Onthaasten helpt om te leven in een drukke wereld
Natuurlijke Gezondheid
Natuurlijke Gezondheid
06/10/2023
6 min
0

Hoe onthaasten ons kan helpen om te leven in een drukke wereld

06/10/2023
6 min
0

Als je op zoek bent naar manieren om meer rust en ontspanning in je leven te brengen, dan kan onthaasten een goede optie zijn. Maar wat betekent onthaasten precies en waarom zou je het willen doen? In dit artikel wordt uitgelegd wat onthaasten inhoudt, waarom het belangrijk is om het in je dagelijks leven te integreren en worden er praktische tips gegeven over hoe je kunt onthaasten.

Wat is onthaasten?

Onthaasten is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar het proces van het vertragen van het tempo van het dagelijks leven, zodat men zich kan ontspannen en stress kan verminderen. Het houdt in dat je bewust een stapje terug doet en minder gehaast te werk gaat, waardoor je meer tijd en ruimte hebt om te genieten van het moment en te focussen op wat echt belangrijk is.

Doel van onthaasten

Het doel van onthaasten is om een gezonde balans te vinden tussen werk en ontspanning, zodat je beter in staat bent om te gaan met de stress en druk van het dagelijks leven en meer kunt genieten van de kleine dingen.

Voor welke beroepen is onthaasten belangrijk?

Onthaasten is belangrijk in elke sector, omdat het helpt het welzijn van werknemers te verbeteren. Er zijn bepaalde sectoren waarin onthaasten bijzonder belangrijk is, vanwege de hoge druk en stress die gepaard gaat met het werk. Denk bijvoorbeeld aan de zorgsector, zoals in de gezondheidszorg en de sociale zorg. Hier werken mensen vaak met patiënten die hulp nodig hebben bij hun dagelijkse activiteiten of zorg nodig hebben voor een ziekte of aandoening. Dit kan fysiek en emotioneel uitputtend zijn, waardoor het nemen van tijd voor rust en ontspanning essentieel is. Maar ook voor het onderwijs, waar veel burn-outs voorkomen, de financiële sector en de technologische sector is onthaasten essentieel om uitval en ziekte preventief te voorkomen.


Hoe kun je onthaasten?

Onthaasten kan op verschillende manieren worden bereikt, afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Enkele voorbeelden zijn het nemen van regelmatige pauzes gedurende de dag, het verminderen van sociale verplichtingen, het beperken van het gebruik van technologie en het nemen van tijd voor ontspannende activiteiten zoals meditatie, yoga of wandelen in de natuur. Een retraite kan ook voor een stuk rust en ontspanning zorgen.

Tip 1: Pauzes nemen tijdens het werken

Het nemen van regelmatige pauzes kan helpen om je productiviteit te verbeteren en stress te verminderen, waardoor je je beter voelt en meer energie hebt gedurende de dag. Maar hoe las je voldoende pauzes in tijdens het werken?

 1. Plan pauzes in je dagelijkse routine: Maak een planning waarin je pauzes inplant gedurende de dag. Dit kan helpen om jezelf eraan te herinneren dat het tijd is om even te ontspannen.
 2. Stel een herinnering in: Gebruik een app of een herinnering op je telefoon om je eraan te herinneren dat het tijd is om een pauze te nemen.
 3. Maak pauzes onderdeel van je werkritme: Neem bijvoorbeeld een pauze na een bepaalde taak of na een bepaalde tijdspanne, zoals ieder uur.
 4. Maak een wandeling: Tijdens je pauze kun je een korte wandeling maken om even te bewegen en frisse lucht te krijgen.
 5. Vermijd afleidingen: Tijdens je pauze is het belangrijk om afleidingen te vermijden, zoals het checken van je telefoon of het bekijken van social media. Dit kan ervoor zorgen dat je brein niet echt rust krijgt.

Tip 2: Verminder sociale verplichtingen

Het verminderen van sociale verplichtingen kan soms lastig zijn, maar het kan wel helpen om meer rust en ontspanning in je leven te brengen. Uiteindelijk heb je daardoor meer tijd en ruimte voor jezelf, zodat je meer kunt ontspannen, onthaasten en de dingen kunt doen die voor jou belangrijk zijn. Zo kun je sociale verplichtingen verminderen:

 1. Prioriteer de belangrijkste verplichtingen: Bepaal welke verplichtingen het belangrijkst zijn voor jou en welke je het meest voldoening geven. Focus je op deze verplichtingen en overweeg om minder belangrijke verplichtingen te verminderen of te schrappen.
 2. Leer om nee te zeggen: Wees niet bang om nee te zeggen tegen uitnodigingen voor sociale verplichtingen. Het is belangrijk om te erkennen dat het oké is om je eigen grenzen en prioriteiten te stellen.
 3. Plan downtime in: Plan tijd in je agenda om te ontspannen en jezelf op te laden. Dit kan betekenen dat je sommige sociale verplichtingen moet afzeggen of verminderen.
 4. Communiceer je behoeften: Wees eerlijk en communiceer met vrienden en familie over je behoeften en verlangens. Vertel ze dat je meer tijd voor jezelf nodig hebt en vraag om hun begrip.
 5. Zoek naar alternatieven: Zoek naar alternatieve manieren om tijd door te brengen met vrienden en familie die minder tijd en energie kosten, zoals een picknick in het park in plaats van een diner in een restaurant.


