LinkedIn Influencers in de sociale- en zorgsector
Influencers in de sociale- en zorgsector
Influencers in de sociale- en zorgsector
04/03/2025
9 min
0

#76 LinkedIn Influencers in de sociale- en zorgsector

04/03/2025
9 min
0

Elke week brengen we een nieuwe lijst van invloedrijke LinkedIn-profielen in de sociale- en zorgsector. Deze diverse groep influencers belicht een scala aan thema's, van innovaties in de ouderenzorg tot gezonde voedingsgewoonten, van psychische welzijn tot fysieke gezondheid. Ze delen super interessante inzichten en perspectieven die het volgen waard zijn!

De sociale- en zorgsector influencer lijst van deze week

  • Emma Kramer-Reitsma
  • Robbert Huijsman
  • Ingrid Brummelhuis
  • Alain Dekker
  • Charifa Zemouri
  • Zoraida van Welie

Lees hieronder meer over deze zorghelden en waar zij over praten op hun LinkedIn-pagina.

Emma Kramer-Reitsma

Emma Kramer-Reitsma werkt als zelfstandig holistisch GZ-psycholoog. In de holistische psychologie zijn lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden en richt de behandeling zich op body, mind & soul. Emma biedt Deep Dive groepsprogramma’s voor professionals (coach, therapeut, orthopedagoog, (gz-)psycholoog). In dit programma komen persoonlijke en professionele ontwikkeling samen. Er wordt niet alleen gewerkt aan methodieken, maar ook aan jouw innerlijke reis. Vanuit een holistisch psychologisch framework ontdek je hoe je al jouw kennis, ervaringen en persoonlijke groei kunt laten samensmelten tot één krachtige werkwijze. Deze integratie zorgt voor stevigheid, helderheid en vooral: werken op een manier die volledig bij jou past.

Daarnaast biedt Emma het uitgebreide online programma Grip & Groei aan. Dit is een programma voor persoonlijke transformatie en meer rust en balans in jouw leven! Het programma richt zich op de volgende vijf thema's, waar je ook afzonderlijk mee aan de slag kunt gaan: Het Fundament: Bewustwording, Het Lichaam: Verbinding met je lichaam, Cognities: Zelfliefde en patronen doorbreken, Emoties: Omgaan met gedachten en gevoelens en Sociaal: Grenzen/gevoelens aangeven en relaties verbeteren.

Op Emma’s website vind je verschillende hulpmiddelen die je gratis kunt downloaden: een weekplanner, het 6 G-schema, autonome ladder, invulschema boom-metafoor en het gedragsexperiment. In de mini-cursus maak je direct de stap naar meer rust en balans door te werken met je lichaam. Je leert hoe stress en trauma invloed hebben op je lichaam. Met behulp van inzichten uit de polyvagaaltheorie ontdek je hoe je zenuwstelsel reageert op stress en ontspanning. Je leert inzien dat je lichaam echt vóór jou werkt en daardoor lukt het beter ernaar te luisteren en ga je minder mee in negatieve gedachten. Je leert je stress-signalen herkennen en ontdekt wat JIJ nodig hebt om weer in verbinding te komen met je lichaam. Je krijgt helder in beeld wat jouw triggers zijn, die stress veroorzaken, en wat jouw glinsteringen zijn, die je energie en vreugde geven.

LinkedIn: Emma Kramer-Reitsma vindt het overduidelijk dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Haar belangrijkste missie voor de zorg, is om deze elementen te integreren, zodat er veel meer bewustwording gecreëerd wordt en mensen het leven gaan leiden zoals dat voor ze is bedoeld.

Robbert Huijsman

Robbert Huijsman richt zich op het multidisciplinair samenwerken in de integrale dementiezorg en persoonsgerichte ouderenzorg, en het beslechten van schotten tussen professionals, organisaties en (financierings-)stelsels. Een mijlpaal daarin is de Zorgstandaard Dementie 2020, waarvoor Robbert  de trekkend voorzitter was. Inmiddels is hij  bijna drie decennia hoogleraar in de ouderenzorg, en is de titel van de leerstoel nu herdoopt (en uitgebreid) tot Innovatie & Implementatie in Dementiezorg. Robbert heeft rijke ervaring als onderzoeker, docent, adviseur, directeur, bestuurder en toezichthouder, in diverse sectoren.

