Apothekers: medicijntekorten naar recordhoogte
04 juli 2023 
0 min. leestijd

Apothekers: medicijntekorten naar recordhoogte

UTRECHT (ANP) - Nog dit jaar zal het aantal tekorten aan geneesmiddelen naar een recordhoogte stijgen, waarschuwt apothekersorganisatie KNMP. Vorig jaar werd al het "schrikbarende" aantal van 1514 tekorten genoteerd door de organisatie. Maar nu staat het al op 1179.

"Zo kunnen we niet voort. Apothekers zijn dagelijks in de weer voor talloze patiëntengroepen die hiervan de dupe zijn", zegt voorzitter Aris Prins. "Grote groepen mensen die kampen met bijvoorbeeld hartaandoeningen, jicht of infecties kunnen er niet meer dagelijks op rekenen dat hun geneesmiddel beschikbaar is in de Nederlandse apotheek", aldus zijn organisatie.

De problemen komen door moeilijkheden met productie, distributie en kwaliteit. "Geneesmiddelentekorten spelen over de hele wereld. We kennen de lijsten van Europese tekorten. Maar we zien steeds meer middelen die alleen in Nederland niet beschikbaar zijn. Het komt dagelijks voor dat geneesmiddelen geïmporteerd moeten worden. Een voorbeeld is allopurinol dat in de landen om ons heen gewoon beschikbaar is, en hier maar zeer beperkt. Dit raakt een groep van 150.000 jichtpatiënten", zegt Prins.

"Het is zaak dat in Nederland alle relevante partijen met de hoogste spoed beslissingen nemen over oplossingen", stelt hij.

bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.