RIVM: bijzonder dat bron van legionella is gevonden
17 juli 2023 
0 min. leestijd

RIVM: bijzonder dat bron van legionella is gevonden

DE BILT (ANP) - Dat mensen legionella oplopen, gebeurt vaker. Maar het is bijzonder dat het lukt om "zo snel een bron voor een uitbraak te vinden". Dat zegt Tjalling Leenstra, hoofd infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In het afgelopen jaar zijn zeker elf mensen waarschijnlijk besmet geraakt door toedoen van nieuwe cv-ketels van het merk Ferroli. Twee van hen zijn eraan overleden.

De zaak begon toen vier bewoners van een wooncomplex vrijwel tegelijk legionella opliepen. Leenstra wil niet zeggen om wat voor soort complex het gaat en waar dat staat. "Het bijzondere van dat eerste cluster was de relatie met recent geplaatste ketels. Dat was aanleiding om ook bij de volgende gevallen te kijken of er een relatie met de ketels was", aldus Leenstra. Die volgende besmettingen waren verspreid over het hele land, maar steeds bleek dat kort ervoor nieuwe combiketels van Ferroli geïnstalleerd waren.

Besmetting met legionella leidt niet altijd tot ernstige klachten, benadrukt de RIVM-chef. "Dat gebeurt vooral bij ouderen, rokers en mensen met een zwakkere afweer. Mensen die altijd een hoog risico lopen bij longontsteking, lopen ook het grootste risico op een ernstig beloop of overlijden bij legionella. Je moet kwetsbaar zijn om er erg ziek van te worden."

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.