Meer omzet maar minder winst voor ziekenhuizen
12 juli 2023 
0 min. leestijd

Meer omzet maar minder winst voor ziekenhuizen

WAARDENBURG (ANP) - De ziekenhuizen hebben vorig jaar samen een geringer resultaat geboekt dan in 2021. Het ging volgens inkoopcoöperatie van de zorg Intrakoop met 3,3 procent omlaag tot 479 miljoen euro. Een en ander heeft te maken met de gestegen kosten voor energie en personeel. De omzet groeide namelijk wel en kwam uit op 33,6 miljard, 3,4 procent meer dan een jaar eerder.

De totale omzet steeg onder meer door een stijging in het aantal opnames, 2,3 procent meer. Maar de extra omzet maakte de oplopende kosten dus niet goed. Met name de energieprijzen bleken een lelijke tegenvaller voor ook deze sector. "Er zijn zelfs ziekenhuizen waar de kosten voor energie met meer dan 50 procent stegen", aldus Intrakoop.

Het ziekteverzuim in de ziekenhuizen liep op naar 7,1 procent, het hoogste niveau in ruim tien jaar tijd, en dat leverde samen met de toch al bestaande personeelskrapte extra kosten op aan zzp'ers en uitzendkrachten als vervangers.

Intrakoop bekeek met Verstegen accountants en adviseurs de cijfers van 71 ziekenhuizen, die samen zo’n 94 procent van de totale omzet van de sector hebben.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.