Wat is een burn-out en wat kun jij doen om er een te voorkomen?
Grote onderzoeksbureaus, die zich focussen op het voorkomen van een burn-out, voorspellen dat steeds meer mensen als indirect gevolg van de coronacrisis te maken zullen krijgen met een burn-out. Daarom is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Door op tijd symptomen te signaleren en aan de slag te gaan met je gezondheid kun je preventief ingrijpen om een burn-out tegen te gaan. Maar hoe doe je dat precies?
Wat is een burn-out?
Burn-out betekent in het Engels letterlijk ‘opgebrand’. Als je veel spanning en stress ervaart, vaak in je privéleven en op werk, dan kun je overspannen raken. Dit merk je vaak aan fysieke maar ook mentale klachten waardoor je uiteindelijk niet meer in staat bent normaal te functioneren in je dagelijkse leven, werk of gezien. Herstel van een burn-out kan variëren van 3 maanden tot meer dan een jaar en is vaak ook niet zichtbaar voor de buitenwereld waardoor mensen zich sneller bezwaard voelen om op tijd bij te sturen en hulp te zoeken.
Wat zijn de symptomen?
Veel voorkomende symptomen zijn snel geïrriteerd zijn, onzekerheid over je werk en/of privéleven, paniekklachten, concentratieproblemen en neerslachtigheid. Deze mentale klachten zijn vaak in combinatie met fysieke klachten zoals bijvoorbeeld moeheid, spierpijn, misselijkheid en/of snel grieperig zijn. Door op tijd in te grijpen en de symptomen te herkennen van een burn-out kun je deze voorkomen. Als je niks aan de symptomen doet dan worden ze vaak erger met als resultaat dat je ineens kunt instorten en in een burn-out beland.
Burn-out door coronacrisis
Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) maakt zich onder andere zorgen over de zorgmedewerkers die zich letterlijk kapot werken tijdens de coronacrisis. “Hele bedrijfstakken, waaronder vitale sectoren, dreigen stil te vallen doordat werknemers straks met burn-outklachten thuis komen te zitten.” Dat zegt Theo Immers, voorzitter van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB). Bij zorgmedewerkers ligt een burn-out op de loer omdat er een intrinsieke motivatie is om iedereen te helpen waardoor er minder snel op de rem getrapt wordt. Ook steeds meer jongeren hebben last van een burn-out door de coronacrisis. Scholieren denken hun eindexamen niet te kunnen halen en het vangnet van vrienden valt weg. Studenten en starters krijgen te maken met andere problemen. Volgens Maurice Knijnenburg (voorzitter van de denktank) moeten jongeren genoegen nemen met veel minder dan waar ze voor zijn opgeleid, áls ze al een kans krijgen. Veel bedrijven hebben startersfuncties al geschrapt en dat biedt dus een stuk minder perspectief. De coronacrisis legt dus druk op alle lagen van de bevolking daarom is het juist nu extra belangrijk om op je gezondheid te letten en er voor elkaar te zijn.
Tips om een burn-out te voorkomen
Voldoende slaap en rust, gezond eten en elke dag bewegen (volgens Harvard University minimaal 10 minuten) staan in de basis van een goede gezondheid. Het is eigenlijk het minimale wat je nodig hebt om probleemloos je (werk)dag door te komen en een goed gevoel over te houden. Daarnaast is het belangrijk om jezelf niet constant te vergelijken met andere mensen. Iedereen heeft een ander niveau, een ander tempo en andere talenten. Jij dus ook! Het kan helpen met mensen om je heen om te praten over de problemen die je ervaart. Een vriend, familielid of collega kan je helpen met het zien van perspectief en meedenken in oplossingen. Wil je niet praten of gaat dat moeilijk? Dan kan een cursus of therapie ook helpen. Denk bijvoorbeeld aan mindfulness of de hulp inschakelen van een psycholoog. Zo is een veel voorkomend probleem, van mensen die te maken krijgen met een burn-out, het niet kunnen aangeven van grenzen. Hulp van een psycholoog kan daarbij dus de oplossing zijn. Tot slot raden we je aan om 'onthaasten' een onderdeel te maken van je leven. Dit houdt in dat je bewust een stapje terug doet en minder gehaast te werk gaat, waardoor je meer tijd en ruimte hebt om te genieten van het moment en te focussen op wat echt belangrijk is. Lees hier hoe je kunt onthaasten.
Burn-out en re-integratie
Als re-integratie specialist ziet Step by Step Priority een stijgende lijn in het psychisch ziekteverzuim. Ze begeleiden daardoor steeds meer werknemers met een burn-out. Veel mensen die een burn-out hebben gehad, voelen spanning bij het idee om weer aan het werk te moeten. Ze ervaren druk bij het idee dat ze meteen weer in een rijdende trein springen. Juist daarom is het belangrijk om samen met de werkgever en een re-integratie coach te kijken hoe jij op je eigen tempo, stap voor stap, weer aan het werk kunt. Omdat iedere persoon, situatie, werkplek en/of werkgever anders is start Step by Step Priority dan ook altijd met ‘stilstaan’. Vanuit dat vertrekpunt kijken ze hoe de juiste stappen gezet kunnen worden.