Gescheurde voorste kruisband kennisbank

Gescheurde voorste kruisband (VKB)

De voorste kruisband (VKB) is een cruciale structuur in de knie, gelegen in het midden van het gewricht. Het is een sterke band van bindweefsel die de femur (dijbeen) en de tibia (scheenbeen) met elkaar verbindt. De voorste kruisband speelt een essentiële rol bij het stabiliseren van de knie en voorkomt overmatige bewegingen, zoals het naar voren schuiven van de tibia ten opzichte van het femur. We leggen je in dit kennisbank artikel alles uit over een gescheurde voorste kruisband.

Hoe voelt het scheuren van een voorste kruisband aan?

Een gescheurde voorste kruisband kan een plotselinge, scherpe pijn veroorzaken, vaak vergezeld van een hoorbaar knappend geluid op het moment van letsel. Veel mensen ervaren onmiddellijke zwelling en moeite met het dragen van gewicht op het aangedane been. In sommige gevallen kan het gevoel van instabiliteit optreden, waarbij het lijkt alsof de knie "doorzakt."

Hoe weet ik of mijn voorste kruisband gescheurd is?

Het herkennen van een gescheurde voorste kruisband kan soms lastig zijn, maar er zijn enkele veelvoorkomende symptomen. Naast de eerder genoemde scherpe pijn, zwelling en het gevoel van instabiliteit, kun je ook moeite hebben met het volledig strekken van de knie en ervaren ze vaak beperkte bewegingsvrijheid. Sommigen hebben het gevoel dat de knie "op slot" zit.

Wat moet ik doen als ik denk dat mijn voorste kruisband gescheurd is?

Hoe herken je een voorste kruisband blessure?Foto door Wiroj Sidhisoradej op Freepik

Bij vermoedens van een gescheurde voorste kruisband is het essentieel om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Rust, ijs, compressie en elevatie (RICE) kunnen in de tussentijd worden toegepast om de pijn en zwelling te verminderen. Vermijd het belasten van het aangedane been en probeer het zo veel mogelijk te immobiliseren totdat professionele medische evaluatie heeft plaatsgevonden.

Wat zijn de oorzaken van een gescheurde voorste kruisband?

Verschillende factoren kunnen leiden tot een gescheurde voorste kruisband, vaak geassocieerd met sportblessures. Een abrupte draaibeweging van de knie, zoals die vaak voorkomt bij voetbal, basketbal of skiën, kan de kruisband overbelasten en scheuren. Direct trauma, zoals een harde klap op de knie, kan ook een oorzaak zijn. Vrouwen lopen over het algemeen een groter risico op het scheuren van de voorste kruisband, mogelijk vanwege anatomische en hormonale factoren.

Kan je zonder een voorste kruisband leven?

Het is technisch gezien mogelijk om zonder een voorste kruisband (VKB) te leven, maar het kan leiden tot bepaalde uitdagingen en beperkingen, vooral als het gaat om stabiliteit en functie van de knie. De voorste kruisband speelt een cruciale rol bij het voorkomen van overmatige beweging van de tibia (scheenbeen) ten opzichte van het femur (dijbeen). Zonder de stabiliserende werking van de voorste kruisband kunnen patiënten ervaren:

 • Instabiliteit: Zonder een intacte voorste kruisband kan de knie vatbaar zijn voor instabiliteit, wat kan resulteren in het gevoel dat de knie 'doorzakt' tijdens activiteiten zoals lopen, rennen, of sporten.
 • Slijtage van het kraakbeen: Langdurige instabiliteit kan leiden tot ongelijke druk op het kraakbeen in de knie, wat op zijn beurt kan bijdragen aan slijtage van het kraakbeen en de ontwikkeling van artrose.
 • Beperkte activiteit: Sommige activiteiten die veel kniestabiliteit vereisen, zoals bepaalde sporten, kunnen moeilijker worden zonder een goed functionerende voorste kruisband. Het kan zijn dat bepaalde bewegingen moeten worden aangepast of vermeden.

