Mogelijke belangenverstrengeling medewerkers Erasmus MC aangepakt
10 juni 2023 
0 min. leestijd

Mogelijke belangenverstrengeling medewerkers Erasmus MC aangepakt

ROTTERDAM (ANP) - Het Erasmus MC in Rotterdam heeft meerdere medewerkers gevraagd hun lidmaatschap op te zeggen van een coöperatie die zich richt op cardiologie, omdat dit "mogelijk kan leiden tot financiële belangenverstrengeling". Eén medewerker heeft bovendien een officiële waarschuwing gekregen voor het verrichten van nevenwerkzaamheden "voor enkele internationale medische bedrijven" zonder daar toestemming voor te vragen.

"De medewerker verrichtte de werkzaamheden vanuit een persoonlijke BV", laat het academische ziekenhuis weten. De waarschuwing is uitgedeeld naar aanleiding van een onderzoek door een externe accountant. Daaruit is overigens niet naar voren gekomen dat een leverancier is bevoordeeld, of het ziekenhuis is benadeeld, door de gang van zaken.

De coöperatie waarvan het Erasmus MC niet meer wil dat medewerkers er lid van blijven, heet Cardialysis Coöperatief U.A. "Deze coöperatie is aandeelhouder van verschillende onderzoeks-BV’s en een aparte Clinical Research Organisatie", voegt het ziekenhuis eraan toe.

Isala Zwolle

Ziekenhuizen, onderzoekers en commerciële medische bedrijven hebben veelvuldig contact met elkaar. Dat daarin belangenconflicten kunnen ontstaan, bleek eerder bij ziekenhuis Isala in Zwolle. Enkele cardiologen van dat ziekenhuis worden ervan verdacht dat ze inwendige defibrillators aan patiënten hebben opgedrongen, terwijl ze geld aannamen van de leveranciers.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) kondigde onlangs strengere regels aan om dit soort belangenverstrengeling tegen te gaan.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.