We hebben in Nederland 160.000 plekken in verpleeghuizen. Dat aantal moet door de toenemende vergrijzing verdubbelen de komende twintig jaar om zorg op deze manier te kunnen blijven leveren. Die plekken en zorgmedewerkers komen er waarschijnlijk niet, dus we hebben iets anders nodig. Kunnen we misschien iets leren van andere landen? Robbert kijkt een beetje jaloers naar Japan: “In Japan is het percentage ouderen al net zo hoog als waar wij de komende jaren naartoe gaan. Daar innoveren ze erop los. Er is bijvoorbeeld een wc die je ontlasting analyseert, een exoskelet waardoor verzorgers meer zelf kunnen tillen en robots die ouderen van a naar b brengen.” Je ziet in Nederland steeds meer tussenoplossingen met beschermd wonen voor ouderen; in hofjes, op zorgboerderijen en bijvoorbeeld beschut wonen in een woonwijk. Robbert maakt zich zorgen over een teveel aan nieuwe ideeën die zijn gestoeld op een eigen theorie. Hij zet zich daarom in om kleine innovatieve eilandjes bij elkaar te brengen, zodat zij samen een plek aan de ‘zorgtafel’ krijgen en zo (sociale) innovatie duurzaam verankeren in beleid en praktijk.

LinkedIn: Robbert Huijsman laat zien hoe belangrijk  strategische keuzes zijn om de verpleegzorg toekomstbestendig te maken, met een verschuiving van zorg naar welzijn en technologie en hoe cruciaal de rol van samenwerking is.

Ingrid Brummelhuis

Ingrid Brummelhuis is verpleegkundig specialist ggz, promovenda met focus volwassen KOPP-KOV en eigenaar van Tibi Refert, wat staat voor ‘Jij doet ertoe’. Bij Tibi Refert ligt de focus op het behandelen en begeleiden van volwassen ‘kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen' (KOPP/KOV). Hierbij ligt de focus op het verkrijgen van informatie en handvatten vanuit diverse behandelvormen met als doel het verminderen van jouw klachten en het beter leren omgaan met de bestaande kwetsbaarheden. Voor Ingrid is ‘jij doet ertoe’ een kernwaarde in mijn werk: zien en serieus nemen van degene met wie ik in gesprek ben, in alle facetten en delen van diens leven. Met de start van Tibi Refert kwam de mogelijkheid om ruimte te bieden aan een langgekoesterde wens: haar kennis en ervaring die ze in de afgelopen 30 jaar heeft opgedaan in de specialistische ggz (SGGZ), ook inzetten voor mensen die mogelijk geen SGGZ hulp nodig hebben en toch wel de expertise kunnen gebruiken. Bij de KOPP/KOV groep 23+ zag Ingrid hoe volwassen KOPP soms tot op hoge leeftijd kunnen zoeken en stoeien met de gevolgen van hun vroegkinderlijke ervaringen en dat we daar als hulpverleners niet altijd oog voor kunnen of weten te hebben. Zoekend naar literatuur vond Ingrid dat er nog weinig onderzoek gedaan was naar de langetermijngevolgen van het opgroeien als KOPP-KOV. In 2020 is ze gestart met haar promotietraject met als thema 'de langetermijngevolgen van het opgroeien als kind van een ouder met psychische problemen'. De wens hierbij was/is om de kennis over en de aandacht voor volwassen KOPP in elk geval in Nederland te vergroten. Op basis van haar klinische ervaring met volwassen KOPPP en KOV denkt Ingrid dat het van belang is om ruimte te geven aan de vroegkinderlijke KOPP-KOV ervaringen en informatie te krijgen over de mogelijke langetermijngevolgen, zoals de patronen die ontstaan zijn. De uitkomsten uit haar onderzoek laten zien dat volwassen KOPP deze behoefte ook hebben.

