Advies onderzoekers: stop met antistollingsmiddel LMWH
10 juni 2023 
0 min. leestijd

Advies onderzoekers: stop met antistollingsmiddel LMWH

COVENTRY/NIJMEGEN/AMSTERDAM (ANP) - Wetenschappers uit Groot-Brittannië en Nederland ontraden het gebruik van antistollingsmiddel LMWH, een vorm van heparine, door aanstaande moeders met een erfelijke verhoogde stollingsneiging. Het middel leidt vrijwel niet tot minder miskramen, maar heeft wel bijwerkingen, stellen onderzoekers van de Warwick University bij Conventry, het Radboudumc in Nijmegen en Amsterdam UMC.

Ze schrijven erover in het belangrijke medische tijdschrift The Lancet, na onder 326 vrouwen onderzoek te hebben gedaan in ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk, België, de Verenigde Staten, Slovenië en Nederland. Vrouwen die twee of meer miskramen hadden gehad én een erfelijke stollingsneiging hebben, deden mee.

Vrouwen met een verhoogde stollingsneiging krijgen iets vaker een miskraam. Het gebruik van heparine, een stof van dierlijke herkomst, maakt amper uit: 71,6 procent van de onderzoeksgroep die het antistollingsmedicijn gebruikte kreeg een levende baby, 70,9 procent van de groep met standaardzorg ook.

Bijwerkingen van heparine zijn bijvoorbeeld blauwe plekken en allergische huidreacties. Het niet meer toepassen ervan scheelt ook veel prikken, testen op stollingsafwijking trombofilie en dus een hoop geld. In Nederland krijgen alle aanstaande moeders met een verhoogde stollingsneiging LMWH voorgeschreven.

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.