Hoewel sommige mensen mogelijk een relatief normaal leven kunnen leiden zonder een voorste kruisband, is het belangrijk om te benadrukken dat dit afhangt van verschillende factoren, waaronder de mate van instabiliteit, de mate van schade aan andere structuren in de knie en de individuele activiteiten en levensstijl van de persoon.

In veel gevallen kan een gescheurde voorste kruisband chirurgisch worden gerepareerd of vervangen om de stabiliteit en functionaliteit van de knie te herstellen. Fysiotherapie en revalidatie zijn ook vaak onderdeel van het behandelplan om de spierkracht en bewegingsbereik te verbeteren en het risico op verdere complicaties te verminderen. Overleg altijd met een orthopedisch arts om de beste behandelingsaanpak voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Hoeveel kruisbanden heb ik?

In de knie zijn er twee cruciale kruisbanden: de voorste kruisband en de achterste kruisband (AKB). Aan de achterkant van de knie bevindt zich de achterste kruisband, die voornamelijk voorkomt dat de tibia naar achteren schuift. Beide spelen een cruciale rol bij het handhaven van de stabiliteit en functionaliteit van het kniegewricht.

Hoe voel ik het verschil tussen een gescheurde voorste of achterste kruisband?

Het onderscheiden tussen een gescheurde voorste kruisband (VKB) en een gescheurde achterste kruisband (AKB) op basis van symptomen kan moeilijk zijn omdat veel van de initiële tekenen vergelijkbaar zijn. Toch zijn er enkele kenmerken die kunnen helpen bij het differentiëren tussen de twee blessures:

Gescheurde Voorste Kruisband (VKB):

 • Hoorbaar geluid: Bij een gescheurde voorste kruisband kan er vaak een hoorbaar "knappend" geluid zijn op het moment van het letsel.
 • Zwelling: Snelle zwelling van de knie is een veelvoorkomend symptoom bij een gescheurde VKB.
 • Instabiliteit: Patiënten kunnen het gevoel hebben dat de knie instabiel is, vooral bij activiteiten die zij eerder zonder problemen konden uitvoeren.
 • Pijn bij beweging: Pijn kan optreden bij bepaalde bewegingen, zoals draaien of buigen van de knie.

Gescheurde Achterste Kruisband (AKB):

 • Achterwaartse instabiliteit: Een gescheurde achterste kruisband kan resulteren in gevoelens van instabiliteit bij bewegingen waarbij de tibia naar achteren beweegt ten opzichte van het femur.
 • Minder zwelling: In vergelijking met een gescheurde VKB is zwelling vaak minder uitgesproken bij een gescheurde AKB.
 • Achterwaartse pijn: Pijn kan worden ervaren aan de achterzijde van de knie, vooral bij activiteiten die de achterwaartse beweging van het onderbeen bevorderen.
 • Mogelijk minder hoorbaar geluid: In sommige gevallen kan er minder kans zijn op een hoorbaar geluid bij een gescheurde AKB in vergelijking met een VKB.

Het is belangrijk op te merken dat de hierboven genoemde symptomen algemene indicatoren zijn en niet altijd eenduidig zijn. Een nauwkeurige diagnose kan het beste worden gesteld door een medische professional, zoals een orthopedisch arts, die gebruik kan maken van beeldvormende onderzoeken zoals MRI om de aard en omvang van de knieblessure te beoordelen.

Preventie: Scheuren van voorste kruisband voorkomen

Preventieve maatregelen, zoals het correct uitvoeren van sporttechnieken en het versterken van de omliggende spieren, kunnen bijdragen aan het verminderen van het risico op het scheuren van de voorste kruisband.

Advies nodig?

Advies over knieblessures en het voorkomen van kruisbandblessures kun je vinden op het Gezondheid.nl-profiel van Michael de Levie (fysiotherapeut en kniespecialist). Hij schreef o.a. al een blog over:

Reactie plaatsen