LinkedIn: Ingrid Brummelhuis laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe helpend en helend het kan zijn als volwassen KOPP en KOV anderen ontmoeten die in vergelijkbare situaties zijn opgegroeid. Hierdoor kunnen ze de patronen die ontstaan zijn ook beter gaan (h)erkennen bij zichzelf.

Alain Dekker

Alain Dekker is docent aan de Rijksuniversiteit Groningen/UMCG en promoveerde op dementie bij mensen met het syndroom van Down: maar liefst 75% van hen heeft dementie ontwikkeld op 65-jarige leeftijd. Door de stijgende levensverwachting komt dementie bij mensen met een verstandelijke beperking steeds vaker voor. Niet alleen bij mensen met downsyndroom, die een grote genetische kans hebben op dementie op jonge leeftijd, maar ook bij mensen met een lichte tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking. Alains interesse in dit onderwerp komt voort uit een persoonlijke ervaring: als kind groeide hij op naast een dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke beperking en zag hij hoe een cliënt plotseling ander gedrag ging vertonen. Pas veel later werd duidelijk dat het om dementie ging. Naast zijn werkzaamheden bij de universiteit, leidt Alain de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) bij zorggroep Alliade, waar onderzoek wordt ingezet om praktijkvragen binnen de gehandicapten- en ouderenzorg te beantwoorden en zo de zorg te verbeteren. Volgens Alain zijn er twee belangrijke ontwikkelingen waarvan we in de komende tien jaar meer gaan horen. De diagnose van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking blijft complex door de verschillende factoren die een rol spelen. Hoe mooi zou het zijn als je met een simpele vingerprik bij de huisarts kunt vaststellen of iemand dementie heeft? Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar biomarkers. Maar tot op de dag van vandaag is er nog geen biomarker beschikbaar die al in de praktijk gebruikt kan worden. Alain verwacht dat dit in de toekomst gaat veranderen. Dit zou enorm kunnen helpen als men twijfelt over het wel of niet hebben van dementie. De tweede ontwikkeling betreft onderzoek naar alzheimermedicatie, maar mensen met een verstandelijke beperking worden hier meestal van uitgesloten. Dit komt deels doordat deze groep minder vaak in beeld is bij onderzoekers – onbekend maakt onbemind. Daarnaast is het voor farmaceutische bedrijven misschien niet altijd even interessant om specifiek onderzoek naar deze doelgroep te doen. We weten daarom nog niet of deze middelen voor hen veilig en effectief zijn. Alain verwacht dat we hier de komende jaren veel meer inzicht in gaan krijgen.

LinkedIn: Alain Dekker zet zich in voor het herkennen van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking en wat je kunt doen om de kwaliteit van leven hoog te houden. Hij laat zien aan de hand van voorbeelden op welke symptomen je moet letten, waardoor je veranderingen bij je cliënt sneller herkent en hierop kunt inspelen. Dit draagt direct bij aan betere zorg.

Charifa Zemouri

Charifa Zemouri is een wetenschappelijke professional in de volksgezondheid. Charifa werkt wereldwijd als onafhankelijk onderzoeker en consultant op het gebied van seksuele gezondheid, ziekten die door vaccins kunnen worden voorkomen, systematische reviews en de ontwikkeling van een WHO-richtlijn. Ze schreef een informatiegids voor relationele en seksuele vorming. De afgelopen jaren is er veel discussie en onrust geweest over de Week van de Lentekriebels en relationele en seksuele vorming (RSV) op school. Net als voorgaande jaren, hebben ouders ook dit jaar tijdens de Week van de Lentekriebels vragen en zorgen over dit thema. Vragen die leven zijn: Is de informatie leeftijds- en ontwikkelingsadequaat? Welke thema’s gaat de school behandelen? En is dit onderwijs wel nodig? Er gaat helaas ook veel des- en misinformatie en onbegrip rond over deze Week en RSV. Hier wordt aan bijgedragen door sommige bekende influencers en bepaalde politici.