Onthaasten zonder technologieOnthaasten doe je het beste offline, zonder technologie.

Tip 3: Stop (tijdelijk) met het gebruiken van technologie

Het gebruik van technologie kan soms verslavend zijn en kan ervoor zorgen dat je te veel tijd online doorbrengt. Zo kan je telefoon het onthaasten flink in de weg zitten maar ook het kijken van series en/of gamen. Door minder technologie te gebruiken, kun je je concentratie verbeteren, meer tijd voor andere activiteiten hebben en je meer verbonden voelen met de mensen en de wereld om je heen. Maar hoe kun je van je ‘online’ verslaving afkomen en even ‘offline’ gaan?

 1. Stel doelen en grenzen: Stel doelen voor jezelf over hoeveel tijd je dagelijks of wekelijks aan technologie wilt besteden en stel grenzen voor het gebruik van technologie, zoals geen technologie tijdens maaltijden of na een bepaald tijdstip.
 2. Verwijder onnodige apps: Verwijder apps die je niet vaak gebruikt of die je afleiden van belangrijkere taken.
 3. Schakel meldingen uit: Schakel meldingen uit voor onbelangrijke apps of meldingen die je afleiden van belangrijkere taken.
 4. Zoek alternatieve activiteiten: Zoek alternatieve activiteiten om je tijd te besteden, zoals sporten, lezen, kunst of socializen in persoon.
 5. Maak technologie gebruik bewuster: Maak bewuste keuzes over wanneer en hoe je technologie gebruikt. Probeer bijvoorbeeld alleen te reageren op e-mails op bepaalde tijden van de dag in plaats van de hele dag door.
 6. Zet technologie uit voor het slapengaan: Zet technologie minstens een uur voor het slapengaan uit. Het blauwe licht van apparaten kan namelijk de slaap verstoren.

Tip 4: Neem tijd om te ontspannen

Om goed te kunnen onthaasten is tijd nemen voor ontspanning essentieel. Het nemen van meer tijd voor ontspannende activiteiten kan helpen om stress te verminderen, je energie te herstellen en je geluk en welzijn te verbeteren. Onthoud dat het nemen van tijd voor jezelf geen egoïstische daad is, maar een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Zo kun je meer tijd te nemen voor ontspannende activiteiten:

 1. Maak tijd: Plan ontspannende activiteiten in je agenda zoals je dat ook zou doen met werkverplichtingen of afspraken.
 2. Prioriteer jezelf: Zie tijd voor ontspanning als een prioriteit en niet als iets wat je alleen doet als je tijd over hebt.
 3. Zoek naar kleine momenten: Zoek naar kleine momenten op de dag waarop je kunt ontspannen, zoals tijdens een pauze op het werk, tijdens het reizen of voor het slapengaan.
 4. Kies de juiste activiteiten: Kies activiteiten die je echt leuk vindt en die je helpen ontspannen. Dit kan variëren van yoga tot het lezen van een boek of het luisteren naar muziek.
 5. Maak het een routine: Maak ontspanning een onderdeel van je dagelijkse routine en plan activiteiten op vaste tijdstippen. Dit helpt om het een gewoonte te maken en om jezelf eraan te herinneren om tijd te nemen voor ontspanning.

Bloemen in bloei lenteKans voor zorgemedewerkers om te onthaasten op Landgoed de Zwanenhof

Bonus: Gratis onthaasten voor zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers werken dagelijks hard om anderen te verzorgen en te ondersteunen. Door te onthaasten kunnen zij zichzelf beschermen tegen stress, burn-out en andere negatieve gevolgen van hun werk. Uit waardering voor deze groep organiseert Gezondheid.nl voor alle medewerkers in de zorg gratis één of meerdere dagen onthaasten aan op Landgoed de Zwanenhof in Zenderen. Heb jij interesse om even (gratis) te onthaasten en te ontspannen? Ken jij een zorgmedewerker die je een hart onder de riem wil steken?

Gratis onthaasten

Een retraite voor zorgmedewerkers kan een waardevolle gelegenheid bieden om te onthaasten en tot rust te komen. Tijdens de retraite kunnen zorgmedewerkers genieten van de natuur, wandelingen, mindfulness-oefeningen doen en zich concentreren op zelfzorg. Dit kan hen helpen om op te laden, stress te verminderen en hun veerkracht te vergroten voor hun werk en privé.

Tools voor als je helemaal tot rust wil komen

Wil je naast het onthaasten een paar handige tools hebben om helemaal tot rust te komen? We hebben hier een mooie lijst met ander leesvoer om jou op weg te helpen om te ontstressen en verademing te vinden:

Reacties