Trauma's uit kindertijd werken anders uit bij vrouw dan bij man
10 juni 2023 
1 min. leestijd

Trauma's uit kindertijd werken anders uit bij vrouw dan bij man

MAASTRICHT (ANP) - Mannen en vrouwen worden heel verschillend beïnvloed door trauma’s uit hun kindertijd. Vrouwen met psychische problemen in het latere leven hebben vaker te kampen gehad met emotioneel trauma en seksueel misbruik in hun jeugd. Terwijl psychische klachten bij mannen eerder het gevolg zijn van emotionele en fysieke verwaarlozing in hun kindertijd. Dat is de conclusie van een internationale studie onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM).

De onderzoekers presenteren de bevindingen zondag tijdens het European Congress of Psychiatry in de Franse hoofdstad Parijs. Een internationaal team van onderzoekers uit Nederland, Turkije, Italië, België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten analyseerde de gegevens van 791 vrijwilligers met betrekking tot trauma’s uit hun jeugdjaren. Die vrijwilligers werden ook getest op actuele psychische problemen, zoals bijvoorbeeld fobieën, angsten of depressies. Daarmee konden de onderzoekers het soort trauma uit de kindertijd associëren met de symptomen die dezelfde personen als volwassenen lieten zien.

Uiteindelijk bleek dat zowel mannen als vrouwen ernstige psychische gevolgen ondervinden van emotionele mishandeling in de kindertijd, maar dat dit verband bij vrouwen ongeveer twee keer zo sterk is als bij mannen. Verwaarlozing in de kindertijd, fysiek en emotioneel, konden de onderzoekers daarentegen wel in verband brengen met latere psychische problemen bij mannen, maar niet bij vrouwen.

Kindertrauma als risicofactor voor veel psychiatrische stoornissen is volgens de universiteit al wel langer bekend, maar niet met zulke genderspecifieke kenmerken. "Identificatie van genderspecifieke aspecten bij de impact van trauma op mentale problemen in het latere leven kan heel waardevol zijn voor het onderzoek naar mechanismen van veerkracht en kwetsbaarheid", zegt Bart Rutten, mede-onderzoeker en hoogleraar psychiatrie aan de UM. "Op termijn gaat dat zeker van belang zijn voor een meer patiëntgerichte inzet van behandelingen."

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.