in elkaars keuken kan je inspireren om de volgende dag in je eigen praktijk toe te passen.
Hoe combineer jij je werk als fysiotherapie met The KneeClub?
Ik heb het voordeel dat ik tijdens mijn werk als fysiotherapeut veel inspiratie en ideeën op doe voor The KneeClub. Soms loopt mijn werk als fysiotherapeut en mijn werk voor The KneeClub wat in elkaar over maar voor het grootste deel maak ik veel extra uren naast mijn werk. Je moet er toch echt iets voor over hebben, ik haal er ook veel energie uit dus het is het helemaal waard!
Welke specifieke knieaandoeningen behandel je in je dagelijkse praktijk?
In de dagelijkse praktijk richt ik mezelf vooral op sport gerelateerde knieklachten met specifieke aandacht voor de voorste kruisband blessure. De uitdaging om breedte, topsporters en professionele topsporters te helpen, inspireren en uit te dagen om alles uit de revalidatie te halen is het mooiste wat er is voor een fysiotherapeut.
Kun je enkele inzichten delen over veelvoorkomende knieproblemen zoals knie-artrose, voorste kruisbandletsels, meniscusproblemen, knieschijfklachten en peesklachten?
Voor alle knieblessures geldt: beweging als medicijn. Hiermee bedoel ik dat geen enkele knieklacht verbetert door te rusten en niets te doen. Door de belasting te doseren en te managen, spieren te versterken en de beweegketen te optimaliseren, beinvloed over het algemeen positief de knieklachten.
Hoe draag je actief bij aan de kniepoli en wat voor soort informatie deel je daar?
Regelmatig ben ik te vinden op de kniepoli, waar ik duo-consulten uitvoer met een orthopedisch chirurg. De kracht van de fysiotherapeut op de kniepoli is eenvoudig: twee weten meer dan één. De fysiotherapeutische kennis in combinatie met de informatie van de arts is voor een patiënt de optimale combinatie. Op The KneeClub publiceer ik ook regelmatig artikelen in samenwerking met andere specialisten met als doel andere zorgprofessionals en mensen met knieklachten te informeren.
Hoe zie je de toekomst van knierevalidatie en kniezorg in Nederland? Zijn er nieuwe ontwikkelingen of benaderingen waar je enthousiast over bent?
De kniezorg is continu in ontwikkeling en er wordt veel onderzoek gedaan naar de knie. De vooruitgang op dit gebied is voornamelijk te verwachten binnen de technologie, met name op het gebied van (video)analyse en meetapparatuur. Een illustratie van deze vooruitgang omvat technieken zoals Blood Flow Restriction (waarbij ledematen worden afgebonden met een soort tourniquet om de terugstroom van bloed te beperken), videoanalyse van hardloop-, spring- en landingspatronen, evenals apps voor snelheidsmetingen met geïntegreerde videoanalyse. Deze innovatieve benaderingen beloven de kniezorg verder te verfijnen en te verbeteren.
Wat zou je willen adviseren aan mensen die te maken hebben met knieblessures of -problemen?
Verdiep je in je knieblessure en zoek een zorgprofessional bij jou in de buurt, met voorkeur iemand die echt een specialisatie heeft in kniezorg. Wij hebben op The KneeClub een netwerk van kniespecialisten die voldoen aan bepaalde criteria. Ik zou mensen met knieblessures of -problemen adviseren om vanuit deze lijst een zorgprofessional te selecteren. Zorgprofessionals in ons netwerk hebben meer dan vijf jaar ervaring en besteden ongeveer 70% van hun tijd aan cliënten met knieklachten.
Wat zou je willen adviseren aan fysiotherapeuten die mensen behandelen met knieblessures of -problemen? Heb je tips?
De informatie op The KneeClub is met name gericht op de cliënt of patiënt. Toch denk ik dat beginnende fysiotherapeuten of therapeuten die geïnteresseerd zijn in knieën, The KneeClub kunnen gebruiken als naslagwerk. De meest voorkomende knieblessures worden uitgebreid besproken. We nemen ook podcasts op met specialisten uit ons netwerk, die allemaal te beluisteren zijn op The KneeClub. Bovendien vind je op ons platform en Instagram en YouTube knieoefeningen die je aan de cliënt of patiënt kunt aanbevelen.
Tot slot zou ik aan de fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals, die veel bezig zijn met knieblessures, willen aangeven dat ze vrijblijvend bij ons kunnen informeren of ze aan ons netwerk toegevoegd kunnen worden. Er is niets leukers dan met gelijkgestemden over kniezorg te praten.
Zijn er algemene tips voor het behouden van gezonde kniegewrichten?
Elke dag minimaal 30 minuten bewegen is goed voor het lichaam en de knieën. Als je aan sport doet, probeer dan 1 of 2 keer per week preventieve oefeningen te doen. Heb je daar geen tijd voor, integreer de oefeningen dan in je training. Preventieve oefeningen omvatten onder andere krachtoefeningen voor de benen, zoals squats en lunges, maar denk ook aan de rompspieren.
Wat kunnen we in de toekomst nog van The KneeClub verwachten?
Op de korte termijn willen we het netwerk van zorgprofessionals uitbreiden. Hierbij staat kwaliteit van het netwerk voorop. Verder gaan we ons richten op social media en het delen kennis en kunde. Volg ons vooral op YouTube en Instagram.
Mocht je nog vragen hebben voor Michael de Levie dan kun je deze onder aan dit artikel in de opmerkingen stellen.
Lees artikelen van Michael de Levie op Gezondheid.nl hier.