Het meten van bloeddruk kan nuttig zijn om inzicht te krijgen in je gezondheid en zelf je bloeddruk meten kan helpen om veranderingen in je levensstijl te controleren. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het meten van je bloeddruk en de resultaten te bespreken met een arts. We leggen je uit wanneer er sprake is van een hoge of lage bloeddruk, waarom het handig is om zelf je bloeddruk te meten en hoe je dit zelf kunt doen met bijvoorbeeld een automatische of handmatige bloeddrukmeter.
Uitleg over bloeddruk
Bloeddruk is de kracht waarmee bloed tegen de wanden van de bloedvaten wordt gedrukt terwijl het door het lichaam stroomt. Het wordt gemeten met twee waarden: de systolische bloeddruk, de hoogste druk als het hart samentrekt, en de diastolische bloeddruk, de laagste druk als het hart ontspant. Een gezonde bloeddruk is belangrijk voor een goede doorbloeding en het voorkomen van gezondheidsproblemen. Mensen die een hoge bloeddruk hebben, merken er vaak niets van.
Wat is een normale bloeddruk? Wat is een goede bloeddruk?
Een normale bloeddruk of een goede bloeddruk is meestal rond de 120/80 mmHg, waarbij de bovenste (systolische) waarde 120 is en de onderste (diastolische) waarde 80. Deze waarden kunnen echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht en algemene gezondheidstoestand. Het is daarom belangrijk om je bloeddruk regelmatig te controleren.
Wanneer heb ik een hoge bloeddruk (hypertensie)?
Vaak merk je niets van een hoge bloeddruk, omdat het in veel gevallen geen symptomen veroorzaakt. Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, kan echter wel schade toebrengen aan de bloedvaten en organen op de lange termijn, zoals de nieren, ogen, hart en hersenen. Het is daarom belangrijk om je bloeddruk regelmatig te laten controleren door een arts en te zorgen voor een gezonde levensstijl om het risico op hoge bloeddruk te verminderen. Als de bloeddruk hoger is dan 140/90 mmHg, wordt dit beschouwd als een te hoge bloeddruk. De definitie van hypertensie kan verschillen voor bepaalde groepen, zoals ouderen of mensen met diabetes, dus het is belangrijk om advies te vragen aan een arts over de optimale bloeddrukwaarden voor jouw situatie.
Ervaringsverhaal over oom met hoge bloeddruk:
Mijn oom heeft al jaren last van hoge bloeddruk en het heeft zijn leven aanzienlijk beïnvloed. Hij moet dagelijks medicatie innemen en zijn dieet strikt volgen om zijn bloeddruk onder controle te houden. Hij vermijdt zout en vet voedsel en doet regelmatig aan lichaamsbeweging. Hij voelt zich soms vermoeid en duizelig als zijn bloeddruk hoog is, en het is moeilijk voor hem om te ontspannen. Hij begrijpt echter dat het beheersen van zijn bloeddruk cruciaal is voor zijn gezondheid en doet er alles aan om het onder controle te houden.
Wanneer heb ik een lage bloeddruk (hypotensie)?
Een lage bloeddruk of hypotensie, wordt meestal gedefinieerd als een bloeddruk van minder dan 90/60 mmHg. In sommige gevallen kunnen mensen symptomen ervaren van een lage bloeddruk, zoals duizeligheid, flauwvallen, misselijkheid, vermoeidheid of kortademigheid. Maar niet iedereen met een lage bloeddruk ervaart symptomen en sommige mensen hebben van nature een lage bloeddruk zonder problemen te ondervinden. Lage bloeddruk kan veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen, uitdroging, bloedverlies, infecties of onderliggende medische aandoeningen, dus het is belangrijk om een arts te raadplegen als je symptomen ervaart of bezorgd bent over je bloeddruk.
Ervaringsverhaal over vriendin met lage bloeddruk:Ik ontmoette mijn vriendin voor een kopje koffie, maar zodra we begonnen te praten, merkte ik dat ze zich duizelig en flauw begon te voelen. Ze vertelde me dat ze vaak last heeft van lage bloeddruk en dat het soms lastig kan zijn om haar dagelijkse activiteiten te voltooien. Na wat water en rust voelde ze zich gelukkig beter, maar het was duidelijk dat lage bloeddruk een uitdaging voor haar blijft vormen.
Waarom is het handig om zelf je bloeddruk te meten?
