Patiëntenclubs: deel info na concentreren van kinderhartchirurgie
10 juni 2023 
1 min. leestijd

Patiëntenclubs: deel info na concentreren van kinderhartchirurgie

DEN HAAG (ANP) - Als de operaties aan aangeboren hartafwijkingen bij kinderen straks worden geconcentreerd, moeten de twee overgebleven centra ervoor zorgen dat ze informatie goed met elkaar delen. "Ze moeten niet gaan steggelen van: ja, maar onze patiënt is onze patiënt. Het is belangrijk dat de ziekenhuizen ook kijken naar uitwisseling van kennis, dat ze van elkaar weten wat voor aandoeningen ze tegenkomen. Zo wordt de kwaliteit nog beter", zegt een woordvoerder van de Hartstichting, mede namens stichting Hartekind, Harteraad en de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) maakte donderdag bekend dat hij vasthoudt aan zijn plan om de kinderhartchirurgie te concentreren bij het Erasmus MC in Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dat betekent dat de twee andere kinderhartcentra, Leiden/Amsterdam en Utrecht, geen operaties meer kunnen uitvoeren.

De overgang kost waarschijnlijk zo'n 2,5 jaar, verwacht Kuipers. Volgens de patiëntenorganisaties is die periode "hard nodig om oplossingen te vinden voor de gevolgen". De toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit, waarschuwde eerder dat concentratie ertoe kan leiden dat sommige medewerkers van de getroffen ziekenhuizen vertrekken en dat daardoor ook andere zorg in de knel kan komen.

Duidelijkheid

De raad van bestuur van het Erasmus MC is "verheugd" over het besluit van de minister, maar "begrijpt" volgens bestuursvoorzitter Stefan Sleijfer "de pijn bij alle betrokkenen van de centra die deze ingrepen moeten afbouwen.’'

"Voor de patiënten is het belangrijk dat er duidelijkheid is. Dat geldt voor volwassenen met een aangeboren hartafwijking en voor jonge hartpatiënten en hun ouders. Het geldt ook voor alle betrokken zorgprofessionals. Wij zullen alles doen om voor de patiënten en de ‘latende’ centra de effecten zo minimaal mogelijk te laten zijn", zegt hij verder op de site van zijn organisatie.

Alleen een eventuele ingreep heeft volgens het Erasmus plaats in Rotterdam of in Groningen. "In de regel kunnen patiënten al één of twee dagen na de operatie terug naar hun eigen kinderhartcentrum. "

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.