Monitor spoort in 5 minuten coronavirus in binnenruimte op
20 juli 2023 
0 min. leestijd

Monitor spoort in 5 minuten coronavirus in binnenruimte op

SAINT LOUIS (ANP) - Amerikaanse onderzoekers zeggen een monitor te hebben ontwikkeld waarmee in vijf minuten het coronavirus in de lucht in een binnenruimte zou kunnen worden opgespoord. De uitvinding werd gedaan door verschillende afdelingen van de Washington University in Saint Louis. Hoe het systeem op de markt kan worden gebracht, moet nog worden uitgezocht.

Op de site van de universiteit staat de monitor omschreven als "goedkoop" en als een middel om de lucht in ziekenhuizen en andere zorginstellingen, op scholen en op allerlei andere openbaar toegankelijke plekken doorlopend te controleren. Het vaststellen van het coronavirus is nog maar het begin, zo valt ook te lezen. De lucht kan er straks mogelijk ook mee worden onderzocht op andere eventuele boosdoeners, zoals streptokokken, het rhinovirus en de veroorzakers van de griep.

"Als je met honderd mensen in een zaal zit, wil je niet vijf dagen later weten of je ziek zou kunnen zijn of niet. Het idee met dit apparaat is dat je in wezen in realtime, of elke vijf minuten, kunt weten of er een levend virus in de lucht is", aldus de onderzoekers.

Het vrij kleine apparaat werkt met onder meer een biosensor en een apparaatje om luchtmonsters te nemen.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.