Lichaam en anatomie

Retinitis pigmentosa

Retinitis pigmentosa (RP) of Tapeto-retinale degeneratie (TRD) is een verzamelnaam voor een groep erfelijke aandoeningen, die gemeenschappelijk hebben dat de staafjes, lichtgevoelige cellen in het netvlies de retina afsterven en dat in de retina pigment wordt afgezet.

twee soorten zintuigcellen

De mens heeft twee soorten zintuigcellen in het netvlies:

De kegeltjes, die vooral in het centrum van het netvlies en (de gele vlek) zitten en kleurgevoelig zijn. Kegeltjes zijn vooral overdag belangrijk, om gericht en nauwkeurig (en in kleur) te kunnen kijken.

De staafjes, deze nemen geen kleuren waar, zijn al te activeren met weinig licht, bevinden zich aan de rand van het gezichtsveld en produceren geen scherp beeld. Ze zijn belangrijk voor het gezichtsveld en in het schemerduister.

De groep ziekten die met de naam retinitis pigmentosa of tapeto-retinale degneratie wordt aangeduid, is meestal een erfelijke vorm van staafjes-dystrofie. De staafjes sterven bij deze ziekten dus eerder, en in grotere mate af, dan de kegeltjes. Dit verklaart dat de patiënten in eerste instantie nachtblind worden, en pas (veel) later ook overdag problemen met hun gezichtsvermogen krijgen. RP of TRD is een zeldzame ziekte, die bij ongeveer 1 op de 4000 personen voorkomt.


Zicht van iemand met Retinitis Pigmentosa


Normaal zicht

Reactie plaatsen