Onderzoek: prognose baby's met agressieve leukemie sterk verbeterd
10 juni 2023 
1 min. leestijd

Onderzoek: prognose baby's met agressieve leukemie sterk verbeterd

UTRECHT (ANP) - De overlevingskans van baby's met een agressieve vorm van leukemie kan met immuuntherapie sterk worden verbeterd. Dat meldt het Prinses Máxima Centrum op basis van nieuw onderzoek dat woensdag in het New England Journal of Medicine is gepubliceerd. Volgens het centrum in Utrecht waar kinderoncologische expertise geconcentreerd is, wordt immuuntherapie met het geneesmiddel blinatumomab nu wereldwijd standaard.

Het gaat specifiek om baby’s met acute lymfatische leukemie (ALL) met een bepaalde fout in het DNA van de leukemiecellen, van wie de overlevingskans niet groot is. Ook met een zwaardere chemotherapie lukte het de afgelopen decennia niet om de prognose voor deze baby’s te verbeteren. Binnen twee jaar was de kanker bij de helft van de baby's teruggekeerd, vaak nog tijdens de chemotherapie, of waren ze overleden.

De behandeling met blinatumomab zorgt ervoor dat 93 procent twee jaar na de diagnose nog in leven is. Zonder de één maand durende immuuntherapie was dat 66 procent.

Blinatumomab

Immuuntherapie met blinatumomab wordt al gegeven aan sommige volwassenen en oudere kinderen met ALL. Een internationale studie onder leiding van onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum bekeek de veiligheid onder baby's. Tussen 2018 en 2021 werden dertig kinderen, van wie negen in Nederland, behandeld met blinatumomab met daarnaast chemotherapie. De resultaten werden vergeleken met die van 214 kinderen die in de jaren daarvoor enkel chemo kregen.

18 procent van de met blinatumomab behandelde baby's kreeg binnen twee jaar weer kanker of overleed. "Ook dat wijst op een sterke verbetering", aldus het Prinses Máxima Centrum.

"Dit was een kleine studie, maar met een duidelijk genoeg resultaat dat alle baby’s met deze vorm van leukemie nu immunotherapie krijgen als onderdeel van de standaardbehandeling", reageert kinderoncoloog en klinisch farmacoloog Inge van der Sluis, die het onderzoek leidde. "In een grotere studie met meer kinderen willen we het effect van blinatumomab bevestigen. Ook willen we bekijken of baby’s baat hebben bij twee kuren blinatumomab en vermindering van chemotherapie, om zo de kwaliteit van leven nog verder te verbeteren."

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.