Simpel recept voor een gezonde bounty
Wat is jouw favoriete bar? Is het de KitKat, Mars of misschien een Bros? Die verslavingen zijn helaas lastig te rijmen met het advies de inname van geraffineerde suikers te beperken. Oplossing? Ga zelf aan de slag.
Wat is jouw guilty pleasure?
Leuk is dat je van (bijna) elke guilty pleasure een gezonde versie kunt maken. Vandaag de gezonde Bounty. Lekkerder dan die uit de fabriek. Makkelijk te maken en er is weinig voor nodig. Met ingrediënten die zorgen dat je bloedsuiker stabiel blijft. Dus na afloop geen energiedip krijgt. En een aantal van deze superfood ingrediënten zijn nog goed voor je lijf en lijn ook. Aan de slag?
Ingrediënten gezonde bounty
- 2 eetlepels (rauwe) honing
- 2 eetlepels kokosolie
- 200 gram kokosrasp
- 100 gram rauwe cacao poeder
Tip: als je rauwe cacao te duur vindt, ga dan voor gewone (= gebrande) zo puur mogelijke cacao.
Lees hier meer over kokos als superfood en de gezondheidseffecten.
Recept voor de gezonde bounty
Bounty vulling
- Doe de kokosrasp, kokosolie en honing in een keukenmachine tot het geheel gemengd is tot een kleverige massa
- Maak van het mengsel stevige repen als vulling voor de bounty
- Druk ze goed aan en laat ze op bakpapier voor 15 minuten in de koelkast opstijven
Blijft het mengsel echt te kruimelig om te vormen? Legt het dan circa 1,5 uur in de koelkast, daarna kun je er zeker repen van kneden.
Bounty jasje
- Smelt de kokosolie zachtjes (op een laag pitje, het gaat heel snel)
- Meng de cacao poeder er doorheen (zodra de olie vloeibaar is)
Bounty in de maak
- Dompel de koksrepen vervolgens in de gesmolten cacao in de pan
- Plaats deze op een bord met vetvrij bakpapier
- Laat ze even afkoelen
- Nu nog 1 uurtje geduld: hup in de koelkast totdat de chocolade helemaal hard is.
- Ga onder tussen even lekker een sporten (tips om te beginnen met sporten). En geniet daarna van jouw home made bounty!
Cacao gezond? Ja zeker!
Wat is rauwe cacao? In tegenstelling tot bij normale cacao, wordt deze niet bij zeer hoge temperaturen gebrand en gemalen. Hierdoor blijven de krachtige eigenschappen bewaard, en intact en kan je lichaam deze beter opnemen.
De gezonde kant van rauwe cacao:
- Anandamide (stofje dat vrijkomt bij runners high)
- Flavonoïden (krachtige antioxidanten)
- Nutriëntenbron (belangrijke voor hardlopers bv magnesium)
- Tryptofaan (vermindert stress en stimuleert de aanmaak van endorfine)
Fenylethylamine (zorgt voor verliefd, blij, opgewonden gevoel, hiervan vindt een explosie van plaats in je hoofd na een orgasme 😉