Leiden teleurgesteld over kwijtraken kinderhartchirurgie
10 juni 2023 
0 min. leestijd

Leiden teleurgesteld over kwijtraken kinderhartchirurgie

LEIDEN (ANP) - Het kinderhartcentrum van de universitaire ziekenhuizen LUMC en Amsterdam UMC is "uitermate teleurgesteld" dat zorgminister Kuipers vasthoudt aan zijn plan om operaties van kinderen met een aangeboren hartafwijking te concentreren. Alleen Rotterdam en Groningen kunnen die operaties over een paar jaar nog uitvoeren, maakte Kuipers donderdag bekend.

Het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) dreigde eerder met een gang naar de rechter als Kuipers de concentratie zou doorzetten. "Dit behoort nog steeds tot de mogelijkheden, maar wij gaan eerst het besluit en de onderbouwing bestuderen voordat we daar definitief toe besluiten", laat een woordvoerder van het LUMC nu weten.

Het Leidse academische ziekenhuis zegt zich zorgen te maken over de gevolgen van het besluit "voor de kwaliteit en beschikbaarheid van de zorg voor huidige en toekomstige patiënten, voor onze zorgverleners en voor de kinderhartzorg in Nederland in het algemeen".

Utrecht

Niet alleen Leiden, maar ook het UMC Utrecht moet stoppen met de operaties aan kinderharten. Ze mogen de kinderen wel blijven controleren en mogen ook nog voor- en nazorg geven.

De Nederlandse Zorgautoriteit waarschuwde eerder dat het concentreren van de operaties grote gevolgen kan hebben voor de ziekenhuizen die ermee moeten stoppen. Daarom zijn misschien maatregelen nodig om de impact te beperken, adviseerde de toezichthouder voor de zorg.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.