RIVM: maak sigaret onaantrekkelijk met donker kleurtje
10 juni 2023 
0 min. leestijd

RIVM: maak sigaret onaantrekkelijk met donker kleurtje

BILTHOVEN (ANP) - Sigaretten een donkere kleur geven en suikers en smaakstoffen eruit halen. Dat zijn volgens gezondheidsinstituut RIVM ideeën om sigaretten minder aantrekkelijk en verslavend te maken. Dergelijke maatregelen kunnen helpen om een van de doelen van het Nationaal Preventieakkoord te halen: een rookvrije generatie in 2040 ofwel maximaal 5 procent aan meerderjarigen die nog roken en niemand van de minderjarigen in dat jaar.

Verder noemt het RIVM een verbod op filterventilatie om te voorkomen dat de indruk wordt gewekt dat roken daarmee minder schadelijk is. Afschaffing van filters is ook beter voor het milieu.

Het nicotinegehalte in sigaretten verlagen is volgens het RIVM ook een te overwegen plan: 0,4 in plaats van 16 milligram per gram tabak. "Hierbij is het belangrijk om met publiekscommunicatie duidelijk te maken dat deze sigaretten niet minder schadelijk zijn dan sigaretten met een ‘gewone’ hoeveelheid nicotine, maar dat ze alleen minder verslavend zijn", waarschuwt het instituut.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid), verantwoordelijk voor preventie, schrijft in een brief aan de Tweede Kamer de conclusies van het RIVM mee te nemen in verder beleid om tabak te ontmoedigen. "Ik kan de aanbevelingen van het RIVM goed volgen." Wel is het volgens hem nu juridisch moeilijk om het nicotinegehalte in sigaretten te verlagen, aangezien dit in Europees verband moet. Hij verwacht dat de Europese Commissie in 2024 met plannen komt om bijvoorbeeld nicotinegehaltes aan te passen.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.