Hulporganisatie stuurt operatiekamer naar Oekraïens ziekenhuis
13 juni 2023 
0 min. leestijd

Hulporganisatie stuurt operatiekamer naar Oekraïens ziekenhuis

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse hulporganisatie stuurt een complete gebruikte operatiekamer naar het westen van Oekraïne. Healthcare4Ukraine brengt de medische spullen naar Unbroken, een medische centrum in de stad Lviv dat oorlogsslachtoffers behandelt en helpt bij hun revalidatie. Daar was dringend behoefte aan extra materiaal.

"De operatiekamer is nodig, omdat de oorlog nog verre van voorbij is", legt hartchirurg Oleksiy Myshakivsky uit in een filmpje van Healthcare4Ukraine. "De vraag naar reconstructieve operaties groeit nog steeds." Het medische centrum waar de chirurg werkzaam is, behandelt onder meer mensen die gewond zijn geraakt door landmijnen en kogels.

De hulporganisatie stuurde sinds vorig jaar al diverse transporten met medische hulpmiddelen én ambulances naar het door oorlog verscheurde land. Chirurg Myshakivsky heeft er ter plekke in zijn vrije tijd de rol van logistiek manager op zich genomen.

Blijven ondersteunen

Bestuurslid Edwin Velzel van Healthcare4Ukraine merkt in dezelfde video op dat het risico bestaat dat de aandacht voor het leed van Oekraïners na verloop van tijd afneemt. "Terwijl je dagelijks ziet hoe belangrijk het nog is, hoe Oekraïne lijdt en er enorme verwoestingen worden aangericht, ook in ziekenhuizen." Daarom is het volgens Velzel, die tevens topman is van pensioenuitvoerder PGGM, belangrijk het land te blijven ondersteunen met medische spullen.

Het AD maakte dinsdag als eerste melding van de donatie.

bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.