Aantal tekenbeten in 2022 onder het gemiddelde
10 juni 2023 
0 min. leestijd

Aantal tekenbeten in 2022 onder het gemiddelde

BILTHOVEN (ANP) - Er zijn vorig jaar minder tekenbeten gemeld dan voorgaande jaren. In alle provincies lag het aantal gemelde beten onder het gemiddelde van afgelopen jaren. Een uitzondering daarop vormt de provincie Flevoland, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag op basis van cijfers van de Tekenradar.

Vorig jaar lag het aantal meldingen van tekenbeten 33 procent lager dan in 2021. De meeste meldingen kwamen uit Gelderland, net als 2021. Uit deze provincie kwamen 887 meldingen. Noord Brabant en Noord-Holland nemen met 554 meldingen en 490 meldingen de tweede en derde plek in.

In Drenthe lopen mensen naar verhouding het grootste risico om gebeten te worden door een teek, met 75 meldingen op 100.000 inwoners, gevolgd door Gelderland en Flevoland.

Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University & Research (WUR) zijn onlangs begonnen met een vaste groep melders om meer inzicht te krijgen in de 1,5 miljoen tekenbeten die er elk jaar in Nederland zijn. Deze vaste groep geeft elke week door of en hoeveel tekenbeten zij hebben gehad. Hoofdonderzoekers Kees van den Wijngaard (RIVM) en Arnold van Vliet (WUR) zoeken nog meer deelnemers: "Met deze meldingen kunnen we veel beter bepalen wanneer het aantal tekenbeten stijgt of daalt. Met meer deelnemers kunnen we echt goede uitspraken doen over een toename of afname."

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.