LinkedIn: Charifa Zemouri legt op een laagdrempelige manier uit wat de Week van de Lentekriebels écht inhoudt, helpt ouders begrijpen wat hun kinderen op school leren, biedt tips bij vragen of twijfel en weerlegt des- en misinformatie.

Zoraida van Welie

Zoraida van Welie is eigenaar van Spiritz Coaching en auteur van het boek De onzichtbare erfenis. In De onzichtbare erfenis neemt Zoraida je mee op haar persoonlijke reis door de complexe wereld van narcisme en onveilige hechting. Ze vertelt welke invloed dat heeft gehad op haar relaties en zelfbeeld. Ze deelt openhartig de pijnlijke ervaringen die ze heeft meegemaakt en hoe ze langzaam maar zeker leerde om zichzelf te helen. Stap voor stap onthult ze de inzichten en tools die haar hebben geholpen om zich los te breken uit de destructieve patronen en een leven van gezonde verbinding en eigenliefde op te bouwen. Door de wijsheid en kracht diep vanbinnen te vinden kon ze de nodige veranderingen aanbrengen en een meer vervullend leven leiden. Het blootleggen van de emotionele wonden die ontstaan zijn door jeugdtrauma’s en hechtingsproblematiek biedt niet alleen inzicht en hoop, maar ook handvatten voor heling en groei. Zoraida is een bron van inspiratie, trainer, auteur en coach voor transformatie. Jaren geleden is ze begonnen aan haar eigen helingsreis, gewapend met inzichten uit non-dualisme, dieptepsychologie en spiritualiteit, en de impact van een moeder met een persoonlijkheidsstoornis. Zoraida ondersteunt anderen om hun blokkades te doorbreken en hun weg terug te vinden naar een leven dat echt bij hen past. Ze wijdt haar leven aan het helpen van anderen om bewustwording te creëren. Ze deelt haar kennis en ervaring via jaartrainingen en coaching, met een focus op narcisme, innerlijk kind werk en bewust ouderschap. Als therapeut komt Zoraida dagelijks in contact met mensen die vastzitten in de overlevingsmodus. Ze helpt hen om uit hun hoofd te stappen en weer in contact te komen met zichzelf, zodat ze hun eigen pad in het leven weer kunnen ontdekken.

LinkedIn: Zoraida van Welie neemt je in o.a. haar boek ‘De onzichtbare erfenis’ mee op haar persoonlijke reis door de complexe wereld van narcisme en onveilige hechting.

Ook op de lijst? Sluit je aan!

Groei met ons mee, wordt auteur op Gezondheid.nl

Gezondheid.nl put inspiratie uit persoonlijke verhalen en de kracht van sprekers die zich uitspreken, en stimuleert samenwerking voor een betere toekomst in de gezondheidssector, waardoor ze een bron van motivatie en verandering vormen. Ben je actief in de zorg of gezondheidssector, zoals een zorgprofessional, ggz-medewerker, personal trainer, therapeut, ervaringsdeskundige, of werk je aan een gezondheidscampagne of innovatie? Als je bijdraagt aan een gezonder Nederland, in welke vorm dan ook, nodigt Gezondheid.nl je uit om je impact te vergroten door bij te dragen aan ons platform.

Sluit je aan en deel je kennis en ervaringen.

LinkedIn Zorg influencers

Elke week stellen we een lijst samen met nieuwe LinkedIn influencers die actief zijn in de sociale- en zorgsector. Deze lijst wordt gedeeld op de LinkedIn-pagina's van Gezondheid.nl, en van daaruit verzamelen we suggesties voor de volgende lijst van LinkedIn influencers in de zorg. Mensen die voor Gezondheid.nl schrijven voegen wij ook regelmatig toe aan de LinkedIn influencers lijst.

Reacties