Klacht tegen afslankklinieken voor aanprijzen obesitasmedicijnen
10 juni 2023 
0 min. leestijd

Klacht tegen afslankklinieken voor aanprijzen obesitasmedicijnen

UTRECHT (ANP) - Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft bij de inspectie een klacht ingediend tegen elf afslankklinieken die reclame zouden maken voor medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Dat is namelijk verboden.

Het IVM heeft de afgelopen maanden het aanbod van afslankklinieken onderzocht. Daaruit kwam volgens het IVM naar voren dat elf klinieken reclame maken voor geneesmiddelen tegen obesitas als onderdeel van hun afslankprogramma's.

Het instituut meldt dat de reclame niet alleen verboden, maar ook vaak "eenzijdig, onvolledig en deels misleidend" is. Het ontbreekt bijvoorbeeld aan informatie over de langetermijneffecten en het effect van stoppen met de middelen.

"Het onjuist en onnodig gebruik van deze middelen leidt daarnaast inmiddels tot medicijntekorten, waardoor bijvoorbeeld diabetespatiënten moeten overschakelen naar andere medicijnen", aldus het IVM, dat wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingrijpt.

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.