Bloeddruk meten kan nuttig zijn om beter inzicht te krijgen in je gezondheid en veranderingen in je bloeddruk op te merken. Zelf je bloeddruk meten is vooral handig als je een verhoogd risico hebt op hoge bloeddruk of als je al gediagnosticeerd bent met hypertensie. Het kan bijvoorbeeld helpen om te controleren of veranderingen in levensstijl, zoals dieet en lichaamsbeweging, effect hebben op je bloeddruk. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het meten van je bloeddruk en om de resultaten te bespreken met een arts om een nauwkeurige diagnose te krijgen en de juiste behandeling te krijgen indien nodig.
Hoe kan ik mijn bloeddruk zelf meten?
Het kan voorkomen dat de dokter je adviseert om zelf de bloeddruk te meten. Dit kan de huisarts met je afspreken wanneer de bloeddruk wisselend is bij de meting in de praktijk. Dit verschil in resultaten kan ontstaan door de zenuwen die je krijgt omdat je een bezoekje aan de dokter brengt. Wanneer je zelf op verschillende momenten, thuismetingen doet, kan je zelf je gemiddelde bloeddruk inschatten. Om je bloeddruk thuis te meten heb je een bloeddrukmeter nodig. Er zijn verschillende soorten bloeddrukmeters beschikbaar, waaronder handmatige en automatische bloeddrukmeters.
Bloeddruk meten met een automatische bloeddrukmeter
Een automatische bloeddrukmeter is gemakkelijker te gebruiken omdat het apparaat zelf de druk op je arm opbouwt en afleest, terwijl je met een handmatige bloeddrukmeter zelf de druk moet opbouwen en aflezen. Om je bloeddruk te meten met een automatische bloeddrukmeter volg je deze stappen:
- Ga zitten op een stoel met je rug tegen de rugleuning en je voeten op de grond. Zorg ervoor dat je ontspannen bent en niet beweegt tijdens het meten.
- Plaats de manchet van de bloeddrukmeter om je bovenarm en sluit deze goed af.
- Druk op de knop om het meten te starten. De manchet zal opblazen en de druk op je arm opbouwen.
- Wacht totdat de meting is voltooid. De bloeddrukmeter zal de resultaten weergeven, inclusief je systolische en diastolische bloeddruk.
- Noteer de resultaten en de datum en tijd van de meting.
- Herhaal de meting na een paar minuten om te controleren of de resultaten consistent zijn.
Bloeddruk meten met een handmatige bloeddrukmeter
Het meten van bloeddruk met een handmatige bloeddrukmeter vereist enige oefening en vaardigheid. Hieronder vind je de stappen om je bloeddruk te meten met een handmatige bloeddrukmeter:
- Ga zitten op een stoel met je rug tegen de rugleuning en je voeten op de grond. Zorg ervoor dat je ontspannen bent en niet beweegt tijdens het meten.
- Plaats de manchet om je ontblote bovenarm, ongeveer 2,5 cm boven je elleboog. Zorg ervoor dat de manchet stevig, maar niet te strak, om je arm zit.
- Plaats de stethoscoop in je oren en plaats het uiteinde van het membraan op de slagader aan de binnenkant van je elleboog.
- Draai de klep op de handpomp van de bloeddrukmeter dicht (met de klok mee) en pomp met de handpomp lucht in de manchet tot het punt waarop de druk de systolische bloeddruk overschrijdt, de bovenste druk van je bloeddruk. Dit punt kun je vinden door de hartslag te voelen door de stethoscoop op de slagader te plaatsen en de druk te verhogen totdat het geluid niet meer hoorbaar is.
- Laat de lucht geleidelijk uit de manchet ontsnappen terwijl je de druk in de manchet blijft meten met de stethoscoop.
- Noteer de systolische en diastolische bloeddruk op het moment dat je de eerste hartslag hoort (dit is de systolische druk) en wanneer het geluid volledig verdwijnt (dit is de diastolische druk).
- Laat de resterende lucht uit de manchet ontsnappen en verwijder deze van je arm.
Het is belangrijk om je bloeddruk regelmatig te meten en de resultaten bij te houden, vooral als je een hoge bloeddruk hebt of risico loopt op hoge bloeddruk. Raadpleeg je arts als je je zorgen maakt over je bloeddruk of als je je niet zeker voelt over het gebruik van een bloeddrukmeter.
Meer weten over bloeddruk? Bekijk de pagina van de Hartstichting.