Bijna 10.000 jongvolwassenen kregen dit weekend prik tegen HPV
10 juni 2023 
0 min. leestijd

Bijna 10.000 jongvolwassenen kregen dit weekend prik tegen HPV

BILTHOVEN (ANP) - Bijna 10.000 jongvolwassenen hebben afgelopen zaterdag op HPV Awareness Day een prik tegen het humaan papillomavirus (HPV) laten zetten, meldt het RIVM. Jongeren van 19 tot 27 jaar konden zonder afspraak binnenlopen bij een GGD-locatie voor een gratis vaccinatie tegen HPV.

Het virus kan zes soorten kanker veroorzaken, waaronder baarmoederhalskanker, peniskanker en keelkanker. Kinderen krijgen binnen het Rijksvaccinatieprogramma een uitnodiging voor de inenting in het jaar dat ze 10 worden.

Meisjes krijgen de vaccinatie al langere tijd aangeboden, maar voor jongens is die pas sinds vorig jaar beschikbaar. Bovendien bleef de vaccinatiegraad in de eerste jaren dat kinderen werden uitgenodigd hangen rond de 50 procent. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil daarom dit jaar middels een inhaalcampagne jongvolwassenen de kans geven zich alsnog gratis te laten inenten tegen het virus. Normaal kost de inenting, die uit twee prikken bestaat, buiten het Rijksvaccinatieprogramma om 350 tot 400 euro.

176.000 prikken gezet

In totaal hebben ruim 176.000 jongvolwassenen dit jaar al een prik tegen HPV laten zetten, of een afspraak gemaakt. Vorige week stond de teller nog op zo'n 160.000. Het RIVM denkt dat het aantal afspraken afgelopen dagen toenam mede doordat mensen die zaterdag niet naar een GGD konden gaan wel een prik hebben ingepland.

Tussen de eerste en de tweede prik moet minimaal vijf maanden zitten. De vaccinatie is alleen gratis als hij dit jaar wordt afgerond.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN 

Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.