Muis en toetsenbord laten goed zien hoe gestrest iemand is
10 juni 2023 
0 min. leestijd

Muis en toetsenbord laten goed zien hoe gestrest iemand is

ZÜRICH (ANP) - Hoe mensen tijdens hun werk het toetsenbord en de muis gebruiken, kan goed aangeven of ze last hebben van stress. Volgens onderzoekers van de Zwitserse universiteit ETH Zürich is het zelfs een betere aanwijzing voor hoge werkdruk dan de hartslag.

De onderzoekers lieten in een laboratorium negentig mensen kantoorwerk doen. De ene helft kon ongestoord en geconcentreerd werken. De andere helft werd tijdens het werk bestookt met chats, telefoontjes, verzoeken, mails en afspraken.

De hartslag van de beide groepen was vrijwel gelijk. Maar de mensen in de gestreste groep bewogen hun muis veel sneller over het scherm. Dat deden ze daardoor wel minder precies, en daardoor moesten ze een grotere afstand op het scherm afleggen om de muis op de juiste plek te krijgen. En als ze iets schreven, maakten ze veel meer typfoutjes. Bovendien namen ze tijdens het schrijven veel korte pauzes, waarschijnlijk om hun gedachten te ordenen. De ontspannen mensen bewogen hun muis langzamer over het scherm, waardoor ze in een rechte lijn naar de juiste plek konden gaan.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.