Lichaam en anatomie

Reuma

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aandoening. Jong en oud, ook kinderen. Zij leven dagelijks met pijn en stijfheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen.

Over de oorzaken van reuma is nog lang niet alles bekend. Hoogstwaarschijnlijk is het ontstaan van reuma een combinatie van verschillende factoren waaronder, verstoring van het immuunsysteem, infecties met virussen of bacteriën, overbelasting, gebrek aan beweging, stress en aanleg.

Symptomen van reuma

De belangrijkste symptomen van reuma zijn langdurige pijn en stijfheid, die gepaard kunnen gaan met zwellingen en tintelingen. De patiënt ervaart hierdoor vaak een bewegingsbeperking. Meestal begint de reuma op een plaats en spreid het in de loop van de tijd uit naar andere plaatsen. Om een diagnose te kunnen stellen zal een arts beginnen met een lichamelijk onderzoek waarbij de eventuele bewegingsbeperkingen in kaart gebracht worden, vervolgens wordt bloedonderzoek gedaan waarbij met in het bloed reumafactoren kan opsporen. Als er verdenking is van vochtophoping rond de gewrichten wordt een punctie gedaan. Ook kan een biopsie gedaan worden, hierbij wordt een stukje weefsel afgenomen dat in een laboratorium wordt onderzocht.

behandeling van reuma

Omdat er veel verschillende soorten reuma zijn, is de behandeling ook zeer divers. Ook is behandeling moeilijk omdat de oorzaken van reuma veelal onbekend zijn. Vaak worden ontstekingsremmende medicijnen gebruikt bij behandeling van reuma, deze zorgen bij veel patiënten voor verlichting van de klachten, maar kunnen ook vele bijwerkingen veroorzaken, waaronder maag- en darmklachten en hart- en vaataandoeningen.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:

Reactie plaatsen